Preview Západnej konferencie pred štartom sezóny 2019/20

V Západnej konferencii nájdeme úradujúceho šampióna, ktorý by chcel pomýšľať na úspešnú obhajobu. Konkurencia však nebude malá. Aké vyhliadky majú pred sebou tímy z Pacifickej a Centrálnej divízie?

Nezabudnite:
S novou sezónou prichádza aj Tipovačka! Zapojiť sa »

Pacifická divízia

Pacifická divízia sa javí ako najslabšia v NHL. Medzi jej najväčších favoritov budú patriť Vegas, San Jose a Calgary. Zaujímavé bude sledovať tímy na vzostupe, ako sú Vancouver a najmä Arizona, ktorá si po jednej z najvýznamnejších transakcií leta brúsi zuby na návrat do play-off. Otázka je, či v ňom bude hrať aj Connor McDavid s Edmontonom, ktorý urobil aj zmeny vo vedení. Veľa sa nečaká od Anaheimu a najmä Los Angeles.

ANAHEIM DUCKS

Základná časť 2018/19: 35-37-10 (6. miesto v divízii)
Play-off 2019: -
Kľúčové príchody: Chris Wideman, Andreas Martinsen
Kľúčové odchody: Corey Perry
Slováci v tíme: -

Anaheim v minulej sezóne nepostúpil do play-off po prvýkrát za ostatných sedem rokov a nový tréner Dallas Eakins sa bude pokúšať vrátiť do bojov o Stanleyho pohár s tímom, ktorý je mladší ako v predošlých rokoch – Perry odišiel, Kesler s Eavesom hrať nebudú. Viac zodpovednosť pôjde na plecia mladíkov, ktorí nebudú mať pred sebou ľahkú výzvu. Bez výrazných posíl budú musieť zvýšiť najmä ofenzívnu silu tímu a presilovky. Vyzerá to na krok späť, ale nie je to bez nádeje. Dôležité bude, či dokáže slabší tím v prestavbe opäť ťahať vpred elitný brankár John Gibson.

ARIZONA COYOTES

Základná časť 2018/19: 39-35-8 (4. miesto v divízii)
Play-off 2019: -
Kľúčové príchody: Phil Kessel, Carl Söderberg
Kľúčové odchody: Alex Galchenyuk, Richard Pánik
Slováci v tíme: Marián Hossa (listina dlh. zranených)

Coyotes by mohli byť ako Hurricanes v minulej sezóne. Vlani boli reálne v boji o play-off a to aj napriek biednej ofenzíve. V lete do tímu prišli Phil Kessel a Carl Söderberg, vďaka čomu by mohol mať tím už dostatok ofenzívy na prvú účasť v play-off od roku 2012. Clayton Keller sa bude tiež snažiť zareagovať na poslabší ročník. Dôležité bude, aby bol zdravý brankár Antti Raanta.

CALGARY FLAMES

Základná časť 2018/19: 50-25-7 (1. miesto v divízii)
Play-off 2019: 1. kolo
Kľúčové príchody: Milan Lucic, Cam Talbot, Brandon Davidson
Kľúčové odchody: James Neal, Mike Smith, Garnet Hathaway
Slováci v tíme: -

Calgary vlani vyhralo 50 zápasov a pohorelo v play-off. Zostava veľkými zmenami neprešla, hoci došlo k výmene Jamesa Neala za Milana Lucica a odchodu Mikea Smitha, po ktorom padne väčšia ťarcha na Davida Ritticha. Tomu bude kryť chrbát Cam Talbot, ktorý nemá za sebou najlepšie obdobie. Tím v lete urobil možno malý krôčik späť, ale na play-off by to malo stačiť. Tím má mladé jadro a pevnú obranu s víťazom Norrisovej trofeje na čele. Dôležité bude, či si mladíci udržia formu a či na Marka Giordana nezačne viac vplývať pokročilý vek.

EDMONTON OILERS

Základná časť 2018/19: 35-38-9 (7. miesto v divízii)
Play-off 2019: -
Kľúčové príchody: Mike Smith, Jamea Neal, Riley Sheahan, Markus Granlund, Tomáš Jurčo
Kľúčové odchody: Andrej Sekera, Milan Lucic, Jesse Puljujärvi
Slováci v tíme: Tomáš Jurčo (?)

Edmonton mal v minulej sezóne dvoch stobodových hráčov, no i tak do play-off nepostúpil. Zopakovať opäť takýto scenár by bolo veľkým sklamaním. Po príchode generálneho manažéra Kena Hollanda a trénera Davea Tippetta sa tím dostal na správnu dráhu. Tím si vylepšil ofenzívu a James Neal by mohol opäť ožiť. Otáznik je však nad bránkoviskom a obavy budí hlavne obrana, ktorá v lete prišla aj o Andreja Sekeru a mohla by tím potopiť. Slovenské zastúpenie v organizácii udržal aspoň Tomáš Jurčo, ktorého osud opäť raz spojil s Hollandom. Jeho zotrvanie v prvom tíme však ešte nebolo potvrdené.

LOS ANGELES KINGS

Základná časť 2018/19: 31-42-9 (8. miesto v divízii)
Play-off 2019: -
Kľúčové príchody: Joakim Ryan
Kľúčové odchody: Dion Phaneuf, Brendan Leipsic
Slováci v tíme: -

Staré jadro a pomalý tím na dnešné pomery. Vlani sa trápil Jonathan Quick, o ktorého odchode z L.A. sa zrejme ešte bude špekulovať. V minulej sezóne dopadla horšie len Ottawa a výrazne posily v lete neprišli. Nádej dodáva nový tréner Todd McLellan, ktorý však nebude mať ľahkú úlohu. Aj ak by sa Anže Kopitar zlepšil a zdravie mužstvu slúžilo, tak je len ťažké si predstaviť tento tím v bojoch o Stanleyho pohár.

SAN JOSE SHARKS

Základná časť 2018/19: 46-27-9 (2. miesto v divízii)
Play-off 2019: 3. kolo
Kľúčové príchody: Dalton Prout
Kľúčové odchody: Joe Pavelski, Justin Braun, Joakim Ryan, Joonas Donskoi, Gustav Nyquist, Michael Haley
Slováci v tíme: -

Tím si v lete splnil cieľ, keď podpísal novú zmluvu s Erikom Karlssonom. Zostal aj Joe Thornton. Kapitána si však San Jose neudržalo. Aj bez Joea Pavelskiho by však mohlo pomýšľať na divízny titul a to aj napriek ďalším početným odchodom. Potrebné bude, aby bol Martin Jones oporou. Tím nevyzerá zle, ale táto sezóna bude zrejme skutočným testom jeho hĺbky.

VANCOUVER CANUCKS

Základná časť 2018/19: 35-36-11 (5. miesto v divízii)
Play-off 2019: -
Kľúčové príchody: Micheal Ferland, Jordie Benn, J.T. Miller, Tyler Myers
Kľúčové odchody: Markus Grandlund, Ben Hutton, Derrick Pouliot, Luke Schenn
Slováci v tíme: -

Vancouver opäť vyzerá lepšie a opäť urobil ďalší krok na vzostupnej dráhe k play-off. Bude zaujímavé sledovať hru mladíkov, vrátane Quinna Hughesa. Play-off sa však stále javí ako príliš veľká výzva napriek tomu, že sa zlepšila obrana aj útok. Tím by však mohol ťažiť z relatívne slabšej divízie, hlavne, ak ho nepoloží nedostatočná sekundárna produktivita a ak Elias Pettersson nadviaže na skvelý nováčikovský ročník.

VEGAS GOLDEN KNIGHTS
Základná časť 2018/19: 43-32-7 (3. miesto v divízii)
Play-off 2019: 1. kolo
Kľúčové príchody: -
Kľúčové odchody: Erik Haula, Colin Miller, Nikita Gusev, Pierre-Edouard Bellemare, Ryan Carpenter
Slováci v tíme: -

Tím má dostatok hĺbky v útoku a zrejme jednu z najlepších „horných šestiek“ v NHL. Má kvalitného, ale starnúceho brankára, a pevnú obranu, ktorej by sa možno zišiel ešte jeden veterán. Tím je dostatočne kvalitný, aby hral v play-off aj v tretej sezóne svojej existencie. A hoci pocítil v lete platový strop a odišlo niekoľko hráčov, je favoritom bookmakerov na divízny titul.

Centrálna divízia

Boj o divízny titul bude v tejto skupine tímov vyrovnaný. Opäť sa viac musí počítať s Coloradom, ktorému budú najväčšou konkurenciou Nashville, Dallas a St. Louis, ktoré obhajuje zisk Stanleyho pohára. Winnipeg patril v ostatných rokoch k špičke a nechce o svoju pozíciu prísť, no letné zmeny naznačujú, že to nebude mať ľahké. Veľa sa nečaká od Chicaga a Minnesoty, ale ani tieto tímy nie sú bez šance zahrať si v play-off. To, že sú v silnej divízii, im však nepomáha.

CHICAGO BLACKHAWKS

Základná časť 2018/19: 36-34-12 (6. miesto v divízii)
Play-off 2019: -
Kľúčové príchody: Robin Lehner, Olli Määttä, Calvin de Haan, Andrew Shaw
Kľúčové odchody: Chris Kunitz, Cam Ward, Marcus Krueger, Dominik Kahun
Slováci v tíme: -

Blackhawks sú dve sezóny bez play-off a mohli by byť v novej sezóne prekvapením, aj keď to veľa ľudí neočakáva. Vlani mal tím silný záver sezóny a s Jeremym Collitonom pri kormidle od začiatku sezóny by mohol byť stabilnejší. Obrana bola vlani biedna, v lete ju tím posilnil o Calvina de Haana a Olliho Määttäho, vďaka čomu sa potenciálne zlepšia aj oslabenia. Tím bude potrebovať zdravého Coreyho Crawforda, no ako poistku si pribral Robina Lehnera. Okrem bránkoviska bude kľúčové aj to, aby sa darilo druhej vlne útoku.

COLORADO AVALANCHE

Základná časť 2018/19: 38-30-14 (5. miesto v divízii)
Play-off 2019: 2. kolo
Kľúčové príchody: Nazem Kadri, Andre Burakovsky, Joonas Donskoi, Calle Rosen, Pierre-Edouard Bellemare
Kľúčové odchody: Tyson Barrie, Semion Varlamov, Alex Kerfoot, Carl Söderberg
Slováci v tíme: -

Denverský tím je na vzostupe a letné transakcie mu môžu len prospieť, čo vnímajú aj bookmakeri, ktorí ho v silnej konkurencii pasujú za jedného z adeptov na divízny titul. Dominantný McKinnonov útok doplní formácia Nazema Kadriho a Barrieho stratu by mohol vykompenzovať Cale Makar, ktorý by mohol bojovať o Calderovu trofej. Otázne však je, ako si poradí Philipp Grubauer so situáciou, v ktorej ešte v kariére nebol – je jasnou brankárkou jednotkou.

DALLAS STARS

Základná časť 2018/19: 43-32-7 (4. miesto v divízii)
Play-off 2019: 2. kolo
Kľúčové príchody: Joe Pavelski, Corey Perry, Andrej Sekera
Kľúčové odchody: Mats Zuccarello, Jason Spezza, Ben Lovejoy
Slováci v tíme: Andrej Sekera

Táto sezóna bude druhá pre Jima Montgomeryho i Mira Heiskanena a očakávania budú veľké. Stars sa pokúsia zaútočiť na Stanleyho pohár aj s veteránmi, ktorých získali v lete – Joeom Pavelskim, Coreym Perrym a Andrejom Sekerom. Tím potrebuje body od nižších formácií, pretože, keď ho nepotiahne prvý útok, tak vyhráva len zriedka. To by však mali riešiť práve Pavelski s Perrym. Tím má kvalitnú obranu a ani s bránkoviskom by nemal byť problém – obaja brankári sú kvalitní.

MINNESOTA WILD

Základná časť 2018/19: 37-36-9 (7. miesto v divízii)
Play-off 2019: -
Kľúčové príchody: Mats Zuccarello, Ryan Hartman
Kľúčové odchody: Eric Fehr, Andrew Hammond, Matt Read
Slováci v tíme: -

Minnesotu sa pokúsi vrátiť do play-off nový generálny manažér Bill Guerin. Jeho tím však zrejme nebude veľkým hráčom a zostane mu v rukách pri najlepšom boj o divokú kartu. Wild sú ťažko čitateľní – nie sú zlým tímom, ale nevyzerajú byť ani reálnou hrozbou. Mladší hráči sú o rok skúsenejší, no pre starnúce jadro pôjde o jednu z posledných šancí na úspech. Po tichom lete sa žiada najmä zlepšiť ofenzívu. Tiež poteší, že Mikko Koivu a Matt Dumba budú opäť zdraví.

NASHVILLE PREDATORS

Základná časť 2018/19: 47-29-6 (1. miesto v divízii)
Play-off 2019: 1. kolo
Kľúčové príchody: Matt Duchene
Kľúčové odchody: P.K. Subban, Wayne Simmonds, Brian Boyle
Slováci v tíme: -

Nashville má komplexný tím so skúsenosťami, pre ktorý by účasť v play-off mala byť bez problémová. Ak budú kľúčoví hráči zdraví, je tu aj šanca na divízny titul. Útok vylepšil v lete Matt Duchene. Ten pomôže aj presilovke, ktorá bola vlani slabá. Tím síce opustil P.K. Subban, ale v obrane je dostatok hĺbky na to, aby jeho strata nebolela. Predators majú jednu z najlepších obrán v lige a ostrieľaného gólmana v bráne – aj keď je pravda, že Pekka Rinne už má 37 rokov.

ST. LOUIS BLUES

Základná časť 2018/19: 45-28-9 (3. miesto v divízii)
Play-off 2019: Stanleyho pohár
Kľúčové príchody: Justin Faulk
Kľúčové odchody: Michael Del Zotto, Joel Edmundson, Pat Maroon
Slováci v tíme: -

V minulej sezóne sa St. Louis podarilo prepracovať z posledného miesta ligového poradia až k vytúženému zisku prvého Stanleyho pohára v klubovej histórii. Craig Berube bude stáť na lavičke od začiatku sezóny a majstrovský tím má prakticky bez zmeny – došlo však k posilneniu obrany o Justina Faulka. Otázkou je, či bude mať tím rovnakú motiváciu a či dokáže na svoje výkony nadviazať brankár Jordan Binnington.

WINNIPEG JETS

Základná časť 2018/19: 47-30-5 (2. miesto v divízii)
Play-off 2019: 1. kolo
Kľúčové príchody: Brandon Tanev, Mark Letestu, Gabriel Bourque
Kľúčové odchody: Jacob Trouba, Tyler Myers, Ben Chiarot, Kevin Hayes
Slováci v tíme: -

Vlani Jets nenaplnili očakávania a v lete neurobili nič, čo by avizovalo krok vpred. Najmä po odchodoch kľúčových obrancov a Kevina Hayesa sa očakáva pokles, pričom pád by to mohol byť veľký, ak by sa ešte Dustin Byfuglien rozhodol ukončiť kariéru. Mužstvu chýba pravý center pre 2. útok a nižšie formácie by tiež mohli ťahať za kratší koniec. Veľa bude záležať od bránkoviska, ktoré však nebude mať robotu ľahšiu, ako v sezónach minulých.


Autor: Jozef Struhár | Vydané: 30. 09. 2019 | Rubrika: Správy z NHL


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL