Jurčo najväčším víťazom kempu? Z AHL až do prvého útoku Oilers!

Slovenský útočník Tomáš Jurčo má za sebou ťažký rok, ale tvrdá drina sa mu nakoniec vyplatila. Nie len, že si vybojoval miesto v tíme Edmonton Oilers, ale dokonca by mohol začať ročník v elitnej formácii.

Ste na Instagrame? Aj my! Sledujte nás »

Po rokoch frustrácie a po operácii chrbta, po ktorej si nevedel nájsť miesto v NHL, strávil polovicu minulej sezóny v nižšej AHL. Začal na „farme“ Floridy, potom bol vymenený do Charlotte. Okamžite sa zaradil medzi lídrov a pomohol tímu ku Calderovmu poháru.

To mu otvorilo dvere pre ďalšiu šancu v NHL. Tú mu dal generálny manažér Ken Holland, ktorý ho v minulosti draftoval v Detroite. Po podpise ročnej zmluvy v hodnote 750 000 amerických dolárov sa Jurčo pustil do práce a jej ovocie prišlo v tréningovom kempe.

Už od začiatku bolo zrejmé, že dvadsaťšesťročný košický rodák je vo forme. Dokázal to aj v prípravných zápasoch, v ktorých zaznamenal tri góly a dve asistencie v štyroch stretnutiach. Šancu dostal dokonca aj po boku Connora McDavida.

V ostatných dňoch sa písalo o tom, že by ročník mal začať v prvých dvoch útokoch. Mnohí ho umiestňovali do druhej formácie, no v príprave na otvárací zápas ho tréner Dave Tippett umiestnil vyššie – v pondelok trénoval s McDavidom a Jamesom Nealom v prvom útoku!

„Bol to dobrý kemp, ale je to len začiatok. Musím aj naďalej robiť to, čo som robil doteraz. “ povedal Jurčo. „Snažím sa na seba netlačiť a nemyslieť na veci, ktoré neovplyvním. Snažím sa tvrdo pracovať a uistiť sa, že urobím všetko správne.“

Jurčo však nie je jediným hráčom, ktorý v minulej sezóne nazbieral v NHL 0 bodov a dostal sa do vysokej formácie. Na ľavej strane druhého útoku figuroval Joakim Nygard. Takto vyzerali útoky 2 až 4: Nygard-Draisaitl-Kassian, Granlund-Nugent-Hopkins-Chiasson, Khaira-Sheahan-Archibald.

Sheahan však utrpel ľahší otras mozgu, pre ktorý bude chýbať 7-10 dní. Podľa Brucea McCurdyho by ho mal vo štvrtom útoku nahradiť Colby Cave.

Edmonton otvorí ročník v stredu proti Vancouveru a ak v zápase skutočne Jurčo nastúpi v prvom útoku, bude to krásne zadosťučinenie za tie ťažké roky, v ktorých ho sužovali zdravotné problémy a možno aj nedostatok dôvery. Ale ako hovorí – je to len začiatok.


Autor: Jozef Struhár | Vydané: 01. 10. 2019 | Rubrika: Slováci v NHL


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL