Fehérváryho prvé tri zápasy v NHL možno považovať za úspešné

Slovenský obranca Martin Fehérváry zažil vydarený tréningový kemp, ale aj vďaka okolnostiam dostal šancu zažiť svoju premiéru v NHL. Bolo zrejmé, že práve preto časom odíde na „farmu“ do Hershey a tak sa aj stalo v nedeľu. Aký dojem za sebou zanechal?

Fehérváry stihol vďaka zraneniu Michala Kempného a trojzápasovej suspendácii Jevgenija Kuznecova odohrať za Washington tri zápasy. Pripísal si v nich štyri strely a dve trestné minúty, pričom v priemere hrával 14 a pol minúty na zápas. Čo v nich ukázal? Ukázal, prečo ho vedenie Capitals tak veľmi od rozvojového kempu vychvaľovalo.

Dvadsaťročný rodák z Bratislavy, ktorý bol draftovaný v minulom roku zo 46. miesta, zažil prvé tri zápasy v NHL, ktoré možno považovať za úspešné. Ukázal v nich svoje korčuľovanie, pokoj pri práci s pukom, rýchle rozohrávky a zvládol aj brániť jedných z top hráčov ligy.

V prvom zápase by sa od mladíka očakávala nervozita. Urobil aj pár chýb, ale tie sa môžu stať aj ostrieľanému obrancovi. Jedna strata puku však bola viditeľná a tiež sa nechal vylúčiť za zdržovanie hry. Inak to bola solídna premiéra, po ktorej dostal od Alexa Ovečkina ocenenia „hráč zápasu“, ktorým je baseballová prilba.

Druhý zápas bol z Fehérváryho pohľadu ten najlepší. Počas jeho pobytu na ľade hrali Capitals lepšie a dokázal si poradiť aj s taktikou Islanders, ktorí mali výhodu posledného striedania. Hoci na mladíka púšťali hviezdneho Mathewa Barzala, dokázal si ho ustrážiť. Zviditeľnil sa aj jedným bodyčekom.

Kým prvé dva zápasy boli víťazné, v treťom už Washington na svojho súpera nestačil. Slovenský reprezentant pokračoval v prezentácii svojho kvalitného korčuľovania i šikovnosti pri rozohrávkach puku. Hoci už toľko priestoru proti top hráčom súpera nedostával, ukázal, že je už teraz schopný hrať v NHL.

Súper Ice-time G A B +/- TM S
#1 St. Louis 13:35 0 0 0 +1 2 0
#2 Islanders 15:31 0 0 0 0 0 1
#3 Carolina 14:21 0 0 0 -1 0 3

Fehérváry pri krátkej vzorke ukázal, že je budúcnosťou obrany Capitals a že jeho budúcnosť v NHL je svetlá. A nemuselo by trvať dlho, kým v nej dostane ďalšiu šancu.

„Fehérváry hral v tých troch zápasoch dobre. V určitom bode ho uvidíme opäť v prvom tíme,“ skonštatoval renomovaný zámorský odborník Tom Gulitti. „Odchod do Hershey nie je najhoršia vec pre jeho rozvoj. Bude tam hrávať cez 20 minút na zápas v prvých dvoch pároch.“


Autor: Jozef Struhár | Vydané: 07. 10. 2019 | Rubrika: Slováci v NHL


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL