Mohla by trénerom Capitals dochádzať s Pánikom trpezlivosť?

Washington angažoval Richarda Pánika, aby zaplnil miesta po odchodoch niekoľkých útočníkov. Očakávala sa od neho defenzívna práca i góly. Zatiaľ však zažíva pomaly štart do sezóny.

Po odchodoch Andreho Burakovskyho a Bretta Connollyho museli Capitals nájsť hráčov pre nižšie formácie, ktorí by dokázali strieľať góly a zbierať body. Garnet Hathaway a Brendan Leipsic tými náhradami neboli. Pozornosť sa venovala Pánikovi.

Po siedmich zápasoch sezóny však Pánik nevyzerá ako hráč, ktorý by toho bol schopný. Stále je však len úvod sezóny a treba zobrať do úvahy aj to, aké ťažké môže byť zvyknúť si na nový tím a nové mesto.

CJ Witt sa však pozrel na pokročilé štatistiky, ktoré vnášajú do situácia trochu viac obáv, ako len fakt, že Pánik doteraz ako jediný spolu s Carlom Hagelinom z útočníkov Capitals nebodoval. Ďalší hráči bez bodu sú Tyler Lewington a Martin Fehérváry, ktorí však odohrali len štyri, resp. tri zápasy.

Pánikovo Corsi je 55,05%, čo je solídne číslo. Jeho podiel streleckých šancí 56,86 % je tiež dobrý. Jeho podiel vysoko nebezpečných šancí je však celkom zlý, a to na úrovni 40,91 % – bol pri 9 vysoko nebezpečných šanciach svojho tímu, ale aj pri 13 vysoko nebezpečných šanciach súperov.

Ďalšie nepekné číslo je, že Pánik má len 11 individuálnych streleckých pokusov. Menej majú z útočníkov tímu len Nic Dowd a Chandler Stephenson, ktorí bojujú o post centra štvrtej formácie. Len oni dvaja majú aj menej individuálnych streleckých šancí – martinský rodák ich má len päť. Vysoko nebezpečné boli len tri.

„Je v poriadku, ak nestrieľate góly. Suchoty bývajú a stávajú sa každému. Aj veľký Alex Ovečkin si prešiel obdobiami bez gólov. Pánikov problém však nie je to, že nestrieľa góly,“ poznamenal Witt.

„Problémom je jeho neviditeľnosť a kompletný nedostatok šancí. Je v poriadku, ak neskórujete, ale je veľký problém, ak sa nedostávate do šancí. Pánik ich má veľmi málo. Vďaka tomu by mohla trénerom Capitals dochádzať trpezlivosť.“

Tréner Todd Reirden svoju nespokojnosťou s výkonmi Pánika už mohol ukázať v poslednom zápase proti Coloradu. Pred ním slovenský útočník hrával 13 a štvrť minúty na zápas. Proti Avalanche odohral len sedem a pol minúty, pričom od 24. minúty odohral len tri striedania.

Dobrou správou je, že do konca základnej časti zostáva ešte 75 zápasov. A to je dosť času na to, aby sa Pánik rozbehol. Capitals však dúfajú, že to bude čo najskôr. Aj keď nezačne strieľať jeden gól za druhým, musí si aspoň začať vytvárať šance.


Autor: Jozef Struhár | Vydané: 16. 10. 2019 | Rubrika: Slováci v NHL


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL