Coyotes hrajú ako tím hodný play-off, tvrdí Stepan

Útočník Derek Stepan nechce predbiehať, pretože je stále len október, ale nemôže sa ubrániť optimizmu pri pohľadu na to, ako v úvode sezóny hrá jeho tím Arizona Coyotes.

„Momentálne sme ako dobre naolejovaná mašina,“ povedal Stepan. „Keď som prvýkrát prišiel do Arizony, pýtal som sa: ‘Toto je smer, ktorým ideme?’ Teraz sa však loď hýbe celkom rýchlo tým správnym smerom. Áno, povedal by som, že sa cítim ako súčasť tímu pre play-off.“

Coyotes sa nedostali do play-off od ročníka 2011/12, ale odvtedy nemali také rýchle a kvalitné mužstvo, ako majú k dispozícii teraz. V úvode ročníka sa to pretavilo do bilancie 4-2-1 a momentálne ťahajú trojzápasovú sériu výhier. Bod nezískali len v prvých dvoch dueloch.

Kým už pár sezón sa Arizona pýši silou svojej obrany a bránkoviska, problémom bývala ofenzíva. Počas päťzápasovej bodovej série však tím nastrieľal 20 gólov a počas trojzápasovej víťaznej série ich strelil 14. Pozitívnou zmenou bol návrat Nicka Schmaltza zo zranenia i príchod Phila Kessela z Pittsburghu.

„Kessel vie, ako strieľať góly a zvyšuje hráčom, ktorí hrajú s ním aj sebadôveru. Zároveň však láka pozornosť súperov, ktorí sa zameriavajú na neho a tým pádom si niektorí iní naši hráči môžu dopriať o trošku viac slobody,“ povedal Oliver Ekman-Larsson.

Kessel doteraz strelil dva góly a pridal dve asistencie, ale vedie tím s 20 strelami na bránu. Schmaltz, ktorý má za sebou operáciu kolena, je zase bodovým lídrom tímu. Všetkých osem bodov (3+5) pritom získal v posledných piatich dueloch.

„Schmaltz si vie nájsť otvorený priestor a je trpezlivý s pukom. Nevzdáva sa ho rýchlo. Dokáže pritom nájsť kohokoľvek. Nenadhadzuje len puky do pásma. Dokáže tvoriť hru a myslím si, že nám to pomáha. Tiež má aj skvelú strelu a nebojí sa ju využiť,“ skonštatoval tréner Rick Tocchet.

Prvé dva útoky tím vedú vpred, ale na rozdiel od rokov predošlých, nie je problémom ani tretia formácia. Tú zase posilnil príchod Carla Söderberga z Colorada. On doteraz zaznamenal dva góly a tri asistencia. Najrýchlejší útok je pritom ten štvrtý, ktorý tvoria Brad Richardson, Michael Grabner a Vinnie Hinostroza.

„Už v tréningovom kempe som hovoril niektorým chalanom, že je cítiť to, že sme sa oproti minulému roku zlepšili. teraz je ťažké trénovať proti našim útočníkom a myslím si, že to je dobré aj pre našu obranu. Takto sa môžeme zlepšovať. Už je to dlho, čo sme mali naposledy takýto tím,“ dodal Ekman-Larsson.


Autor: Jozef Struhár | Vydané: 22. 10. 2019 | Rubrika: Správy z NHL


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL