Peters napísal list s ospravedlnením. Mal by sa stretnúť aj s vedením NHL

Hlavný tréner tímu Calgary Flames, Bill Peters, urobil svoj prvý verejný komentár týkajúci sa obvinenia svojho bývalého zverenca Akima Aliua z rasizmu. V otvorenom liste generálnemu manažérovi Bradovi Telivingovi vyjadril ľútosť a zobral za svoje slová zodpovednosť.

„Brad, prosím akceptuj toto ako úprimné ospravedlnenie tebe a celej organizácii Calgary Flames za urážlivé slová, ktoré som použil v profesionálnom prostredí pred dekádou. Viem, že moje komentáre sú zdrojom hnevu a sklamania, a chápem prečo. Hoci to bol jediný a okamžite oľutovaný incident, beriem zodpovednosť za to, čo som povedal,“ napísal Peters.

„Vyslovil som to v momente frustrácie a neodzrkadľuje to moje osobné hodnoty. Po incidente som bol oprávnene upozornený na využitie tých slov a okamžite som sa vrátil do šatne, aby som sa tímu ospravedlnil. Ľutoval som ten incident od momentu, čo sa stal a teraz sa ospravedlňujem každému, koho moje slová negatívne ovplyvnili.“

„Som si vedomý toho, že neexituje ospravedlnenie za slová, ktoré sú urážlivé. Tým, čo som povedal, som nechcel nikoho zneuctiť a na nikoho konkrétneho to nebolo mierené. To sa však nestalo, tie slová boleli a niekoho ponížili. Úprimne mi je to ľúto.“

„Akceptujem realitu môjho konania. Verím, že sa musíme snažiť správaj s bezúhonnosťou a prijímať zodpovednosť za to, čo hovoríme alebo robíme. Zámerom tohto listu je práve to. Dúfam, že bude akceptovaný tak, ako bol zamýšľaný.“

„Oceňujem dôkladne preskúmanie tejto situácie zo strany Flames. Je to tá správna vec, ktorá by sa mala urobiť. Plne ju podporujem.“

Treliving povedal, že list bude súčasťou prebiehajúceho vyšetrovania situácie. Aliu, ktorého meno bolo v liste – zrejme na radu právnika – vynechané, sa k ospravedlneniu Petersa odmietol vyjadriť.

Stretnutie s vedením NHL je pravdepodobné

Elliotte Friedman zo Sportsnet medzitým informoval, že kormidelník sa s najväčšou pravdepodobnosťou bude musieť stretnúť aj s vedením NHL, aby sa rozprával o incidente s Aliuom i o fyzických útokoch na hráčov Caroliny.

NHL by mohla potrestať Petersa bez ohľadu na to, aký záver vyvodí Calgary. V hre by mohla byť podľa Friedmana suspendácia alebo pokuta až do výšky 1 milióna dolárov s ukončením pracovného vzťahu.

Ostatné tímy údajne tlačia na to, aby bol Peters exemplárne potrestaný a situácia sa zbytočne nenaťahovala. Háčikom však podľa Friedmana je, že prvý incident sa udial v inej lige (AHL) a druhý počas platnosti iného kontraktu.


Autor: Jozef Struhár | Vydané: 28. 11. 2019 | Rubrika: Správy z NHL


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL