Mikka Koiva čaká veľký míľnik. Odohrá 1000. zápas v NHL

Center Mikko Koivu patrí k najväčším osobnostiam Minnesoty Wild, no ostáva skôr v úzadí. V sobotu bude však v žiare reflektorov celej NHL, keďže odohrá jubilejný 1000. zápas v profilige.

Tridsaťšesťročný Fín strávil celú doterajšiu kariéru v Minnesote a od roku 2009 nosí na drese kapitánske „céčko“.

„Neviem, čo mám na to povedať. Myslím si, že je to niečo, čo oceníte skôr po skončení sezóny ako počas nej. Samozrejme, spomínam si na všetky tie roky, čo som tu strávil. Myslím na spoluhráčov a priateľov, ktorých tu mám. Keď začnete o tom uvažovať, je to veľmi emotívne. Čas letí tak rýchlo,“ povedal webu NHL.

Rodák z Turku je lídrom Wild v počte zápasov (999), bodov (699) aj asistencií (496). V drese „divochov“ strelil aj 203 gólov a viac má na konte iba Slovák Marián Gáborík (219).

„Prvé, čo vám napadne v spojitosti s Minnesotou Wild je, že má Mikka Koiva. Presne tak to vidím ja,“ uviedol brankár Alex Stalock.

Koivu prešiel draftom NHL v roku 2001. Chvíľu si myslel, že by ho mohol draftovať Montreal, kde vtedy hral jeho starší brat Saku, no Minnesota bola rýchlejšia a vybrala si ho zo 6. miesta. Montreal pritom draftoval hneď po nej.

„Bol som veľmi šťastný. Vedel som totiž o hokejovej kultúre v Minnesote. Je to podobné tomu, čo sme mali vtedy doma vo Fínsku,“ zhodnotil trojnásobný olympijský medailista.

Držiteľ kompletnej medailovej zbierky z MS nebol v 18 rokoch pripravený na NHL. Po drafte odohral tri sezóny v materskom klube TPS Turku a až potom odišiel do Severnej Ameriky. V zámorí strávil ešte jednu sezónu na farme v Houstone a v ročníku 2005/2006 debutoval v drese Minnesoty.

Odvtedy mal niekoľko výborných spoluhráčov vrátane Andrewa Brunetta, Nicka Shultza či Mariána Gáboríka. Ak by mal však vyzdvihnúť jedno meno, bol by ním tréner Jacques Lemaire.

„Bez neho by som nebol v tomto tíme a nemal takú kariéru. Keď som bol mladší, hovoril som si, že sa mi splnil sen a dostal som sa do NHL. Lemaire bol však tvrdý každý deň a naučil ma, ako mám hrať v tejto lige. Dlžím mu veľa,“ pochválil Koivu niekdajšieho kouča Wild.

Mikko Koivu odohrá 1000. zápas v NHL dnes večer pred vypredaným hľadiskom v Minnesote.


Autor: Richard Kadlečák | Vydané: 01. 12. 2019 | Rubrika: Správy z NHL


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL