Svetlý bod v tragickej sezóne Detroitu? Český obranca

Ak sa pozriete na štatistiky tímu Detroit Red Wings, možno vám do očí udrie meno piateho najproduktívnejšieho hráča tímu. Nie je to útočník. Je to obranca Filip Hronek, ktorý si vo svojej prvej sezóne v NHL počína úctyhodne.

Pri zraneniach Dannyho DeKeysera a Trevora Daleyho, ako aj zdravotných výpadkov Mikea Greena, hráva dvadsaťdvaročný Čech viac minút, ako by možno bolo ideálne pre jeho rozvoj. Dôveru trénerov však nesklamal. V 29 zápasoch zaznamenal šesť gólov, osem asistencií a 13 mínusových bodov, pričom hrával najviac minút z tímu – v priemere 23 na zápas.

„Odvádza skutočne dobrú robotu,“ pochválil ho tréner Jeff Blashill.

„Prajem si, aby sme nemali toľko zranení, aby nemusel hrávať tak veľa. Radi by ste to trochu viac vybalansovali. On sa však chopil pozície v oslabeniach na pravidelnej báze. V mnohých prípadoch je jedným z našich najlepších hráčov na oslabenia. Potom, je aj hráčom na presilovky. To mu prináša veľa času.“

„Zaslúžil si ho.“

Blashill povedal niekoľkokrát, že ho zaujala schopnosť Hroneka prijímať kritiku, spracovať ju, použiť sa z nej a pracovať na svojich nedostatkoch do budúcna. Úctyhodné je aj to, že hoci Red Wings zažívajú doslova tragickú sezónu, nemá vôbec tendenciu poľavovať.

„Je skutočne súťaživý. Robí chyby, ale vie sa z nich poučiť. Zlepšuje sa vďaka nim,“ poznamenal Blashill.

Skúsený, tridsaťjedenročný obranca Alex Biega, ktorý sa pripojil k Red Wings v úvode tejto sezóny, vyzdvihuje aj mladíkovu schopnosť pohybovať sa s pukom, ktorá je v modernej NHL u obrancov dôležitá.

„Je pohyblivý. Vidíte tú evolúciu u obrancov v NHL – dokážu korčuľovať, dokážu sa pohybovať s pukom, ťažko sa proti ním v obrane hrá a sú defenzívne zodpovední. On to v sebe všetko má. Je to skvelý mladý hráč a bude sa stále len zlepšovať,“ poznamenal Biega.


Autor: Jozef Struhár | Vydané: 10. 12. 2019 | Rubrika: Správy z NHL


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL