Bol neskutočný: Medzi top výkonmi dekády na MS juniorov je aj výkon Slováka

Magazín The Hockey News sa v ostatných dňoch venoval rekapitulácii poslednej dekády v kanadsko-americkej NHL, ale svoju pozornosť si vyslúžili aj v zámorí populárne majstrovstvá sveta juniorov.

Medzi desať najpamätnejších individuálnych výkonov sa pritom dostal aj slovenský brankár Denis Godla, ktorý podal v roku 2015 natoľko kvalitný výkon, že si v rebríčku Stevena Ellisa vyslúžil pekné tretie miesto.

„Zabudnite na majstrovstvá sveta juniorov. Godlov heroizmus v ročníku 2015 sa radí medzi tie najpamätnejšie reprezentačné výkony dekády, bodka. Slovensko v základnej fáze strelilo len sedem gólov a výrazne sa spoliehalo na Godlu, aby odviedol tú ťažkú prácu na ceste za bronzovou medailou,“ poznamenal odborník.

„V drese Slovenska bol neskutočný. Odchytal všetkých sedem zápasov a turnaj skončil s priemerom 2,76 inkasovaného gólu na zápas a 92,6% úspešnosťou zákrokov. Bol korunovaný za najlepšieho turnaja médiami aj komisiou IIHF. Godla bol jediným brankárom, ktorý čelil viac ako 200 strelám (242). Odvtedy žiaden brankár nevyrovnal jeho celkových 224 zákrokov.“

Lepšie výkony podľa Ellisa podali len kanadský center Brayden Schenn v roku 2011 a švajčiarsky brankár Benjamin Conz v roku 2010.

Schenn dokázal na turnaji nazbierať 18 bodov, s ktorými sa mu v dekáde nikto nevyrovnal. Výkonom, ktorý v minulosti nepodali ani Gretzky, Roenick či Bure, vyhral bodovanie so sedembodovým náskokom pred Jevgenijom Kuznecovom a Vladimirom Tarasenkom.

Conz na turnaji čelil v siedmich zápasoch až 300 strelám. Jeho 89,3% úspešnosť zákrokov a priemer 4,76 inkasovaného gólu na zápas nevyzerajú vôbec dobre, ale v priemere čelil 45 strelám na zápas a robil aj nemožné pri kvalite mužstva pred sebou. Čerešničkou na torte bolo 50 zákrokov vo štvrťfinále proti Rusku, ktoré Švajčiari vyhrali 3:2 po predĺžení. Na turnaji skončili štvrtí.

Na pozíciách 4 až 10 sa v rebríčku nachádzajú aj fínsky útočník Jesse Puljujärvi (2016), americký brankár John Gibson (2013), švédsky útočník Alex Nylander (2016-2018), kanadský obranca Thomas Chabot (2017), americký útočník Troy Terry (2017), kanadský útočník Jordan Eberle (2010) a fínsky útočník Teuvo Teräväinen (2014).


Autor: Jozef Struhár | Vydané: 23. 12. 2019 | Rubrika: Reprezentácia


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL