MSJ 2020: Tri veci, ktoré by ste mali vedieť pred štartom MSJ

Majstrovstvá sveta hráčov do 20 rokov už klopú na dvere a Matt Teague sa rozhodol zamerať na tri skutočnosti, ktoré by ste o tomto turnaji mali poznať. Poďme sa na ne spolu pozrieť.

1. Dominancia Švédska v základnej fáze
Švédsko vstúpi do tohtoročného turnaja s jednou z najúctyhodnejších sérií v celom športe. V základnej fáze turnaja vyhralo 48 zápasov po sebe. V skupinovej fáze sme ho naposledy videli prehrať v roku 2006 so Spojenými štátmi americkými. Počas série porazilo pritom 13 rôznych krajín. V tomto roku si Švédi zmerajú sily v skupine postupne s Fínskom, Švajčiarskom, Kazachstanom a Slovenskom.

2. Suchoty Kanady na európskej pôde
Kanada nedokázala získať medailu na posledných troch majstrovstvách sveta, ktoré sa odohrali na „starom kontinente“, pričom v rokoch 2013 a 2014 prehrala dvakrát po sebe boj o tretie miesto. Naposledy získala v Európe titul v roku 2008 v Českej republike, ktorá hostí turnaj tento rok. Vlani medailu nezískala ani doma, a tak bude tento rok extra motivovaná.

3. Dekáda vyrovnanosti
V prvých troch dekádach existencie turnaja dominovali Kanada a Rusko, kým Spojené štáty americké, Švédsko a Fínsko hrali druhé husle. V poslednej dekáde je však boj o titul otvorený tak, ako nikdy predtým. Za posledných 10 rokov získalo zlato päť krajín (3x Fínsko, 3x USA, 2x Kanada, 1x Rusko, 1x Švédsko) a žiadna ho neobhájila od roku 2009. Dokonca aj krajiny, ako je Švajčiarsko, vedia prekvapiť – vlani skončilo štvrté, keď vyradilo Švédsko.


Autor: Jozef Struhár | Vydané: 25. 12. 2019 | Rubrika: Reprezentácia


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL