Aj v najlepšom zápase minulej dekády je slovenská stopa

Pomaly, ale isto sa blížime k prvému a druhému all-star tímu minulej dekády v NHL. V nedeľu oficiálna ligová stránka predstavila ďalšiu voľbu panelu odborníkov – zápas dekády. Pozitívne bolo, že aj v ňom mal zastúpenie slovenský hokej.

Za zápas dekády odborníci považujú siedmy duel série prvého kola play-off 2013, v ktorom Patrice Bergeron rozhodol v siedmej minúte predĺženia o výhre Bostonu 5:4 nad Torontom, čím zavŕšil jeden z najväčších zvratov histórie.

Bruins do stretnutia vstúpili dobre, keď Matt Bartkowski otvoril skóre už v šiestej minúte. Torontu netrvalo dlho, aby stav vyrovnalo. Cody Franson využil presilovku v desiatej minúte. Potom pridal gól aj v šiestej minúte druhej tretiny, aby dostal Maple Leafs na koňa. Vedenie zveľadili Phil Kessel a Nazem Kadri. Písala sa 46. minúta a kanadský klub viedol 4:1.

Nathan Horton potom v 50. minúte vykresal iskierku nádeje znížením na 2:4. Milan Lucic strelil kontaktný gól v 59. minúte a trvalo len ďalších 31 sekúnd, aby Bergeron vyrovnal stav na 4:4 len 50,2 sekundy pred koncom tretej tretiny.

„Taký zápas odohráte stokrát a 99-krát ho prehráte. Taká je realita. Pamätám si, ako sme vyrovnali stav. Išli sme do šatne, mali sme radosť a boli sme super nadšení. Stále sme však potrebovali streliť jeden gól,“ spomínal Chris Kelly.

Ak by ten gól nepadol, celý návrat by spadol do zabudnutia. Nakoniec však padol. Spustil veľkú vlnu radosti a dodal tímu energiu, ktorá ho doviedla až do finále Stanleyho pohára, v ktorom tím už proti Chicagu neuspel.

Pri tom všetkom bol aj slovenský obranca Zdeno Chára. Ten v zápase dekády odohral až 35 minút a 46 sekúnd – viac, ako ktokoľvek iný. Pripísal si aj asistenciu, dva plusové body, dve trestné minúty, tri strely a štyri bodyčeky.


Autor: Jozef Struhár | Vydané: 20. 01. 2020 | Rubrika: Správy z NHL


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL