Černákova výmena je medzi najlepšími v histórii Tampy

Prestupovú uzávierku v NHL už máme za nami, ale ešte pred ňou si Diana C. Nearhosová z denníka Tampa Bay Times dovolila zostaviť rebríček piatich najlepších výmen uskutočnených pred uzávierkou v histórii Lightning.

Potešujúce je, že sa medzi ne dostala aj výmena z roku 2017, ktorej súčasťou boli aj dvaja Slováci. Štvrté miesto obsadilo rozhodnutie staviť do budúcnosti na brankára Andreja Vasilevského a vymeniť Bena Bishopa a voľbu v piatom kole draftu do Los Angeles za Petra Budaja, Erika Černáka a voľbu v siedmom kole draftu.

Ako vieme, z Vasilevského sa stala opora Tampy. A hoci Budaj nemal až taký veľký vplyv na mužstvo, veľkým prínosom mu je Černák, ktorý zažil vlani debut v NHL a už sa nepozrel späť. Momentálne patrí ku kľúčovým hráčom „Bolts“.

„V tom čase bol Černák len nádejou v nižšej lige, neznámy hráč. Stal sa však významným dielcom budúcnosti defenzívy Lightning, čo z už aj tak dobrej výmeny robí ešte lepšiu,“ poznamenala zámorská novinárka.

Piate miesto mala výmena, ktorou v roku 2018 získali Lightning Černákovho tradičného partnera Ryana McDonagha spolu s útočníkom J.T. Millerom za Vladislava Namestnikova, Bretta Howdena, Libora Hájka a dve draftové voľby.

A teraz poďme na prvú trojku:

Číslo 3 – 2012, Brankár budúcnosti – Tampa získala od Colorada obrancu Sebastiena Picheho a voľbu v prvom kole draftu patriacu Detroitu za útočníka Stevea Downieho. Draftovú voľbu tím využil na zisk Vasilevského.

Číslo 2 – 2013, Kľúč na ceste k elite – Ottawa sa za útočníka Coryho Conachera a voľby v štvrtom kole draftu vzdala Bishopa, ktorý dodal Tampe istotu v bráne, aj vďaka ktorej sa tím zaradil medzi elitu NHL. Conacher, ktorému bola predpovedaná sľubná budúcnosť, nakoniec svoj potenciál nikdy nenaplnil.

Číslo 1 – 2014, Výmena St. Louisa – Lightning sa vzdali ikonického Martyho St. Louisa a voľby v druhom kole draftu za útočníka Ryana Callahana a troch draftových volieb. Dve nakoniec tímu priniesli Anthonyho Cirelliho a Mitchella Stephensa. Z Callahana sa stal jeden z vodcov a potrebný pracant, hoci jeho vplyv nakoniec obmedzili zranenia.

Nearhosová za zmienku pridala aj výmenu z roku 2004, ktorá by sa do zoznamu nehodila, pretože prišla šesť týždňov pred uzávierkou. Vtedy tím získal od Columbusu obrancu Darryla Sydora a draftovú voľbu za útočníka Alexa Svitova a draftovú voľbu. Sydor pomohol Tampe k zisku jej jediného Stanleyho pohára v doterajšej histórii.


Autor: Jozef Struhár | Vydané: 26. 02. 2020 | Rubrika: Slováci v NHL


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL