Sezóna v lete by bola pre ľadárov v NHL veľkou výzvou

Momentálne nie je garantované, že uvidíme akciu v NHL pred štartom sezóny 2020/21, ale často sa hovorí o tom, že by sa hokej mohol hrať aj v lete, aby sme spoznali víťaza Stanleyho pohára. Ak by to tak bolo, predstavovalo by to veľkú výzvu pre ľadárov.

Mark Master z televízie TSN sa zhováral s Jaredom Duprem, ktorý má na starosť výrobu a údržbu ľadu v organizácii Carolina Hurricanes. Tá by patrila k tým klubom z južnej časti Spojených štátov amerických, ktorých by sa to týkalo najvýraznejšie.

„Najväčším problémom tu v Severnej Karolíne je vlhkosť, ktorej čelíme v tom čase každý rok. Typicky máme v júli a v auguste vonku teploty od 32 do 46 stupňov Celzia so 65% vlhkosťou. Všetci tu už aj žartujeme o tom, ako sa v každý deň od konca mája do začiatku septembra v predpovedi počasia hovorí: Teplo a vlhko, veľa slnka, pravdepodobnosť popoludňajších búrok s dažďom,“ povedal Dupre.

PNC Aréna v Raleigh, kde hrajú Hurricanes domáce zápasy, má kvalitný systém odvlhčovania vzduchu, ale ani ten by nestačil, ak by v danom období do haly vstúpili tisícky ľudí.

„Hneď ako sa otvoria dvere a všetok ten teplý a vlhký vzduch začne prúdiť dnu, už ho nedokážeme odstrániť s ľuďmi v hale. Máte tu na zápase viac ako 15 tisíc ľudí, takže sa vlhkosť kopí ich rozprávaním, povzbudzovaním, kričaním. A samotné teplo tela zvyšuje teplotu vzduchu,“ poznamenal Dupre.

Dupre tvrdí, že problémy s ľadom nebudú mať len Hurricanes, ale prakticky všetky tímy z východného pobrežia. Pomôcť by mohli zápasy bez divákov, ale stále by tam boli komplikácie. V zákulisí je to taká téma, že o nej už ľadári tímov NHL horlivo medzi sebou diskutujú.

„Každý je práve teraz v podobne neistej situácii, kde si nie sú istí tým, čo sa stane a aké budú ďalšie kroky. Všetci však dúfame, že sa sem vrátime a začneme fungovať radšej skôr, ako by tomu malo byť neskôr,“ skonštatoval Dupre.


Autor: Jozef Struhár | Vydané: 25. 03. 2020 | Rubrika: Správy z NHL


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL