Už je to presne 10 rokov, čo Halák privádzal Ovečkina do zúfalstva + video

Dnes je 26. apríl a hokejový svet umlčal koronavírus. Presne pred desiatimi rokmi sa však v NHL akurát hralo play-off a prišiel deň, na ktorý dodnes spomínajú fanúšikovia z troch táborov – montrealského, washingtonského i slovenského.

Fanúšikovia Canadiens na tento deň spomínajú v dobrom, fanúšikovia Capitals by najradšej na vtedajší zápas zabudli. No a tí slovenskí si teraz môžu pripomenúť, ako sa vtedy zviditeľnil ich krajan, brankár Jaroslav Halák.

Vtedy dvadsaťštyriročný mladík, ktorý vo svojej druhej plnej sezóne v NHL odchytal 45 zápasov základnej časti s bilanciou 26-13-5 a 92,4% úspešnosťou zákrokov, pobláznil fanúšikov v Quebecu natoľko, že sa namiesto „stopiek“ na križovatkách objavovali značky s nápisom „HALAK“.

Halák totiž v daný večer zastavil všetko, čo sa dalo, a aj to, čo zdanlivo vyzeralo, že sa chytiť nedá.

Canadiens v tom roku postúpili do play-off ako ôsmy tím Východnej konferencie a čakal na nich Washington, ktorý získal Prezidentovu trofej a stanovil si dodnes platný rekord so 121 bodmi. Favorit bol teda jasný a úvod série nenaznačoval žiadne prekvapenie.

Halák pomohol Montrealu k výhre v prvom zápase série, ale následné tri zápasy vyhrali už Capitals. V štvrtom zápase série dostal šancu v bráne Carey Price, ale inkasoval štyri góly a v piatom zápase opäť chytal bratislavský rodák. Canadiens vo Washingtone odvrátili vyradenie a potom sa vrátili domov.

Písal sa 26. apríl 2010 a Capitals si nepripúšťali, že by sa séria ešte musela vracať na ich ľad. To však netušili, že Halák zažije svoj životný zápas. Najskôr chytil dve slušné šance hostí a potom prišla presilovka jeho tímu. Cammalleri otvoril skóre a krátko na to zvýšil vedenie na 2:0. Potom začalo slávne dobíjanie Halákovej brány.

Bratislavský rodák za burácania domácich fanúšikov eliminoval jeden útok za druhým. Kým 21 tisíc fanúšikov v Bell Centre šalelo, frustrovaný Alex Ovečkin neveriacky krútil hlavou. Po dvoch tretinách bol stav stále 2:0 a pomer striel 32:13 v prospech hostí.

V tretej tretine zvýšil nádeje domáceho tímu na vyrovnanie série Lapierre, ktorý zvýšil už na 3:0. Tlak na Haláka sa zvyšoval. Za 20 minút na neho smerovalo 22 striel, ale prekonať ho dokázal len Fehr. Plekanec ešte strelil gól do prázdnej brány a triumf 4:1 bol na svete. Prvou hviezdou zápasu nemohol byť nikto iný, ako čarodejník Halák. Zlikvidoval 53 z 54 striel.



„Hrali sme skvelo, len sme neskórovali. Je to len jeden človek. Strelili góly, stiahli sa dozadu a nechali celý tlak na ich brankárovi. Urobil neuveriteľnú prácu. Čo viac vám môžem povedať?“ povedal po zápase Ovečkin.

Kapitán Capitals bol počas rozhovorov po zápase viditeľne frustrovaný, ale stále sebavedomý. Z Haláka sa pre neho stala nočná mora až o dva dni neskôr, keď v siedmom zápase o všetko predviedol 41 zákrokov pri výhre 2:1. Opäť sa stal prvou hviezdou a hrdinom.

„Myslím si, že ešte pred štartom série nám nikto nedával šancu na postup, dokonca ani na víťazstvo v jednom zápase. My sme ukázali, že sa mýlili,“ povedal Halák po postupe.

„Tréner sa ma v treťom zápase rozhodol vystriedať a v štvrtom ma nenechal chytať. Je to play-off, potrebovali sme výhru. Potom, čo sme prehrávali 1:3 na zápasy, som si povedal: ‘Nemáme čo stratiť. Len sa snaž robiť to najlepšie a užívaj si to.’“

Montreal v druhom kole play-off narazil na Pittsburgh. Bola to ďalšia sedemzápasová bitka, ktorú opäť Halákovci doviedli do víťazného konca. Po dvoch ťažkých sériách prišlo finále Východnej konferencie, v ktorom sa stretli dva najnižšie nasadené tímy. Táto séria trvala len päť zápasov a znamenala už stopku ťaženiu „Habs“. Vystavili im ju hráči Philadelphie.


Autor: Jozef Struhár | Vydané: 26. 04. 2020 | Rubrika: Slováci v NHL


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL