Chromiak nie je bez chýb, ale budúcnosť má svetlú, tvrdia v zámorí + video

Nádejný slovenský útočník Martin Chromiak má za sebou v tejto sezóne divokú jazdu. Ročník začal na Slovensku medzi mužmi, ale bol vynechaný z nominácie na juniorské majstrovstvá sveta. Po nich si to nasmeroval do Kanady, kde dostal druhú šancu zaujať skautov NHL.

Toto rozhodnutie sa s odstupom času ukázalo ako správne. Sedemnásťročný rodák z Ilavy v tíme Kingston Frontenacs v OHL od prvých zápasov zapasoval do prvého útoku k Shaneovi Wrightovi a Zayemu Wisdomovi, po boku ktorých žiaril. V 28 zápasoch si pripísal 33 bodov, pričom strelil 11 gólov. Útok patri medzi tie najnebezpečnejšie v lige.

Chromiakovi nerobil problém ani prechod na malé klzisko a v zámorí na ňom veľmi rýchlo zaujalo jeho hokejové IQ a ofenzívne inštinkty, vrátane jeho strely a schopnosti dokončovať akcie vo veľkej rýchlosti. To všetko sa prenieslo aj do jeho umiestnenia v preddraftových rebríčkoch, v ktorých sa od začiatku ročníka zaradil medzi najväčších skokanov.

Zaujal aj Daytona Reimera, ktorý ho predstavoval vo štvrtok ako horúceho kandidáta na prvé kolo. Jeho meno by podľa neho mohlo byť na tohtoročnom vstupnom drafte vyslovené niekde medzi 20. až 40. pozíciou.

„Jeho hra nie je bez chýb, jeho korčuľovanie nie je najhladšie a chýba mu silná defenzívna prítomnosť. Avšak, ukázal, že dokáže rýchlo napraviť zlú akciu a snaží sa napravovať svoje chyby. Tiež vie rýchlo zmeniť smer pri rýchlom prieniku a dokáže urobiť kľučky, čím minimalizuje vplyv zaváhaní vyplývajúcich z jeho napádania. S trochou doladenia by mohol byť Chromiak na tomto drafte skutočným darom, mohol by byť nebezpečným krídelníkom, ak by bol skombinovaný so správnym spoluhráčom,“ skonštatoval Reimer.

„Chromiak sa konštante posúval vyššie v preddraftových rebríčkoch, keď sezónu začínal ako voľba v treťom kole, ale odvtedy si prešiel druhým kolom a teraz sa začínal pri ňom zvažovať aj koniec prvého kola. Je to jeden z mladších hráčov dostupných na tomto drafte, keďže 18 bude mať až v auguste, takže má pred sebou aj veľa miesta na rozvoj. Jeho absencia na majstrovstvách sveta juniorov však pravdepodobne jeho umiestnenie trochu zníži.“

Reimer označil za silné stránky Chromiaka jeho strelu, hokejové myslenie a napádanie. Najviac by mal zapracovať na svojej sile, korčuľovaní a bránení. Ako vidí jeho potenciál pre NHL?

„Tím, ktorý si vyberie Chromiaka, môže očakávať solídneho krídelníka do prvých dvoch útokov, ktorý dokáže hrať aj v špeciálnych formáciách. Je to rozumný hráč a má všetky nástroje na to, aby bol pripravený excelovať v akomkoľvek tíme, ku ktorému sa pripojí. Bude však potrebovať trochu koučingu, aby doladil svoju hru, hlavne defenzívu a korčuľovanie. Jeho budúcnosť bude zrejme ovplyvnená aj tým, s kým bude hrať, pretože nevyzerá pravdepodobné, že bude hráčom, okolo ktorého postavíte tím. To by sa však mohlo zmeniť jeho rastom a rozvojom,“ poznamenal.




Autor: Jozef Struhár | Vydané: 08. 05. 2020 | Rubrika: Slováci v NHL


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL