Najlepšia zostava Slovákov v NHL všetkých čias + rozhodnite o tej vašej

V čase prerušenia 15. sezóny v histórii SlovakNHL.sk spojili šéfredaktor a dvorný analytik sily, aby vytvorili najlepšiu zostavu Slovákov v NHL všetkých čias. A teraz aj vy budete môcť rozhodnúť o tom, ako bude vyzerať exkluzívna súpiska podľa najlepších hokejových fanúšikov na Slovensku.

Bránkovisko

V prípade brankárov nebolo prakticky čo riešiť. V NHL sa predstavili len štyria Slováci a z nich len dvaja sa v nej etablovali. Z nich sme do pozície jednotky, pochopiteľne, uprednostnili držiteľa Jenningsovej trofeje a účastníka zápasu hviezd, Jaroslava Haláka, ktorý v kariére kryl 91,6 % striel a vyhral 272 zápasov. Zachytal si za Montreal, St. Louis, Washington, Islanders a momentálne pôsobí v Bostone. Odchytal už 520 duelov v základnej časti a 28 v play-off.

Kryť chrbát mu bude Peter Budaj, ktorý bol síce aj jednotkou Colorada, ale v Montreale sa ukázal ako veľmi dobrý náhradník na ľade i mimo neho. V lige si zachytal aj za Los Angeles, v drese ktorého aj vďaka okolnostiam zažil senzačný ročník 2016/17, a Tampu Bay. Medzičasom vstúpil na hokejový dôchodok. V NHL vyhral 158 duelov z 367 a kryl 90,4 % striel.

Jaroslav Halák
Peter Budaj


Obrana

Prvý pár je bez prekvapenia – defenzívnejšieho Zdena Cháru, ktorý si ako držiteľ Norrisovej trofeje, Messierovej ceny a Stanleyho pohára, prakticky už zaistil miestenku v Sieni slávy, dopĺňa ofenzívnejšie ladený Ľubomír Višňovský, ktorý sa do NHL dostal neskôr, ale zanechal v nej svoju stopu a takmer sa dostal medzi finalistov na Calderovu trofej i Norrisovu trofej. V roku 2011 bol v druhom all-star tíme sezóny. Spomedzi slovenských obrancov má najlepší bodový priemer – 0,561. Chára a Višňovský sú medzi nimi prví dvaja v počte odohraných zápasov (1553, 883), strelených gólov (205, 128), asistencií (451, 367), bodov (656, 495) a plusových bodov (+288, +40).

Nie dlhú, ale vydarenú kariéru v zámorí zažil aj často nedocenený Róbert Švehla, ktorému sa ušlo miesto v druhom páre. Bol oporou Floridy, v drese ktorej bol dvakrát na 14. mieste v hlasovaní o Norrisovu trofej. V lige odohral 655 duelov a medzi krajanmi je tretí v počte gólov (68), asistencií (267) a bodov (335). Jeho bodový priemer 0,511 je druhý najlepší. Po jeho boku figuruje stále aktívny Andrej Sekera, ktorý je hneď za Švehlom v pošte asistencií (197) a bodov (244), pričom zápasov odohral 764.

Tretí pár sa skladal najťažšie. Svoje miesto si v ňom našiel Andrej Meszároš, ktorý skončil siedmy v hlasovaní o Calderovu trofej a dvakrát dostal hlasy aj pri Norrisovej trofeji. Kariéru mu obmedzili zranenia – v NHL odohral 645 zápasov, v ktorých strelil 63 gólov a nazbieral 238 bodov. Koho dať vedľa neho? Erik Černák je pravák, má skvelý rozjazd kariéry a svetlú budúcnosť pred sebou, ale nakoniec sme sa rozhodli, že pre menšie skúsenosti mu nateraz postačí pozícia siedmeho obrancu. Do zostavy sme zaradili Ľubomíra Sekeráša, ktorý toho tiež v NHL veľa neodohral (209 zápasov), keďže v nej debutoval ako 32-ročný. V histórii Wild strelil gól ako prvý obranca a nakoniec bol v prvej sezóne druhým najproduktívnejším hráčom tímu po Mariánovi Gáboríkovi. V prvých dvoch bol najproduktívnejším obrancom, v druhej spolu s Filipom Kubom. Jeho bodový priemer (0,33) je zo slovenských bekov piaty najlepší. Svoje kvality potvrdzoval predtým i potom v Európe i v reprezentácii.

Zdeno Chára – Ľubomír Višňovský
Róbert Švehla – Andrej Sekera
Andrej Meszároš – Ľubomír Sekeráš


Útok

Slovensko vyprodukovalo množstvo šikovných útočníkov, o čom svedčí aj tento výber velikánov. Prvý útok tvoria Marián Hossa, ktorý získal tri Stanleyho poháre, skončil druhý v hlasovaní o Calderovu trofej a zaradil sa medzi najkomplexnejších útočníkov histórie, člen Siene slávy Peter Šťastný, najlepší center, ktorého slovenská hokejová škola vyprodukovala a držiteľ Calderovej trofeje, a Žigmund Pálffy, ktorý dostal od Boha väčší dar, ako ktokoľvek iný. Hossa odohral v NHL 1309 zápasov (2. najviac po Mikitovi) a spomedzi slovenských útočníkov bol tretí v počte asistencií (609) a bodov (1134), druhý v počte gólov (525) a plusových bodov (+245), prvý v počte gólov v oslabeniach (34) a víťazných gólov (85). Peter Šťastný je lídrom s priemerom 1,268 bodu na zápas a 0,808 asistencie na zápas. Je druhý so 789 asistenciami a 1239 bodmi. Pálffy mal najlepší gólový priemer zo Slovákov – 0,481. Priemer 1,042 bodu na zápas je tretí najlepší.

Keďže sa riadime oficiálnymi záznamami, centrom druhého útoku je rodený Lipták a Slovák srdcom Stan Mikita, ktorý je členom Siene slávy, víťazom Stanleyho pohára, dvojnásobným držiteľom Hartovej trofeje a Trofeje Lady Byng, ako aj štvornásobným víťazom kanadského bodovania. Stanleyho pohár získal aj Marián Gáborík, ktorý bol raz v druhom all-star tíme sezóny. Na druhej strane útoku je kanonier Peter Bondra, ktorý bol dvakrát kráľom strelcov a raz skončil šiesty v hlasovaní o Hartovu trofej. Mikita je lídrom Slovákov s počtom zápasov (1396), gólov (541), asistencií (926), bodov (1467), plusových bodov (+329) a presilovkových gólov (150). Gáborík je so 407 gólmi a 815 bodmi piaty. Bondra strelil 503 gólov (3.), nazbieral 892 bodov (4.). V počte gólov v presilovkách (149) a oslabeniach (32) je druhý, v počte víťazných gólov tretí (78) a má druhý najlepší priemer gólov na zápas – 0,465.

Tretiu formáciu vedie ako center hokejový džentlmen Pavol Demitra, ktorý sa raz skoro dostal do all-star tímu sezóny a raz sa tešil z Trofeje Lady Byngovej. Možno by pri ňom svedčal ako krídelník Gáborík, ale ani Anton Šťastný, piaty najlepší ľavý krídelník NHL sezóny 1980/81, a Miroslav Šatan, rodený líder s inštinktom zabijaka, nie sú zlé voľby. Demitra získal v kariére 768 bodov (6.), z toho 464 asistencií (5.). Strelil aj 59 víťazných gólov (5.) a nazbieral tretí najvyšší počet „plusiek“ spomedzi slovenských útočníkov – 124. Jeho bodový priemer bol 0,907 (6.). Anton Šťastný mal tretí najlepší priemer asistencií na zápas (0,591) a štvrtý najlepší bodový priemer (0,978). Šatan je šiestym najlepším strelcom spod Tatier (363) a piata pozícia mu patrí pri góloch v presilovkách (120) a oslabeniach (16). Získal dokopy 735 bodov (7.).

Aj štvrtá formácia zahŕňa plno talentu. Centrom je Jozef Stümpel, ktorý mal skvelý hokejový zmysel a okrem tvorivosti sa vyznačoval aj snaživosťou smerom dozadu. Po ľavej strane má Ladislava Nagya, jedného z najtalentovanejších hráčov, akých sme mali, a po pravej Mariána Šťastného, ktorý v lige nepobudol dlho, ale o jeho kvalitách nemožno pochybovať. Stümpel je štvrtým najplodnejším nahrávačov spomedzi slovenských útočníkov so 481 asistenciami a so 677 bodmi mu patrí 9. miesto. Marián Šťastný má šiesty najlepší priemer asistencií na zápas (0,537) a piaty najlepší priemer bodov na zápas (0,913). Nagy potreboval o štipku viac odhodlania, aby rozvinul svoj talent v NHL naplno, ale 311 bodov v 435 dueloch je viac ako solídne číslo.

Poznámka: Pri priemeroch na zápas sa počítali hráči s minimálne 20 odohranými zápasmi.

Marián Hossa – Peter Šťastný – Žigmund Pálffy
Marián Gáborík – Stan Mikita – Peter Bondra
Anton Šťastný – Pavol Demitra – Miroslav Šatan
Ladislav Nagy – Jozef Stümpel – Marián Šťastný


Rozhodnite o svojej top zostave i o najlepších hráčoch

V dohľadnej dobe okrem našej zostavy zverejníme aj rebríčky tých najlepších slovenských hráčov na každom z troch základných postov. Do hlasovania o najlepších brankárov, obrancov a útočníkov sa pritom môžete zapojiť aj vy.

Precvičte si svoju kreativitu a zaspomínajte si na velikánov slovenského hokeja v nasledujúcej ankete, ktorá vám umožní vyskladať si aj svoju historickú zostavu Slovákov v NHL. O týždeň vaše hlasy sčítame, skombinujeme s naším výberom a následne sa pochválime svetu tým, čo za zostavu nám spoločne vzniklo.

Hlasovať môžete tu: Hlasovanie bolo ukončené.


Autor: Jozef Struhár | Vydané: 12. 05. 2020 | Rubrika: Slováci v NHL


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL