Výmena Šatana do Buffala? Ako nočná mora, spomínajú v zámorí

Nedávno Jon Zella písal o najhorších transakciách v histórii Islanders, v ktorých boli zahrnutí aj Slováci. Teraz sa jeho kolega Jim Parsons zameral na tím Edmonton Oilers, kde sa tiež spomínalo meno jednej zo slovenských novodobých legiend.

Peter Chiarelli urobil ako generálny manažér Oilers niekoľko výmen, ktoré skončili fiaskom a ktoré skončili aj v tomto prehľade. V ňom je však aj viacero transakcií, ktoré sa udiali dávno pred jeho nástupom. A v jednej z nich bol zakomponovaný aj Miroslav Šatan.

„Výmena ako z nočnej mory“

Oilers draftovali Šatana v roku 1993 z celkového 111. miesta. Menej ako o štyri roky neskôr bol vymenený ešte predtým, ako dostal šancu rozvinúť sa v kvalitného hráča NHL. V 22 rokoch putoval do Buffala za Craiga Millara a Barrieho Moorea, aby sa stal jedným z najlepších hráčov histórie Sabres. Tím viedol v bodovaní v šiestich z ôsmich sezón, pričom dvakrát pokoril métu 30 gólov a raz dokonca 40.



„Oilers raz a znova vymenili budúci talent za biednu protihodnotu. Barrie Moore odohral za Oilers len štyri zápasy, kým Craig Millar ich odohral 36 so ziskom šiestich bodov. Pre Sabres sa výmena obrovsky vyplatila, keď ich Šatan doviedol až do finále Stanleyho pohára v roku 1999,“ poznamenal Parsons.

Šatan nakoniec vo svojej kariére získal aj Stanleyho pohár, v roku 2009 s Pittsburghom. V lige odohral dokopy 1050 zápasov, v ktorých si pripísal 735 bodov za 363 gólov a 372 asistencií. V drese Oilers stihol získať 63 bodov v 126 dueloch.

Ostatné z najhorších výmen v histórii Oilers




Autor: Jozef Struhár | Vydané: 30. 05. 2020 | Rubrika: Slováci v NHL


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL