Kto patrí medzi popredných adeptov na Calderovu trofej?

Tohtoročný boj o Calderovu trofej bol vcelku zaujímavý. To, že mal dvoch popredných favoritov, potvrdilo aj hlasovanie 18 odborníkov oficiálnej ligovej stránky.

Podľa nich by sa najlepším nováčikom ročníka 2019/20 mal stať obranca Cale Makar z Colorada, ktorý v hlasovaní získal o 13 bodov viac ako obranca Quinn Hughes z Vancouveru. Tretím do partie je už so značnou stratou český útočník Dominik Kubalík zo Chicaga.

Makar bol až u 15 odborníkov prvou voľbou, kým Hughes dostal dva hlasy na prvé miesto a brankár Columbusu Elvis Merzlikins jeden. Aspoň jeden bod získalo v hlasovaní až 11 „zelenáčov“.

Po prvýkrát v modernej ére NHL (od ročníka 1943/44) sme videli, aby bodovanie nováčikov ovládli dvaja obrancovia. Hughes je najproduktívnejším nováčikom sezóny, keď v 68 zápasoch získal 53 bodov (8+45). Makar ich nazbieral 50 (12+38), ale pre zranenie odohral len 57 stretnutí. Mal tak najlepší priemer 0,88 bodu na zápas.

Makar môže byť prvým hráčom Colorada, ktorý získa Calderovu trofej od ročníka 2013/14, kedy to dokázal Nathan MacKinnon. Ešte pred ním to boli aj Chris Drury a Gabriel Landeskog, teda všetko výhradne útočníci. Len 11 z doterajších 82 držiteľov trofeje bolo obrancov.

Ak by nakoniec trofej získal Hughes, stalo by sa po piaty raz v ligovej histórii, že by trofej získali dvaja hráči rovnakého klubu po sebe. Vlani to bol center Elias Pettersson.

Výsledky hlasovania: Cale Makar, Avalanche, 86 bodov; Quinn Hughes, Canucks, 73 bodov; Dominik Kubalík, Blackhawks, 39 bodov; Elvis Merzlikins, Blue Jackets, 22 bodov; Victor Olofsson, Sabres, 16 bodov; Adam Fox, Rangers, 15 bodov; Ethan Bear, Oilers, 6 bodov; Nick Suzuki, Canadiens, 6 bodov; Mackenzie Blackwood, Devils, 5 bodov; Igor Šesťorkin, Rangers, 1 bod; Iľja Samsonov, Capitals, 1 bod


Autor: Jozef Struhár | Vydané: 01. 06. 2020 | Rubrika: Správy z NHL


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL