Päť talentov z CHL pripravených naskočiť rovno do NHL

Je vzácne vidieť hráča z juniorskej ligy naskočiť rovno do NHL bez pôsobenia v AHL a ešte vzácnejšie, ak ide o hráča mimo prvej desiatky draftu, ako by mohol byť prípad Nicka Robertsona, ktorý dostal pozvánku do tímu Toronto Maple Leafs pre zvyšok ročníka.

Aj preto sa Aidan Battley rozhodol pozrieť do líg z juniorskej CHL – OHL, QMJHL a WHL – a nájsť päť hráčov, ktorí ešte nenastúpili na zápas v NHL a boli už draftovaní, s najväčšími šancami na debut v NHL bez medzistupňa v podobe nižšej ligy.

Dustin Wolf – posledným brankárom, ktorý z juniorky naskočil rovno do NHL bol Michael DiPietro a v drese Vancouveru sa mu nedarilo dobre – inkasoval sedem gólov z 24 striel. Bola to však výnimočná situácia a Wolf bude zrejme v úplne inej. V CHL sa stal brankárom roka, keď viedol všetkých brankárov s priemerom 1,88 inkasovaného gólu na zápas a 93,5% úspešnosťou zákrokov. Vychytal aj deväť núl. Wolf je nádejou Calgary, s ktorým už podpísal aj nováčikovskú zmluvu.

Nicholas Robertson – spomínaný Robertson bol až 53. draftovaným hráčom v roku 2019 a mnohí veria, že by si mohol za Toronto zahrať už v dohrávanej časti sezóny. Battley si myslí, že reálnejšie to bude až v budúcom ročníku, najmä pre tesný platový rozpočet Leafs. V OHL bol najlepším strelcom, keď v iba 46 zápasoch strelil 55 gólov.

Bowen Byram – za sebou má pomerne tichý ročník, ale zlepšil svoju defenzívnu hru a v dobrom svetle sa ukázal aj na juniorských MS, kde pomohol Kanade k zlatu. Ako obranca zaznamenal v 50 zápasoch WHL 52 bodov, z čoho 14 boli góly. Zmluvu už podpísal s Coloradom, kde by v budúcej sezóne mohol napodobniť cestu Caleho Makara.

Connor McMichael – ďalší kanadský reprezentant, ktorý by v budúcej sezóne mohol dostať šancu v NHL. V OHL odohral v tomto ročníku 52 zápasov, v ktorých dosiahol 102 bodov. Strelil pritom až 45 gólov. Jeho práva patria Washingtonu, kde by teda mohol spočiatku plniť úlohu v nižšej formácii. Battley uznáva, že aj preto zrejme viac času strávi v AHL, ak nie ešte v juniorke. Pre sezónu 2021/22 však očakáva, že bude v NHL už hrať.

Dylan Cozens – v hre boli ešte Ty Smith, Adam beckman či Alex Chovanov, ale vzhľadom na jeho zručnosti a situáciu v Buffale zvolil Battley ako piateho Cozensa, ktorý by mohol dodať tímu potrebnú hĺbku na pozícii centra. Na juniorských MS zaznamenal deväť bodov v siedmich dueloch a vo WHL nazbieral 85 bodov v 51 stretnutiach. Bol kapitánom Lethbridge a ak by dostal šancu v NHL, mohol by mať najväčší vplyv z uvedených hráčov.


Autor: Jozef Struhár | Vydané: 13. 06. 2020 | Rubrika: Juniori


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL