Dve zlaté ikony, najpočetnejšie kolo: Najlepší Slováci vybraní v 2. kole draftu NHL

Do NHL bolo za tie roky draftovaných množstvo slovenských nádejí, z ktorých len časť to dotiahla až do samotnej súťaže. My sa v tejto sérii zameriame na tých najlepších z každého kola. V predposlednej časti sa pozrieme na 2. kolo.

V druhom kole bolo draftovaných najviac Slovákov, ktorí to dotiahli do samotnej NHL – až 18. Za zmienku stoja stále aktívni Tomáš Tatar, Richard Pánik, Martin Marinčin či Tomáš Jurčo, ako aj vychádzajúce slovenské hviezdy Erik Černák či Martin Fehérváry. Z minulosti sú to Peter Ihnačák, Tomáš Kopecký či prvý slovenský brankár v NHL, Ján Lašák.

Najlepší traja z tohto kola sú však títo:

Žigmund Pálffy

Islanders draftovali neskoršieho majstra sveta v roku 1991 z celkového 26. miesta, ktoré by v súčasnosti stačilo na prvé kolo. Doteraz je jedným z piatich hráčov newyorského klubu s priemerom minimálne bod na zápas. Neskôr si zahral aj za Los Angeles a Pittsburgh.

Pálffy si zahral v štyroch zápasoch hviezd a raz skončil na 12. mieste v hlasovaní o Hartovu trofej. V hlasovaní o trofej Lady Byngovej skončil raz dokonca piaty.

V základnej časti odohral 684 zápasov so ziskom 713 bodov (329+389), pričom jeho osobné maximá boli 48 gólov, 51 asistencií a 90 bodov. V play-off pridal 19 bodov (9+10) v 24 dueloch. V historickom bodovaní Slovákov mu patrí 8. miesto, ale s bodovým priemerom je tretí za Petrom Šťastným a Stanom Mikitom. Len šesť jeho krajanov strelilo v NHL viac gólov.

Jozef Stümpel

Ďalší majster sveta bol Pálffyho spoluhráčom v Los Angeles, no zahral si aj za Boston a Floridu. Tiež bol draftovaný v roku 1991, keď po ňom zo 40. miesta siahli Bruins.

Stümpel vydržal v NHL dlhšie a v 957 stretnutiach si pripísal 677 bodov za 196 gólov a 481 asistencií, ktoré dokumentovali, že bol skôr tvorcom hry. Jeho osobné rekordy boli: 23 gólov, 58 asistencií a 79 bodov. V play-off pridal 30 bodov (6+24) v 55 stretnutiach.

Nitriansky rodák je deviatym najproduktívnejším slovenským hráčom v histórii ligy. V počte asistencií je štvrtý, pričom z hráčov odchovaných pod Tatrami je tretí.

Peter Budaj

Druhý najlepší slovenský brankár v NHL bol draftovaný Coloradom v roku 2001 z celkového 63. miesta. Neskôr si zachytal aj za Montreal, Los Angeles a Tampu Bay.

Banskobystrický rodák si zachytal v zápase hviezd nováčikov a na staré kolená zažil skvelú sezónu v nižšej AHL, v ktorej bol v roku 2016 ocenený postom najlepšieho brankára ročníka.

V NHL odchytal 367 duelov, z ktorých 158 vyhral. Kryl 90,4 % striel, inkasoval 2,70 gólu na zápas a vychytal 18 núl. Jeho sezónnymi maximami bolo 31 výhier, 91,7% úspešnosť zákrokov, priemer 2,12 inkasovaného gólu na zápas a 7 čistých kont. V play-off odchytal sedem zápasov.


Autor: Jozef Struhár | Vydané: 24. 07. 2020 | Rubrika: Magazín


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL