Úspechy Dukly: Najlepší Slováci vybraní v 1. kole draftu NHL

Do NHL bolo za tie roky draftovaných množstvo slovenských nádejí, z ktorých len časť to dotiahla až do samotnej súťaže. My sa v tejto sérii zameriame na tých najlepších z každého kola. Na záver prišiel čas na 1. kolo.

V tomto kole si tímy vybrali 11 hráčov spod Tatier, ktorí to dotiahli do Národnej hokejovej ligy. Jasne najúspešnejšou školou bola tá trenčianska, ktorá má svoju stopu až u siedmich z nich, vrátane tých, ktorí boli vybraní do najlepšej trojky.

Mimo nej stoja za zmienku aj Róbert Petrovický, ktorý je druhým najvyššie draftovaným Slovákom v histórii (9.), Marcel Hossa, ktorý v lige odohral viac ako 200 zápasov, Branislav Mezei, ktorý bol desiatkou draftu, či Marko Daňo, ktorý sa stále pokúša preraziť do NHL.

Najlepší traja z tohto kola sú však títo:

Marián Hossa

Čerstvého člena Siene slávy draftovala Ottawa z 12. miesta v roku 1997. Neskôr si zahral aj za Atlantu, Pittsburgh, Detroit a Chicago, s ktorým dosiahol svoje najväčšie úspechy – tri Stanleyho poháre (2010, 2013, 2015). Mimo toho si zahral dvakrát aj vo finále (2008, 2009) – trikrát po sebe s troma odlišnými tímami to dokázal ako jediný hráč histórie.

Trenčiansky odchovanec si zahral v piatich zápasoch hviezd, raz sa dostal do druhého all-star tímu sezóny a bol aj v nováčikovskom all-star tíme po sezóne, ktorá mu takmer vyniesla Calderovu trofej – v hlasovaní skončil druhý. Raz bol štvrtý v hlasovaní o Trofej Lady Byng a raz piaty v hlasovaní o Selkeho trofej.

V základnej časti nazbieral 1134 bodov a 525 gólov v 1309 stretnutiach. Jeho osobné maximá sú 45 gólov, 57 asistencií a 100 bodov. V play-off pridal 149 bodov (52+97) v 205 dueloch. Len bod mu chýbal na slovenský rekord Stana Mikitu. V bodovaní celej ligy je v rámci play-off na peknom 30. mieste. Medzi Slovákmi je tretí v bodoch (za Mikitom a Petrom Šťastným) a druhý v góloch (za Mikitom). V kariére nazbieral aj 245 plusových bodov.

Marián Gáborík

Gáborík sa stal historicky prvým draftovaným hráčom tímu Minnesota Wild, ktorý si ho vybral v roku 2000 z celkového 3. miesta. Neskôr si obliekol dresy Rangers, Blue Jackets, Kings a Senators.

Trenčiansky rodák sa stal prvým gólovým strelcom Wild a doteraz vedie tímové poradie v počte gólov. S Los Angeles sa mu v roku 2014 podarilo získať Stanleyho pohár. Raz sa dostal do druhého all-star tímu sezóny a trikrát si zahral v zápase hviezd – v jednom bol dokonca najužitočnejším hráčom.

Gáborík aj napriek zraneniam odohral v NHL 1035 zápasov, v ktorých strelil 407 gólov a nazbieral 815 bodov. Dvakrát strelil v jednej sezóne 42 gólov a jeho ďalšie osobné rekordy sú 44 asistencií a 86 bodov. V play-off odohral 84 duelov so ziskom 58 bodov (32+26). Je piatym najlepším slovenským strelcom i najproduktívnejším hráčom histórie, ak počítame aj s Mikitom.

Andrej Meszároš

Ottawa si vybrala aj Meszároša, ktorého meno zaznelo v roku 2004 z 23. pozície. Po úspešnom štarte kariéry v hlavnom meste Kanady si zahral aj v Tampe, Philadelphii, Bostone a Buffale, z ktorého následne prešiel do KHL.

Odchovanec trenčianskej Dukly mal vydarenú nováčikovskú sezónu, v ktorej si vytvoril osobné rekordy s 10 gólmi, 29 asistenciami a 39 bodmi. Zahral si v zápase hviezd nováčikov, dostal sa do all-star tímu nováčikov a v hlasovaní o Calderovu trofej skončil siedmy.

V NHL odohral Meszároš 645 zápasov, v ktorých nazbieral 238 bodov a strelil 63 gólov. Spomedzi slovenských obrancov pôsobiacich v lige je piaty v bodovaní a štvrtý v počte strelených gólov. V play-off odohral 50 duelov, v ktorých zaregistroval štyri góly a 13 asistencií.


Autor: Jozef Struhár | Vydané: 27. 07. 2020 | Rubrika: Magazín


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL