Chicago reaguje: Takto si obhajuje meno a logo

S tlakom zvyšujúcim sa na tímy, ako sú Washington Redskins z NFL či Cleveland Indians z MLB, sa vynára otázka, či by k zmene svojho mena a/alebo loga nemohli byť nakoniec stimulovaní aj v tíme Chicago Blackhawks.

Scott Powers z The Athletic tvrdí, že niektorí pôvodní Američania vnímajú logo rasisticky, no sú aj takí, ktorí ho vidia ako príležitosť na vzdelávanie.

„Jedna vec, ktorú je dôležité držať na pamäti, je, že neexistuje žiadna taká vec, ako indiánsky uhol pohľadu,“ poznamenal profesor histórie amerických indiánov na Chicagskej univerzite v Loyole, Theodore Karamanski.

„Každý pôvodný Američan má svoje vlastné tradície, svoju vlastnú históriu a vníma svet odlišne. Vnímanie a viera pôvodných Američanov sa časom menia.“

Táto problematika by mohla získať viac pozornosti v najbližšej budúcnosti, keďže Redskins pod tlakom spoločnosti súhlasili s tým, že sa pozrú na svoj názov a potenciálne ho aj zmenia.

V prípade Blackhawks sa už v minulosti spomínalo, že sa nedostávali pod taký drobnohľad, pretože ľadový hokej nemá v krajine až taký kultúrny vplyv, ako americký futbal či baseball. Zástancovia ponechanie mena tvrdia, že na rozdiel od Redskins neznie negatívne ani povýšenecky.

DOPLNENÉ 08.07.2020 o 06:49: Tím Chicago Blackhawks v utorok v rámci reakcie na tieto úvahy oznámil, že bude aj naďalej využívať svoje meno a logo, pretože si tým ctia lídra z radov pôvodných Američanov, ktorý bol inšpiráciou pre mnohé generácie.

„Meno a logo tímu Chicago Blackhawks symbolizujú dôležitú a historickú osobnosť, Čierneho Jastraba z illinoiského národa Sac & Fox, ktorého vodcovstvo a život inšpirovali generácie pôvodných Američanov, veteránov a verejnosť,“ vyhlásil tím.

„Oslavujeme pamiatku Čierneho Jastraba tým, že neustále ponúkame príklady kultúry pôvodných Američanov, ich tradícií a prínosu, a poskytujeme platformu na úprimný dialóg s miestnymi a národnými kmeňmi pôvodných Američanov. Ako popularita tímu za poslednú dekádu narástla, tak narástla aj táto platforma a naša práca s týmito dôležitými organizáciami.“

„Uvedomujeme si, že je len malá hranica medzi úctou a neúctou, a chválime ostatné tímy za ich ochotu zapojiť sa do tejto konverzácie. V budúcnosti sme odhodlaní posunúť latku ešte vyššie, aby sme rozšírili povedomie o Čiernom Jastrabovi a dôležitých prínosoch všetkých pôvodných Američanov.“



Autor: Jozef Struhár | Vydané: 08. 07. 2020 | Rubrika: Správy z NHL


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL