Pokročilé štatistiky: Kto dostane dôveru, Grubauer alebo Francouz?

Keď sa začiatkom marca objavila v The Denver Post anketa s otázkou: Koho by ste radšej videli v bránkovisku Colorado Avalanche z dvojice Philipp Grubauer a Pavel Francouz, odpoveď bola prekvapujúco jednoznačná. Až 81,52 % hlasujúcich si zvolilo 30-ročného rodáka z Plzne. Český brankár zažíva veľmi vydarenú sezónu a odmenou mu bolo dvojročné predĺženie zmluvy vo februári.

Naozaj je však v tejto sezóne lepším brankárom ako Grubauer a zaslúži si post jednotky počas tohtoročných bojov o Stanleyho pohár? Sklamal Grubauer natoľko, že o túto pozíciu príde? Tak poďme na to po poriadku.

Grubauer odchytal v základnej časti 36 zápasov (2057:06 min) s bilanciou 18-12-4, priemer inkasovaných gólov na zápas 2,63, percentuálna úspešnosť zákrokov 91,6 %, 17 kvalitných štartov (Sv% v zápase je vyššia ako je ligový priemer alebo aspoň 88,5 % v zápase, kde čelil 20 alebo menej strelám), čo mu dáva v percentuálnom vyjadrení 47,2 (Quality Start % - nad 60% dobrý, pod 50% zlý, ligový priemer okolo 53%) a absolvoval 4 skutočné zlé zápasy (Sv% v zápase pod 85%). Priemerný strelecký pokus smeroval zo vzdialenosti 37,22 stôp.

Francouz mal zase 34 zápasov (1914:26 min), bilanciu 21-7-4, priemer inkasovaných gólov na zápas 2,41, percentuálnu úspešnosť zákrokov 92,3 %, 17 kvalitných štartov, čo mu dáva 56,7 QS% a mal 5 skutočné zlých štartov. Priemerný strelecký pokus smeroval zo vzdialenosti 38,58 stôp.

Počet odchytaných víťazstiev, priemer inkasovaných gólov na zápas a percentuálna úspešnosť zákrokov. Tri základné ukazovatele, podľa ktorých sme sa riadili celé desaťročia a boli hlavným faktorom pri rozhodovaní, kto sa na konci sezóny bude tešiť zo zisku Vezinovej trofeje. Všetky tri sú ovplyvnené rôznymi faktormi a neukazujú nám reálnu kvalitu v bránkovisku. Je to skôr tímová štatistika. Nič viac, nič menej. Brankári majú minimálnu kontrolu nad tým, koľkým strelám čelia, koľkým hrám v oslabení sú počas zápasu vystavení či odkiaľ prichádzajú strelecké pokusy. To všetko má na dané štatistiky výrazný vplyv. Mali by sme ich teda ignorovať? To nie, len si treba uvedomiť, že nám okrem konečného výsledku nedávajú skoro nič. Vôbec by nemali byť smerodajné na hodnotenie kvality brankárov. Zavádzajú.

Pokročilé štatistiky sa však snažia odbúrať tieto nedostatky a prišli s oveľa presnejšími metrikami. Drvivá väčšina z vás určite súhlasí s tým, že záleží na kvalite streleckého pokusu. "Kvalita" sa riadi rôznymi faktormi ako miesto na ľade, typ strely, uhol... Práve toto je jeden z nástrojov, ako sa snažia zbaviť vplyvu, ktorú má defenzíva na percentuálnu úspešnosť zákrokov a presnejšie vykresľuje skutočný výkon brankára. Argument, že kvalitný brankár bude mať dobré základné štatistiky v každom tíme a za každých podmienok je nepravdivý.

Najprv sa pozrieme na hru 5 na 5. Dôvodom je, že sa takto odohrá skoro 80 % herného času a odbúrava zvýhodnenie či naopak znevýhodnenie špeciálnych formácií. Tým pádom sú presnejšie. Presilovky a oslabenia majú svoje vlastné kategórie.

Grubauer si v tejto hernej činnosti viedol výborné. Rozdiel medzi skutočnou a predpokladanou (takúto by mal priemerný ligový brankár vzhľadom na rovnakú kvalitu striel, ktorým čelí daný brankár) úspešnosťou zákrokov pri nezblokovaných strelách (dFSv%), kde hodnota 0 znamená, že brankár si vzhľadom na kvalitu streleckých pokusov súpera viedol priemerne, mal na hodnote +0,60% a 6. pozícia v lige (+800 min, 59 hodnotených brankárov). Dokazuje to aj percentuálna úspešnosť pri strelách s najväčším nebezpečenstvom (HDSv%, úspešnosť streľby vyše 9%), kde zneškodnil 85,7% týchto striel, čo ho zaradilo opäť na 6. pozíciu. Napokon aj kumulatívny ukazovateľ inkasovaných gólov oproti očakávaným na základe kvality streleckých pokusov (GSAx) za +6,22 (5.). Francouz naopak -0,31 dFSv% (40.), 80,6 HDSv% (39.) a -3,16 GSAx. Kým Grubauer patril v tejto hernej činnosti k tým úplne najlepším v súťaži, Francouz nevykazoval ani len priemerne hodnoty. Pritom proti ním stála približne rovnaká kvalita streleckých pokusov a o niečo zložitejšiu prácu mal predsa len Grubauer.


(via Micah McCurdy, HockeyViz)

Na obrázku si môžeme pozrieť, z ktorých miest prichádza najviac nezblokovaných streleckých pokusov na oboch brankárov. Čím je farba viac tmavočervená, tým viac streleckých pokusov z daného miesta oproti ligovému priemeru, u modrej je to naopak. Celkovo defenzíva Avs dovolila v prípade Grubauera o 5 % menej streleckých pokusov a u Francouza až o 8 % menej oproti ligovému priemeru.

Situácia sa však rapídne otočí počas hier v špeciálnych formáciach. Francouz sa stal počas presilových hier jedným zo štvorice brankárov, ktorí neinkasovali a strávili na ľade minimálne 100 minút v tejto hernej činnosti. V oslabení sa zase zaradil medzi absolútnu ligovú elitu a to musel vzdorovať v priemere šiestemu najväčšiemu počtu šancí z tých najvýhodnejších pozícii pre strelcov (+100 min, 55 hodnotených brankárov). Francouz mal druhú najlepšiu dFSv% za +3,6 a GSAx sa zastavilo na +6,23, čo stačilo na štvrtú pozíciu počas hier v početnej nevýhode.

Grubauer naopak v presilovke inkasoval až šesťkrát a viac v lige už len dvojica David Rittich z Flames a Jonathan Bernier z Red Wings. Zaujímavé je, že počas pobytu Grubauera na ľade, sa súperi dostali do 4,94 šancí z tých najvýhodnejších pozícii v prepočte na 60 minút hry v tejto hernej činnosti a viac už len trojica brankárov (+100 min, 54 hodnotených brankárov). Francouz naopak len 1,78, čo je štvrtý najnižší počet v lige. V početnej nevýhode to bolo síce lepšie, ale aj tak to stačilo len na hodnoty tesne pod ligovým priemerom (-0,54 dFSv%, 75,5 HDSv%, -1,11 GSAx). Tu treba dodať, že na Francouza smerovalo v oslabení o 10 % viac nezblokovaných streleckých pokusov ako na Grubauera a počet očakávaných inkasovaných gólov v prepočte na odohraný čas bol 10. najvyšší v súťaži (8,09 xG/60).

Zosumarizovaním všetkých herných situácií zistíme, že Grubauer vďaka nie príliš presvedčivej hre v presilovke a v oslabení spadol hlboko v hodnotení, naopak tie výrazne pomohli Francouzovi.


(via Andy & Rono, Tableau)

Tu vidíme, ako si viedli v porovnaní v rámci ligového hodnotenia. Výsledky sú v percentile, čo znamená percentuálne vyjadrenie oproti ostatným ligovým brankárom. Teda, ak má Grubauer v hre 5 na 5 kumulatívny ukazovateľ inkasovaných gólov oproti očakávaným (GSAx) hodnotu 95, znamená to, že len 5% ligových brankárov bolo v danom hodnotení na tom lepšie.

Francouz mal teda lepšie základné plus rozšírené hodnotenia vo všetkých herných situáciách. Anketa teda len odzrkadlovala skutočný stav v bránkovisku a dôležitosť pre tím? Ovládol Francouz v tejto sezóne bránkovisko Avalanche? Nie.

Vyššie sme spomínali, že pri vyrovnanom počte hráčov na ľade sa odohrá skoro 80 % herného času. V kolónke "Others" si môžeme všimnúť, že EVD má Grubauer výrazne vyššie (v skratke defenzívny prínos pre tím pri vyrovnanom počte hráčov na ľade) a k tomu aj model WAR. Wins Above Replacement je jednou z mála metrík, ktorú je možno použiť na vyhodnotenie celkového výkonu hráča. Cieľom WAR je zmerať hodnotu hráča vypočítaním počtu výhier, ktorými hráč prispel v dôsledku svojej hry v porovnaní s hráčom na náhradnej úrovni. "Na náhradnej úrovní" je výraz, ktorý sa dáva hráčovi, ktorý často pendluje medzi NHL a AHL prípadne býva zdravým náhradníkom.

Grubauer bol teda užitočnejším a dôležitejším pre tím, ako by sa mohlo zdať. Celkový prínos pre tím bol dokonca vyšší ako v prípade Francouza a k tomu má skúsenosti z bojov o Stanleyho pohár. Počas základnej časti mal časté problémy so zraneniami, ktoré ho limitovali k ešte lepším výkonom. K mínusom patrí hra v nerovnovážnom stave hráčov na ľade a veľký počet takzvaných "rebounds" pokusov. Pod týmto môžeme rozumieť ďalší strelecký pokus ku ktorému došlo do troch sekúnd po odraze od predchádzajúceho streleckého pokusu. Tieto strely síce tvoria len 5 % zo všetkých pokusov, ale až 15 % zo všetkých gólov. Brankári nemaju úplnú kontrolu nad týmito výstrelmi, ale môžu ich ovplyvniť a to zneškodnením prvej strely, odrazom puku do málo nebezpečnej zóny prípadne schopnosťou brankára udržať si dobrú pozíciu k zákroku, ak už príde k ďalšiemu výstrelu po odraze. Grubauer patril počas základnej časti v tomto ohľade k tým úplne najhorším ("rebounds" oproti očakávaným v hre 5 na 5 bol tretí najhorší +1,596%).

Francouz ukázal, že zvládne úlohu prvého brankára na úrovni NHL. Vo vyrovnaných zápasoch play-off veľmi často rozhoduje hra špeciálnych formácií a Francouz patril počas základnej časti k tomu najlepšiemu v týchto herných situáciách. V niektorých ďalších dôležitých hodnoteniach sa zaradil vysoko v ligovom hodnotení. Proti tímom mimo play-off odchytal v základnej časti až 10 zápasov, kým Grubauer len 6.

Anketa ukázala veľkú dôveru v schopnosti Pavla Francouza medzi fanúšikmi. Obľúbenosť narástla pokorou a skromnosťou českého gólmana. Naopak, Grubauerovi nepridalo na popularite ani vyjadrenie z januára, v ktorom nepriamo skritizoval spoluhráčov za to, že na neho púšťajú príliš veľa striel. Aj toto mohlo ovplyvniť výsledky hlasovania. Avalanche majú silné brankárske duo bez ohľadu nato, kto bude začínať. Moderná stratégia začína rozdeľovať zápasové zaťaženie medzi dvoch brankárov a Colorado Avalanche to ročne stojí len niečo vyše 4 miliónov.

Tak kto to nakoniec bude? Grubauer alebo Francouz?


Autor: Juraj Kováč | Vydané: 11. 08. 2020 | Rubrika: Správy z NHL


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL