Preview 1. kola play-off: 16 tímov a 7 Slovákov začína boj o Stanley Cup

Už dnes prvými štyrmi zápasmi odštartuje prvé kolo tohtoročného play-off. V hre o Stanleyho pohár je už z 24 tímov len 16, ktoré budú hrať už tradične na štyri víťazné zápasy. Slovensko zastupuje sedem hráčov.

Neprehliadnite:
Sekcia play-off 2020 - série, pavúk...

Po skupinách o nasadenie a kvalifikačnom predkole sa podľa bookmakerov stalo najväčšími favoritmi na Stanleyho pohár Colorado a Vegas. Tesne za nimi je Philadelphia, ktorej dýcha na krk Tampa Bay. Aj po nevydarenom vstupom do dohrávky je piatym najväčším favoritom Boston. Z kanadských tímov bookmakeri najviac veria Calgary. Montreal a Vancouver sú najväčšími outsidermi.

Západná konferencia

VEGAS (1) – CHICAGO (8)
Vegas prešlo skupinou o nasadenie bez zaváhania, a tak nastúpi proti najnižšie nasadenému Chicagu, ktoré však v predkole prekvapilo hostiteľský Edmonton v štyroch zápasoch. Tieto dva tímy sa doteraz v play-off nikdy nestretli a v základnej časti boli úspešnejší Golden Knights, ktorí vyhrali dva vzájomné zápasy z troch. Zaujímavosťou je, že brankár Robin Lehner vtedy stál na strane Blackhawks.

COLORADO (2) – ARIZONA (7)
Colorado malo v základnej časti v Západnej konferencií druhú najlepšiu bilanciu a túto pozíciu si obhájilo aj v bojoch o nasadenie, v ktorých vyhralo dva zápasy z troch. Coyotes sa potrápili s Nashvillom, ktorý vyradili aj s citeľným prispením Darcyho Kuempera v štyroch dueloch. Teraz mu bude výzvou vysoko výkonná ofenzíva tímu, ktorý vyhral jedinú vzájomnú sériu v play-off. Bolo to ešte v roku 2000. V základnej časti tejto sezóny vyhral každý tím po jeden vzájomný duel.

DALLAS (3) – CALGARY (6)
Dallas mal v skupine o nasadenie bilanciu 1-2. Teraz stojí proti Calgary, ktoré v štyroch zápasoch kvalifikačného predkola vyradilo zraneniami sužovaný Winnipeg. V poslednom zápase chýbali texaskému klubu Tyler Seguin a Ben Bishop, ale hrať v prvom kole by mali. Pre kanadský tím tak budú Stars veľkou výzvou. Flames môže povzbudiť to, že v základnej časti vyhrali dva vzájomné zápasy z troch. V play-off sa tímy ešte v dallaskej ére nestretli. V ére Minnesota North Stars si zmerali sily v roku 1981, v ktorom tím z Alberty ťahal za kratší koniec. V drese Stars nájdeme aj slovenského obrancu Andreja Sekeru.

ST. LOUIS (4) – VANCOUVER (5)
Obhajca titulu bol v základnej časti najlepší na západe, ale v skupine o nasadenie nezískal ani bod. Aj napriek tomu však bude St. Louis veľkou výzvou pre neskúsené mužstvo Vancouveru, ktoré v štyroch stretnutiach kvalifikačného predkola vyradilo Minnesotu. Tímy sa v play-off stretávajú po štvrtý raz, pričom Canucks vyhrali všetky tri predošlé série. Posledná bola ešte v roku 2009. Kanadský tím má však aj lepšiu bilanciu vo vzájomných dueloch v tejto sezóne – vyhral dva z troch.

Východná konferencia

PHILADELPHIA (1) – MONTREAL (8)
Philadelphia predviedol v skupine o nasadenie presvedčivé výkony a ovládla ju s bilanciou 3-0-0, pričom ani v jednom zápase neprehrávala. Montreale zase ukázal, že bol podceňovaný neprávom, keď vyradil v kvalifikačnom predkole Pittsburgh. Flyers vyhrali dva z troch tohtosezónnych zápasov proti Canadiens. Tímy sa v play-off stretávajú po siedmy raz, pričom doteraz každý vyhral po tri série. Naposledy sa stretli v konferenčnom finále v roku 2010, v ktorom „Letci“ zastavili pamätnú púť Jaroslava Haláka. Tentoraz Slovensko reprezentuje v sérii Tomáš Tatar, tiež v drese „Habs“.

TAMPA BAY (2) – COLUMBUS (7)
Tampa Bay v skupine o nasadenie nestačila len na Philadelphiu. Columbus zase odohral najvyrovnanejšiu sériu predkola, keď Toronto vyradil až po piatich zápasoch. Táto séria je zaujímavá najmä z toho hľadiska, že Blue Jackets vlani prekvapivo vyradili Lightning už v prvom kole play-off a to senzačne v štyroch zápasoch. Vlani to bola prvá vzájomná séria týchto klubov v histórii. Tentoraz budú tímu z Ohia chýbať hviezdy, ako Artemij Panarin, Matt Duchene či Sergej Bobrovskij. „Blesky“ však trápia zranenia Stevena Stamkosa a Victora Hedmana. V základnej časti odohrali medzi sebou len jeden zápas, ktorý vyhral floridský tím. Zaň hrá aj slovenský obranca Erik Černák.

WASHINGTON (3) – NY ISLANDERS (6)
Washington si tretie miesto v skupine o nasadenie vybojoval až v záverečnom zápase proti Bostonu. Islanders vyradili v predkole Floridu, na ktorú bola ich defenzívna hra až príliš dobrá. Séria je zaujímavá, že na lavičke newyorského tímu stojí Barry Trotz, ktorý pred dvoma rokmi doviedol Capitals k Stanleyho poháru. Tímy sa v play-off stretajú po ôsmy raz, pričom New York vyhral päť sérií. Tú poslednú, v roku 2015, vyhral Washington až po siedmich duelov. Tímy mali v základnej časti vyrovnanú bilanciu vo vzájomných dueloch 2-2. Za Capitals hráva slovenský útočník Richard Pánik a v poslednom zápase si jeho dres obliekol aj obranca Martin Fehérváry.

BOSTON (4) – CAROLINA (5)
Boston bol v základnej časti dominantný a získal Prezidentovu trofej ako jediný stobodový tím NHL. V dohrávke sa však hľadá a ak započítame prípravu, prehral štyri zápasy po sebe. Preto teraz stojí ako štvrtý nasadený v sérii proti Caroline, ktorá v predkole vyradila Rangers už po troch dueloch – žiaden iný tím nepotreboval na postup len tri výhry. Tímy sa stretávajú po šiesty raz, pričom Bruins vyhrali vlani sériu v štyroch stretnutiach. V základnej časti vyhrali aj jediné vzájomné stretnutie. Zdeno Chára a Jaroslav Halák z Bostonu sú slovenskými zástupcami v sérii.


Autor: Jozef Struhár | Vydané: 11. 08. 2020 | Rubrika: Správy z NHL


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL