Hokejový svet smúti: Zomrela legenda. Postavia jej sochu

Vo veku 57 rokov zomrel v utorok niekdajší legendárny útočník Dale Hawerchuk, ktorý prehral boj s rakovinou žalúdka. O jeho smrti informoval jeho syn Eric cez sociálnu sieť.

„Po hrdinskom boji so zákernou chorobou nás dnes opustil náš otec. Sme hrdí, že sa nikdy nevzdal,“ vyhlásil syn člena Siene slávy. Chorobu mu diagnostikovali v roku 2019 a porazil ju. Pred niekoľkými týždňami sa však objavila znova.

Hawerchuk patrí medzi najlepších hráčov všetkých čias. Draftovaný bol ako jednotka v roku 1981 Winnipegom, v drese ktorého strávil najviac rokov. Neskôr hral aj za Buffalo, St. Louis a Philadelphiu.

Rodák z Toronta odohral v NHL dokopy 1188 zápasov, v ktorých strelil 518 gólov a nazbieral 1409 bodov. Na úvod kariéry získal Calderovu trofej, keď ako prvý hráč histórie dosiahol stobodovú métu vo veku 19 a menej rokov. Aktívnu kariéru ukončil v roku 1997, o štyri roky neskôr bol uvedený do Siene slávy.

Kanadu reprezentoval na troch svetových šampionátoch a dvoch úspešných Kanadských pohároch. Po hráčskej kariére sa stal trénerom juniorského tímu Barrie Colts z OHL, ktorý viedol až do sezóny 2018/19.

Krátko po jeho smrti, majiteľ Jets Dale Chipman oznámil, že tím na jeho počesť postaví sochu pred Bell MTS Centre vo Winnipegu. O tejto správe informoval aj samotného Hawerchuka predtým, ako umrel.




Autor: Jozef Struhár | Vydané: 19. 08. 2020 | Rubrika: Správy z NHL


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL