Halák s Raskom vraj netvoria najlepšie bránkovisko NHL

Základná časť NHL je už dávno za nami a v súčasnosti sa pomaly blížime k vrcholu play-off. Preto sa Matthew Zator pozrel na dlhodobú časť ročníka a zostavil rebríček všetkých 31 tímov na základe kvality jednotlivých postov. Teraz sa pozrieme na bránkovisko.

Odporúčame:
Černák je súčasťou najlepšej obrany v NHL. Ďalší Slovák je hneď za ním

Jenningosvu trofej si v sezóne 2019/20 vychytali Tuukka Rask s Jaroslavom Halákom, pričom fínsky brankár je aj finalistom na Vezinovu trofej. Napriek tomu však tandem Bostonu, po ktorom v hierarchii nasleduje Dan Vladař, neobsadil v rebríčku prvé miesto. Skončil druhý.

„Rask je jedným z najlepších brankárov v NHL a jeho čísla to potvrdzujú. Ligu viedol s priemerom 2,12 inkasovaného gólu na zápas a 22,12 gólmi chytenými nad priemer. Bruins doviedol k prezidentovej trofeji. V play-off tím opustil pre rodinné obavy, ale stále zostáva jedným z najlepších v hokeji,“ skonštatoval Zator.

„Halák urobil to najlepšie, aby ho nahradil, ale nie je Raskom. Ak Bruins chcú zostať silným tímom východu, musí sa vrátiť v rovnakej forme aj v budúcej sezóne, inak budú mať problém dostať sa do play-off. Už sme videli, čo Raskova absencia spôsobila.“

Ktorý tím dopadol lepšie? Tampa Bay Lightning, ktorá stavia predovšetkým na Andrejovi Vasilevskom, ďalšom adeptovi na Vezinovu trofej. Chrbát mu kryje Curtis McElhinney, pričom k dispozícii sú aj Scott Wedgewood a Mike Condon.

„Vasilevskij zažil v sezóne 2019/20 herný pokles, ale stále doviedol Lightning do play-off a miestenke vo finále Východnej konferencie. Stále zostáva najlepším brankárom v NHL a mohol by do svojho životopisu pridať aj Stanleyho pohár. Zo všetkých tohtoročných kandidátov na Vezinovu trofej je jediným, ktorý je stále v play-off. Má pritom priemer 1,91 inkasovaného gólu na zápas a 93,1% úspešnosť zákrokov, čo je masívne zlepšenie oproti priemeru 3,82 inkasovaného gólu na zápas a 85,6% úspešnosti zákrokov z vlaňajšieho prvého kola, v ktorom Blue Jackets postúpili po štyroch zápasoch,“ poznamenal Zator.

V nižšej AHL v uplynulom ročníku chytával Adam Húska, ktorý je štvrtým brankárom v hierarchii Rangers. Tí v rebríčku obsadili 18. miesto aj napriek tomu, že využívali troch brankárov, vrátane legendy Henrika Lundqvista a veľkých nádejí Igora Šesťorkina a Alexandara Georgieva.

Takto vyzeral celý rebríček:

1. Tampa Bay Lightning
2. Boston Bruins
3. Winnipeg Jets
4. Columbus Blue Jackets
5. Vegas Golden Knights
6. Vancouver Canucks
7. New York Islanders
8. Philadelphia Flyers
9. Montreal Canadiens
10. Colorado Avalanche
11. Pittsburgh Penguins
12. Dallas Stars
13. Toronto Maple Leafs
14. St. Louis Blues
15. Arizona Coyotes
16. Carolina Hurricanes
17. Washington Capitals
18. New York Rangers
19. Calgary Flames
20. Chicago Blackhawks
21. Edmonton Oilers
22. Nashville Predators
23. Minnesota Wild
24. Florida Panthers
25. Buffalo Sabres
26. Los Angeles Kings
27. Anaheim Ducks
28. San Jose Sharks
29. Ottawa Senators
30. New Jersey Devils
31. Detroit Red Wings


Autor: Jozef Struhár | Vydané: 11. 09. 2020 | Rubrika: Slováci v NHL


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL