Ak sa Chára vráti, bude sa musieť vyrovnať s novou pozíciou

Slovenský obranca Zdeno Chára už vyjadril svoju túžbu zostať hráčom Bruins aj v budúcej sezóne a vyzerá to tak, že sa s Bostonom bude vedieť dohodnúť na ďalšej jednoročnej lacnej zmluve. K nej by však mohla tentoraz pribudnúť aj podmienka.

„Od svojho príchodu priniesol veľa stability do obrany, do šatne a jeho líderstvo nemožno spochybňovať. Zaučil počas rokov veľa obrancov a pokračuje v tom. Má v sebe veľké kvality, jeho pracovná disciplína je neporovnateľná a myslím si, že bolo dôležité pre našich hráčov vidieť u niekoho, kto musel skutočne tvrdo pracovať na tom, aby bol jedným z top obrancov ligy, čo je potrebné, aby ste hrali v NHL,“ poznamenal prezident Bruins Cam Neely pre NBC Sports.

„Keď prvýkrát prišiel do ligy, nikto by si to nepomyslel. Nikto by si ani nemyslel, že bude hrať, keď bude mať 43 alebo 44 rokov, čo je svedectvo o jeho odhodlaní a túžbe. Musíme sa pozrieť, kam smerujeme, čo potrebujeme a v akej úlohe bude u nás Zdeno hrať.“

Boston má obranu, ktorá potrebuje byť rýchlejšia a ktorá musí podporovať viac ofenzívu v hre piatich proti piatim. Chárova úloha v nej by tým pádom mohla byť odlišná, ako v rokoch predchádzajúcich.

„Mohol by skončiť ako voľba pre tretí pár s tým, že by bol zároveň výrazne vyťažovaný v oslabeniach a vo väčšej miere aj vtedy, ak budú Bruins brániť vedenie v tretej tretine,“ konštatuje bostonský novinár Joe Haggerty. „To sú situácie, v ktorých je 43-ročný Chára stále vysoko efektívny a v ktorých sa od neho nevyžaduje zapájanie do ofenzívy.“

V posledných dvoch sezónach odohral Chára v priemere najmenej času v kariére, ale stále bol členom top štvorky obrany a stále bol priemerný čas nad 21 minút. V budúce sezóne by mohol klesnúť po hranicu 20 minút, čo sa stalo aj v play-off, v ktorom sa najmä rýchlostne trápil. Podľa Haggertyho nie je vylúčené, že proti rýchlejším súperom by ani nehrával.

„Je to hrdý človek. Keď ho odobrali z prvej presilovky, nemyslel som si, že mal z toho radosť. Chápal však, že je to pravdepodobne to najlepšie pre tím. A keď už nebol ani v druhej presilovkovej formácii, tiež si nemyslím, že mal z toho radosť. Taký hrdý je,“ skonštatoval Neely.

„Čo však viem je, že chce byť najlepším obrancom na ľade. Stále je neuveriteľný v oslabeniach. To je niečo, na čo je veľmi pyšný. Akýkoľvek športovec, ktorý má v sebe takú hrdosť ako Zdeno, zažíva ťažké časy, keď prídu zmeny.“


Autor: Jozef Struhár | Vydané: 12. 09. 2020 | Rubrika: Slováci v NHL


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL