Islanders odrazili v dlhej dráme postupový mečbal Tampy, Černák lídrom zápasu

Zápas číslo päť finále Východnej konferencie našiel svoje rozuzlenie až v druhom predĺžení. Erik Černák sa so svojimi spoluhráčmi tešiť z postup ešte nemohol.

Finále Východnej konferencie

Zápas č. 5
1
2
3
P1
P2
Stav série
Tampa Bay Lightning
0
1
0
0
0
1
•••
New York Islanders
1
0
0
0
1
2
••••
Podrobné štatistiky

Semion Varlamov zneškodnil 36 striel a Jordan Eberle využil prečíslenie v 13. minúte druhého predĺženia, aby Islanders porazili Tampu Bay 2:1 a znížili stav série finále Východnej konferencie na 2:3 na zápasy. K odrazeniu postupového mečbalu floridského tému pomohol aj Ryan Pulock, ktorý počas presilovky v prvej tretine otvoril skóre zápasu. O vyrovnávajúci gól Tampy, ktorá hrala bez Braydena Pointa, sa postaral Victor Hedman v druhej tretine. Andrej Vasilevskij inkasoval dva góly z 24 striel. Slovenský obranca Erik Černák odohral 26 minút a 40 sekúnd, počas ktorých sa prezentoval piatimi bodyčekmi a šiestimi blokmi – s nimi sa mu v zápase dokázal rovnať len Johnny Boychuk, ktorý sa vrátil do akcie po zranení. Šiesty zápas série sa odohrá vo štvrtok.

Rozhodujúci gól Eberleho:


Tímy si v prvej tretine nevypracovali veľa vyložených šancí, no Tampa vyzerala o niečo lepšie a mala aj streleckú prevahu. Napriek tomu však odchádzala do šatne za nepriaznivého stavu. V 16. minúte totiž otvoril skóre obranca Pulock, ktorý úspešnou tvrdou strelou spoza ľavého kruhu potrestal faul Kučerova.

Druhá tretina bola o niečo vyrovnanejšia a už po štyroch minútach vyrovnal na 1:1 Hedman, ktorý dorazil do brány zakončenie Colemana. O tri minúty neskôr mal šancu na obnovenie vedenia Eberle, ale Vasilevského neprekonal. Tampa sa ujala vedenia v 31. minúte, keď sa z gólu tešil Verhaeghea. Tréner Islanders však požiadal o preskúmanie ofsajdu a uspel – rozhodcovia gól nakoniec neuznali. Od 35. minúty hral New York presilovku, ale väčšiu šancu si vypracovali do prestávky už Lightning. V 39. minúte nastrelil Bogosian tyčku.

V tretej dvadsaťminútovke mali síce Lightning streleckú prevahu, ale tá herná patrila jemne Islanders. Góly sme však nevideli. Newyorský tím nevyužil v úvode presilovku a v 45. minúte musel Varlamov podržať svoj tím pri šancu Kučerova. V 53. minúte musel byť v pozore aj Vasilevskij, ktorého reflexy otestoval Mayfield. V 59. minúte Beauvillier zasiahol vysokou hokejkou Seregačova a dostal 2+2 minúty. Tampa nevyužila presilovku v závere tretej tretiny ani v úvode predĺženia.

V nadstavenom čase mal prvú väčšiu šancu Barzal, ktorý sa v 65. minúte ocitol sám zoči-voči Vasilevskému. Ten ho však vychytal lapačkou. Druhé predĺženie začala aktívnejšie Tampa a v 84. minúte z toho vyplynula slušná šanca Sergačova, ktorý po vyrazení puku Varlamovom zakončoval do odkrytej brány. Bol však tiesnený obrancom a v páde trafil len bránkovú konštrukciu. Gólu sme sa nakoniec dočkali v 93. minúte, keď sa po zaváhaní Shattenkirka dostali Islanders do prečísleniach dvoch na jedného a po prihrávke Leeho rozhodol zápas Eberle.

Andrej Vasilevskij
Semion Varlamov
92:30 22/24 91:12 36/37
Curtis McElhinney
Thomas Greiss
- - - -

Pulock je prvým obrancom Islanders, ktorý v jedinom play-off nazbieral 10 bodov, od roku 1983. Vtedy to dokázali Tomas Jonsson (12), Ken Morrow (12) a Denis Potvin (20). ... Hedman strelil už svoj 8. gól v tohtoročnom play-off. Len štyria obrancovia ich v jedinom play-off strelili viac – Bobby Orr, Brad Park (obaja 9), Brian Leetch (11) a Paul Coffey (12). ... V tohtoročnom play-off sme videli sedem zápasov, ktoré potrebovali viac ako jedno predĺženie, čím sa napodobnil rok 1996. Len v dvoch play-off sme videli takých zápasov viac – v roku 2003 deväť a v roku 2007 osem. ... Tampa Bay a Islanders maj dve najlepšie bilancie v predĺženiach v play-off v histórii. Pred začiatkom predĺženia činili ich úspešnosti 71,4, resp. 63,6 %.

Hviezdy duelu: 1. S. Varlamov (NYI), 2. J. Eberle (NYI), 3. V. Hedman (TBL)

Jordan Eberle, útočník Islanders: „Chlapci dnes veľmi bojovali. Mali sme niekoľko momentov v obrannom pásme, a hlavne v predĺžení, kde sme mali zlomenú hokejku, kolaps a odolali sme. Čakali sme len na naše šance. Samozrejme, je obrovská vec streliť ten gól a dať nám ďalšiu šancu o dva dni.“

Jon Cooper, tréner Lightning: „Nemôžete tu sedieť a tvrdiť, že sme nemali šance. Mali sme ich, len z nich neboli góly. Taký je hokej, niekedy sa to stáva. Cestou k výhre v takýchto zápasoch je brániť tak, ako sme bránili. A ak v tom budeme pokračovať, tak mám v naše mužstvo veľkú dôveru.“



Autor: Jozef Struhár | Vydané: 16. 09. 2020 | Rubrika: Sumáre


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL