Černák môže už dnes získať Stanleyho pohár. Štvrtý duel rozhodlo predĺženie

Finále Stanleyho pohára môžu byť už v sobotu minulosťou. Tampa Bay si totiž víťazstvom po predĺžení vybojovala majstrovský mečbal. Slováci nebodovali.

Finále Stanleyho pohára

Zápas č. 4
1
2
3
P
Stav série
Dallas Stars
2
1
1
0
4
•••
Tampa Bay Lightning
1
2
1
1
5
•••
Podrobné štatistiky

Kevin Shattenkirk strelil presilovkový gól v siedmej minúte predĺženia, aby Tampa Bay zdolala Dallas 5:4 a po štvrtom zápase finále Stanleyho pohára mala v rukách majstrovský mečbal. V predĺženiach má v tomto play-off bilanciu 6-1. Brayden Point strelil dva góly, Nikita Kučerov a Michail Sergačov zaznamenali po dve asistencie a Andrej Vasilevskij urobil 26 zákrokov. Z gólov sa tešili aj Yanni Gourde a Alex Killorn. Steven Stamkos do duelu nezasiahol. Anton Chudobin inkasoval päť gólov z 35 striel. Z jeho spoluhráčov sa presadili John Klingberg, Corey Perry a dvakrát Joe Pavelski. Perry si ukončil 19-zápasové gólové suchoty svojím prvým finálovým gólom od roku 2007. Tyler Seguin si pripísal dve asistencie. Duel nedohral Roope Hintz.

Slovenský obranca Erik Černák odohral 18 minút a 33 sekúnd, ďalšie dve strávil na trestnej lavici za držanie. Pripísal si aj plusový bod, dva bodyčeky a jeden blok. Skúsenejší Andrej Sekera sa prezentoval dvoma bodyčekmi a dvoma blokmi počas 16 minút a 46 sekúnd, ktoré strávil v akcii. Jeho tím sa pokúsi udržať vo finále už v sobotu, keď sa odohrá piaty zápas série. Tímy, ktoré vo finále vedú 3:1 na zápasy, majú nakoniec bilanciu v sérii 27-0.

Rozhodujúci gól Shattenkirka:


Dallas v prvej tretine vyslal na bránu len tri strely, ale vyťažil z nich dva góly. Už v ôsmej minúte otvoril skóre Klingberg, ktorý najskôr zakončil do korčule Hedmana a následne využil dezorientáciu obrancov, aby z dorážky zakončil za chrbát Vasilevského. Stars prežili oslabenie a znovu udreli v 19. minúte, keď Pavelski po peknej prihrávke Benna zvýšil na 2:0. Len 33 sekúnd pred prestávkou znížil po rýchlej akcii Point, ktorý sa po vysunutí Paláta ocitol zoči-voči Chudobinovi.

V druhej tretine Dallas zvýšil frekvenciu streľby, ale tentoraz viac gólov strelila Tampa. A pomohli jej k tomu dve presilovky. Prvú využil už v 23. minúte na vyrovnanie Point, ktorý vo vzduchu sklepol do brány puk poslaný spoza brány Killornom. Stars si v 29. minúte obnovili svoje vedenie zásluhou Perryho, ktorý dostal do odkrytej brány puk po zakončení Seguina. Janmkar mal v 31. minúte pred sebou odkrytú bránu, ale neskóroval, keď Vasilevskij vytiahol výborný zákrok betónom. Tampa sa následne ubránila oslabeniu a sama mohla skóroval v 38. minúte. V nej dostala šancu hrať opäť aj v prevahe a využila ju o minútu neskôr, keď na 3:3 vyrovnal dorážkou vyrazenej strely Gourde.

V úvode tretej tretina mali oba tímy po jednej väčšej šanci, ale stav sa menil až v 47. minúte, keď prensou strelou z otočky uspel Killorn. Tampa prvýkrát v zápase viedla, ale Dallas sa nevzdával a prvú väčšiu šancu na vyrovnanie mal krátko na to Radulov. Stars následne nevyužili presilovku, ale krátko po jej skončení sa predsa tešili. Na 4:4 vyrovnal so šťastím Pavelski – jeho strelo Vasilevskij vyrazil lapačkou, ale puk sa odrazil do brány od Shattenkirka. Ten nakoniec rozhodol o výhre v siedmej minúte nadstaveného času, keď streli z pravého kruhu potrestal podrazenie Benna.

Anton Chudobin
Andrej Vasilevskij
66:12 30/35 65:58 26/30
Jake Oettinger
Curtis McElhinney
- - - -

Klingberg zaznamenal svoj 20. bod v play-off ako druhý obranca Stars po Mirovi Heiskanenovi. ... Pavelski má na konte už 12 gólov, čím vytvoril rekord v jednom play-off u hráča staršieho ako 36 rokov. Ten predošlý držal s 11 gólmi Maurice Richard. Zároveň so 60. gólom v kariére vyrovnal americký rekord Jeaa Mullena. ... Point vyrovnal klubový rekord Tylera Johnsona s 13 gólmi v jednom play-off. Viacgólový zápas vo finále zažil ako tretí hráč Lightning po Bradovi Richardsovi a Ruslanovi Fedotenkovi. ... Point a Kučerov sú ôsmym párom spoluhráčov, ktorý v jedinom play-off nazbierali minimálne po 30 bodov. Kučerov je piatym odlišným hráčom v histórii NHL s 25 asistenciami.

Hviezdy duelu: 1. A. Killorn (TBL), 2. K. Shattenkirk (TBL), 3. J. Pavelski (DAL)

Alex Killorn, útočník Lightning: „V prvej minúte tej presilovky sa nám nič nedarilo, ale Hedman to urobil skvelo, keď v podstate naznačil strelu, puk dal Shattenkirkovi a ten vyslal na bránu skvelú strelu pod vyrážačku. Je známy tým, že tam strieľa. Bolo to skvelé.“

Tyler Seguin, útočník Stars: „Musíme na tento duel veľmi rýchlo zabudnúť a pripraviť sa na zápas, v ktorom bude naša sezóna na vlásku. Teším sa na to. Myslím si, že toho máme v sebe viac. Verím v tento tím, v týchto chlapcov. Máme v nás ešte vyššiu úroveň.“



Autor: Jozef Struhár | Vydané: 26. 09. 2020 | Rubrika: Sumáre


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL