Nádeje Sekeru stále žijú: Dallas vyhral drámu, hrdinom Perry

Sobotný piaty zápas finále Stanleyho pohára sa zmenil na drámu. Hrdinom sa v ňom nakoniec stal veterán Corey Perry, ktorý udržal nádeje Dallasu nažive. Slováci nebodovali.

Finále Stanleyho pohára

Zápas č. 5
1
2
3
P1
P2
Stav série
Tampa Bay Lightning
0
1
1
0
0
2
•••
Dallas Stars
1
0
1
0
1
3
••••
Podrobné štatistiky

Corey Perry strelil prvý aj posledný gól piateho zápasu finálovej série. V strede druhého predĺženia rozhodol o výhre Dallasu 3:2, po ktorej je stav v sérii 3:2 na zápasy v prospech Tampy. V normálnom hracom čase skóroval aj Joe Pavelski a vo všetkých troch góloch mal prsty aj Tyler Seguin. Anton Chudobin mal v bráne viac práce a kryl 39 striel. Prekonali ho Ondřej Palát a Michail Sergačov, ktorí otočili stav z 0:1 na 2:1. Andrej Vasilevskij opustil duel s 30 zákrokmi. Šiesty zápas sa odohrá v pondelok.

V tom piatom hrali aj obaja slovenskí obrancovia. Andrej Sekera odohral 13 minút a 38 sekúnd, predviedol tri bodyčeky a dva bloky. Po jednom zamieril do šatne a vynechal celú druhú tretinu. Erik Černák odohral až 28 minút a 17 sekúnd, ďalšie dve strávil na trestnej lavici za vysokú hokejku. Pripísal si dva plusové body, jednu strelu, dva bodyčeky a jeden blok.

Rozhodujúci gól Perryho:


V prvej tretine sa hralo plynulo bez prerušovaní a taktiež bez väčších šancí. V piatej minúte dostala šancu hrať v presile Tampa, ale Dallas nič z toho nevyťažila. Ako prvý sa z gólu tešili Stars, keď sa v 18. minúte zmocnil puku prenikajúci Perry a otvoril skóre. O minútu neskôr pohrozil na opačnej strane Kučerov, ale Chudobin jeho strelu vyrazil.

Po zmene strán pridali Lightning na aktivite a prejavilo sa to aj na skóre, keď stav v 25. minúte vyrovnal po prieniku a dlhej kľučke Palát. V 28. minúte mohol otočiť stav Cirelli, ale z výbornej pozície nezakončil presne. Od 33. minúte si presilovku vyskúšal aj Dallas a najmä v jej závere sa Vasilevskij zapotil. Stav sa však už do prestávky nezmenil.

Prvú väčšiu šancu v tretej dvadsaťminútovke mal Pavelski, ale Vasilevskij si veľmi dobre pokryl bránu. Vzápätí sa floridský tím prvýkrát ujal vedenia, keď po prihrávke Pointa vypálil od modrej z prvej Sergačov. V 52. minúte svoj tím oslabil Černák a hoci sa jeho tím v oslabení ubránil, hneď po jeho návrate vyrovnal na 2:2 Pavelski, ktorý do brány dorazil streli Heiskanena. V 56. minúte si Tampa vedenie mohla obnoviť, ale Chudobinovi tentoraz pomohla tyčka.

Úvod nadstaveného času patril Tampe a prvú väčšiu príležitosť mal v 64. minúte Kučerov, krátko na to pohrozil aj Goodrow, ktorý však bránu netrafil. V strede predĺženia pomaly ožili aj Stars. Do väčšej šance sa dostával v 72. minúte Benn, ale nenamieril presne. V 77. minúte sa k príležitosti dostal na druhej strane McDonagh, ale jeho strela neskončila v bráne. Dve minúty pred prestávkou mohol zakončovať zoči-voči Vasilevskému Benn, ale volil prihrávku, ktorá skončila na hokejke Hedmana. Prvé predĺženie tak gól neprinieslo.

Po troch minútach druhého predĺženia sa do nebezpečného úniku dostal Gurianov, ktorý však nezakončil presne a zakrátko sa na pravej strane otvoril priestor ja Coglianovi, ale s jeho strelou si Vasilevskij poradil. Do menšieho tlaku sa potom dostala Tampa a k dobrým strelám sa dostali Johnson a Hedman. Nakoniec sa však z gólu tešili Stars, keď sa v 90. minúte presadil dôrazný Perry, ktorý na dvakrát prekonal Vasilevskij z dorážky Klingbergovej strely.

Andrej Vasilevskij
Anton Chudobin
89:23 30/33 89:10 39/41
Curtis McElhinney
Jake Oettinger
- - - -

Palát bodoval v štvrtom zápase po sebe. ... Chudobin je piatym brankárom od roku 1955/56, ktorý v play-off urobil 700 zákrokov. Dokázali to aj Tim Thomas, Kirk McLean, Tuukka Rask a Jonathan Quick. ... Sergačov je tretím obrancom Tampy, ktorý v tomto play-off dosiahol dvojciferný počet bodov. Dokázali to aj Hedman a Shattenkirk. ... Pavelski so 61. gólom v play-off kariére vytvoril nový americký rekord. Prekonal zápis Joea Mullena (60). ... Pavelski a Perry sa stali ôsmym a deviatym hráčom v histórii NHL, ktorí skórovali vo finále Stanleyho poháru v dvoch zápasoch za dva dni. Perry je zároveň piatym hráčom histórie ligy, ktorý strelil v predĺženiach v play-off už päť gólov. ... Po 10. raz v histórii potreboval zápas, v ktorom jeden tím mohol získať titul, viacnásobné predĺženie. Naposledy sa to stalo v roku 2014, keď Alec Martinez v druhom predĺžení rozhodol o titule pre Los Angeles.

Hviezdy duelu: 1. C. Perry (DAL), 2. T. Seguin (DAL), 3. B. Point (TBL)

Corey Perry, útočník Stars: „Strelil som víťazný gól, ale mohol to byť ktokoľvek. Myslím si, že naša tímová hra bola dosť dobrá. Mali sme veľa chlapcov, ktorí bojovali. To je to, čo sa od nás žiada.“

Jon Cooper, tréner Lightning: „Ak by sa tento zápas ešte viac naťahoval, neviem, či by sme videli ešte nejaký strelený gól. Oba tímy boli už dosť unavené.“



Autor: Jozef Struhár | Vydané: 27. 09. 2020 | Rubrika: Sumáre


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL