Bettman si pochvaľuje bubliny. V základnej časti ich však vidieť nechce

Turbulentná sezóna 2019/20 sa v NHL blíži k svojmu záveru. Nie je to pritom tak dávno, čo mnohí pochybovali, či sa vôbec dohrá. A práve preto je ligový komisár Gary Bettman hrdý na to, čo sa súťaži podarilo dosiahnuť v bublinách v Edmontone a Toronte.

„Bolo to nič menšie ako pozoruhodné,“ poznamenal Bettman pre Sportsnet.

NHL prerušila svoju sezónu 12. marca pre šírenie nového koronavírusu. Počas prerušenia rozvinula plán s návratom do hry, ktorý počítal s rozšíreným play-off s 24 účastníkmi. Tímy Východnej konferencie hrali v Toronte, tímy zo západu v Edmontone, kde sa hrá aj finále Stanleyho pohára.

Liga pracovala s tímami na tom, aby sa pred reštartom sezóny zvýšilo testovanie na nový koronavírus a od obnovenia hrania, ku ktorému došlo 1. augusta, nebol zaznamenaný žiaden prípad pozitívne testovaného jedinca. Liga vykonala viac ako 32 000 testov.

„Pod vedením Stevea Mayera sme mali v bublinách v Toronte a Edmontone 150 ľudí, ktorí tam pracovali, koncentrovali sa na každý detail, aby urobili prostredie čo najbezpečnejšie, čo bola prvá a aby bolo tiež čo najpohodlnejšie,“ povedal Bettman.

„Tiež je to vyznamenanie provincií Ontário a Alberta, ako aj kanadskej vlády, za to, že koronavírus tu bol v takom stave. Na rozhodnutie som čakal do poslednej sekundy – niektorí ľudia to kritizovali – a išli sme do miest, ktoré boli najbezpečnejšie, pretože ich komunity na tom boli lepšie, ako hocikde inde v Severnej Amerike.“

Hráči tímov Tampa Bay Lightning a Dallas Stars sú v izolácii už viac ako dva mesiace, ale podporný personál vyslaný do bublín ligou je v nej ešte o desať dní dlhšie.

„Neustále sme verili, že ak by sme mohli ísť do bublín, tak by sme mali skutočne dobrú šancu na to, aby každý zostal zdravý. Nechcem to zakríknuť, ale toto je skutočné svedectvo o obozretnosti, ktorú mali hráči a personál v súvislosti s dodržiavaním protokolov, ktoré sme vypracovali. Toto bolo veľké spoločné úsilie nás a Hráčskej asociácie, pričom hráči sa skutočne zaviazali k tomu, k čomu museli, aby sme to zvládli,“ skonštatoval Bettman.

Aj napriek úspechu bublín by však komisár ich zavedenie nerád videl aj v základnej časti budúceho ročníka. Už viackrát sa nechal počuť, že cieľom ligy je absolvoval kompletný ročník 2020/21 a v ideálnom prípade aj s fanúšikmi v arénach, ak by to bolo bezpečné. V tomto smere liga monitoruje aj súťaže v Európe, ktoré divákov do arén púšťajú v obmedzených množstvách.


Autor: Jozef Struhár | Vydané: 28. 09. 2020 | Rubrika: Správy z NHL


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL