Coyotes vedome draftovali hráča, ktorý šikanoval čierneho, postihnutého spolužiaka

V zámorí je teraz aktuálna otázka: Čo si Coyotes mysleli, keď draftovali Mitchella Millera? Prečo je to aktuálne? Pretože na verejnosť vyšla informácia o tom, akú minulosť za sebou mladý obranca má.

Arizona draftovala osemnásťročného rodáka z Utahu v tomto roku zo 111. miesta napriek tomu, že väčšina tímov dávala od neho ruky preč. Dôvodom bola skutočnosť, že sa pred pár rokmi dopustil poburujúceho správania.

Miller sa na súde sám priznal k tomu, že v roku 2016 šikanoval spolužiaka Isaiaha Meyer-Crothersa, ktorý je čiernej pleti. Roky ho nazýval slovom na „N“ alebo podobnými rasovo orientovanými slovami, pričom mu v tom nezabránila ani skutočnosť, že Meyer-Crothers je mentálne postihnutý. Nekončilo to pritom len pri slovách.

„Predstieral, že je mojím priateľom a nútil ma robiť veci, ktoré som robiť nechcel. Na strednej ma zbil... Každý si myslí, aký je cool, že sa dostal do NHL, ale ja neviem, ako môže byť niekto cool, keď si niekoho vyberie a šikanuje ho celý svoj život,“ povedal Meyer-Crothers pre Arizona Republic.

Generálny manažér Coyotes Bill Armstrong, ktorý sa chopil funkcie pred draftom, ale nezodpovedal za voľby, ktoré na ňom tím urobil, potvrdil, že skauti tímu o minulosti Millera vedeli.

Prezident a výkonný riaditeľ tímu Xavier Gutierez povedal, že tím šikanovanie a rasizmus odsudzuje, no nebude sa dištancovať od Millera tak, ako to urobili ostatné tímy. Coyotes sa radšej zamerajú na riešenie. Chcú s Millerom pracovať, vzdelávať ho a konečnou predstavou je, že raz bude lídrom v hnutí zameranom proti šikovaniu a rasizmu. Miller sa vraj dodnes osobne svojmu spolužiakovi neospravedlnil.


Autor: Jozef Struhár | Vydané: 27. 10. 2020 | Rubrika: Správy z NHL


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL