Pokročilé štatistiky: Bol Višňovský v roku 2011 ukrivdený na úkor Lidstroma?

James Norris Memorial Trophy je každoročné ocenenie udeľované obrancovi, ktorý počas sezóny preukázal najväčšiu všestrannosť na tejto pozícii. Víťaz je zvolený v ankete Asociácie profesionálnych hokejových novinárov na konci základnej časti. Teraz sa vrátime späť v čase do roku 2011...

Najproduktívnejším obrancom po základnej časti sa stal zadák tímu Anaheim Ducks Ľubomír Višňovský so ziskom 68 bodov. Okrem toho mal na konte najviac asistencií (50), najlepší priemer bodov na zápas (0,84) a viac gólov mal na konte iba Dustin Byfuglien z tímu Atlanta Thrashers.

Verejnosť (teda hlavne tá slovenská) brala nomináciu Slováka na vyššie spomínanú trofej skoro za samozrejnosť. Veď naposledy chýbal v trojici "vyvolených" najproduktívnejší obranca po základnej časti v sezóne 1982/83 (Paul Coffey v drese Edmonton Oilers).

Napokon sa v nominácii meno slovenského obrancu objavilo, ale nebol to Višňovský. Nicklas Lidstrom z Red Wings, Shea Weber z Predators a Zdeno Chára z Bruins sa v hlasovaní dostali pred topoľčianskeho rodáka (Lidstrom 736 hlasov, Weber 727, Chára 688, Višňovský 573, Yandle 312...).

Dôvodom mala byť vraj nepresvedčivá defenzívna činnosť a tým pádom nespĺňal atribúty na toto ocenenie. V tých časoch sa písalo hlavne, že bol hráč skoro s podpriemernou defenzívou, nenastupoval pravidelne v hre v oslabení či hrával "ľahšie" minúty ako trojica, ktorá napokon skončila v hlasovaní pre ním.

Bolo to však naozaj tak? Boli Lidstrom, Weber a Chára všestrannejšími hráčmi a dôležitejšími pre svoj tím? To by mal byť predsa hlavný faktor na udelenie tejto trofeje, či?

Hráčske karty a rôzne analytické údaje sú k dispozícii aj zo sezóny 2010/11. Pred pár dňami ste na SlovakNHL.sk mohli vidieť tú od nezávislého tvorcu vizualizácii údajov a štatistík, HBF Analytics.


(via HBF Analytics, Tableau)

Na ľavej strane vidíme, ako si viedol v niektorých metrikách pri vyrovnanom počte hráčov na ľade a v špeciálnych tímoch, na pravej zase jeho očakávaná "hodnota" či kvalita v jednotlivých herných činnostiach na základe predvedenej hry. Výsledky či údaje sú v percentilovej forme, čo znamená, ako sa daný hráč umiestňuje v porovnaní so svojimi rovesníkmi v rámci ligy (v tomto prípade ide o obrancov). Ak má napríklad Višňovský xEVD (očakávaná čiže predvedená hra v defenzíve pri vyrovnanom počte hráčov na ľade) hodnotu 88, znamená to, že si v danej metrike viedol lepšie ako 88% obrancov v sezóne. Inak je to zmes rôznych defenzívnych metrík ako napríklad zblokované strely, získané a stratené puky, hity, potláčanie streleckých pokusov, začatie zóny, relatívne porovnanie so spoluhráčmi...

Lepšiu defenzívnu činnosť pri vyrovnanom počte hráčov na ľade predviedol len Shea Weber za 95, kým Zdeno Chára vykazoval 87 a víťaz trofeje Nicklas Lidstrom dokonca len 54.

Pravdepodobne bola vnímaná defenzívna činnosť v jeho podaní v rámci tímových štatistík. Ducks vykazovali tretiu najpriepustnejšiu obranu, ale Višňovský spolu s Fínom Tonim Lydmanom nad spoluhráčmi výrazne vyčnievali. Obrana Ducks vykazovala o 14 % viac nezblokovaných striel v hre 5 na 5 oproti ligovému priemeru a hlavne z tých veľmi nebezpečných miest (červené miesta na mape)


(via Micah McCurdy, HockeyViz)

V oslabení nastupoval Višňovský v priemere len 26 sekúnd na zápas (celkovo to bolo presne 36 minút). Zvyšna trojica odohrala v priemere vyše 2 minút za zápas. Napriek obmedzenej a nestálej vzorke vidíme hodnotu (xSHD) 78, čo síce na dvojicu Chára, Weber nestačilo (obaja patrili v tejto hernej činnosti medzi úplne najlepších), ale vysoko predčilo Nicklasa Lidstroma. Legendárny Švéd nezažil najvydarenejší ročník v početnej nevýhode a očakávaná, čiže predvedená hra v početnej nevýhode predčila len 6 % obrancov v súťaži! Jedna vec je očakávaná, druhá skutočná a tu si Lidstrom čiastočne polepšil na 18. To, že niekto hrá veľa minút v danej hernej situácii ešte neznamená, že musí dosahovať aj požadované výsledky.

Lidstrom však čelil najťažšej konkurencii a k tomu mal najnižšiu kvalitu spoluhráčov zo štvorice. Naopak, Višňovský bol na tom podstatne lepšie, ale zase mal najnižší percentuálny podiel štartov v útočnom pásme (Višňovský 45%, Weber 45,3%, Chára 45,6% a Lidstrom 48,8%).

Smerom dopredu zažil Višňovský fantastickú sezónu. Pri vyrovnanom počte hráčov na ľade získal o 15 bodov viac ako Lidstrom a v sezóne 2010/11 by ste nenašli obrancu s vyšším ofenzívnym vplyvom. Svedčí o tom xEVO (očakávaná čiže predvedená hra v ofenzíve pri vyrovnanom počte hráčov na ľade) s hodnotou 100 (Lidstrom 91, Chára 51, Weber 31), ale aj presilovkové (xPPO) 98. V početnej výhode ho však trochu predčil Lidstrom (so ziskom 39 bodov v presilových hrách nemal medzi obrancami konkurenciu, celkovo ho predčili len Daniel Sedin z Canucks a Martin St.Louis z Lightning). V prípade dvojice Chára a Weber sa pri vyrovnanom počte hráčov na ľade ofenzívny prínos pohyboval "iba" na hranici okolo priemeru či už v prípade očakávaného tak i skutočného.

Najzaujímavejší je pohľad na xSPAR (Standings Points Above Replacement -očakávané získané body získané na základe predvedenej hry v porovnaní s hráčom na "náhradnej úrovní"). V skratke je to "veličina", ktorá ukazuje ako hodnotný je hráč v porovnaní s hráčom "na náhradnej úrovní", teda s hráčom, ktorý je ľahko dostupný a hneď k dispozícii. "Na náhradnej úrovní" je výraz, ktorý sa dáva hráčovi, ktorý pendluje medzi NHL a AHL, prípadne býva často zdravým náhradníkom.

Višňovský ich získal 7,5, Lidstrom 3,7 (teda o približne polovicu menej), Chára 2,8 a Weber 1,6. Znamená to, že keby bol počas sezóny nahradený "týmto hráčom", Ducks by si pravdepodobne nezahrali play-off a stal sa jedným z mála hráčov za posledné roky, ktorý by vykazoval takýto vplyv na postupe tímu v ostatných rokoch. Samozrejme, v prípade SPAR či xSPAR ide o intuitívnu metriku, ktorej výpočet pozostáva z rôznych kategórií.

Porovnanie "s ním a bez" má síce plno chýb, ale môže nám naznačiť rôzne veci. Víťazom Hartovej trofeje sa v roku 2011 stal Višňovského spoluhráč Corey Perry a spolu so slovenským obrancom na ľade v hre 5 na 5 odohrali 695:10 minút, bez 606:36 minút. Pomer streleckých pokusov (CF%) klesol zo "s ním" 50,83% na 41,71% "bez", ale hlavne gólový pomer (GF%) zo 60,29% na 36,7%! Ani jeden zo spoluhráčov (min. 100 minút) nemal horší pomer streleckých pokusov s ním na ľade ako bez neho.

Porovnanie nám ukázalo, že Višňovský vôbec výraznejšie v defenzíve nezaostával a dokonca predčil Nicklasa Lidstroma na oboch koncoch ľadu.




(via AndyRono.com)

Písalo sa, že Višňovskému defenzívne hodnoty výrazne "zvýšil" Toni Lydman, ale čo potom Shea Weber a Ryan Suter? Dvojica Weber a Chára mala zase výrazne nižší vplyv či v útočnej fáze alebo celkovo pre tím.

V mnohých ohľadoch bol Ľubomír Višňovský prototyp moderného obrancu, tak ako ich poznáme dnes. Svoje fyzické nedostatky dokázal "zamaskovať" svojou zručnosťou a bol veľmi efektívnym defenzívnym hráčom. Vo svojej najlepšej sezóne v NHL 2010/11 bol doslova ukradnutý o nomináciu pre trofej pre najlepšieho obrancu a iba tam to nemusel byť koniec. Počas jeho pôsobenia v NHL sa mu nedostávalo príliš veľa pozornosti, ale rozhodne nik z obrancov nebol všestranejší a nemal väčší vplyv na svoj tím v sezóne 2010/11 ako práve on.


Autor: Juraj Kováč | Vydané: 20. 11. 2020 | Rubrika: Slováci v NHL


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL