Ako by mohla NHL okoreniť mimosezónne obdobie?

V porovnaní s NBA je uhorková sezóna v NHL nezáživná. Je porovnateľná so sledovaním schnutia čerstvo natretej farby. Podľa Josha Wegmana a Brandona Marona by si mohla hokejová liga osvojiť niektoré prvky mimosezónneho obdobia od basketbalovej súťaže, aby si ho okorenila.

V NBA vládne aj medzi sezónami obdobie, ktoré je plné drámy, intríg, nepredvídateľnosti či výmen hviezdnych hráčov. Spomínaní dvaja zámorskí experti sa pozreli na zmeny, ktoré by NHL mohli pomôcť priblížiť sa k tomu.

Zmeny platového stropu

Mäkký platový strop
NHL je jediná z hlavných líg v Severnej Amerike s tvrdým platovým stropom. Mäkký by umožnil tímom prekročiť stanovenú hranicu s tým, že by za to platili daň z luxusu. Napríklad, ak v NBA prekročíte strop do 5 miliónov dolárov, zaplatíte 1,5 dolára za každý dolár, o ktorý ho prekročíte. Ak je to o 10-15 miliónov dolárov, daň je 2,5 dolára za každý dolár nad stropom. Tí, čo prekračujú strop opakovane, dostávajú aj ďalšie finančné pokuty. Všetky získané financie sa následne distribuujú tímov, ktoré zostávajú pod stropom.

Prenášanie ušetrených miliónov
V NFL zase funguje možnosť preniesť si ušetrené milióny pod platovým stropom do ďalšej sezóny, v ktorej ich môžete využiť aj nad hranicou stropu. Ak by napríklad Ottawa vstúpila do novej sezóny s 12,5-miliónovou rezervou, mohla by v ďalšom ročníku platový strop o 12,5 milióna dolárov bez následkov prevýšiť. To by dalo možnosť prekročiť strop aj menším tímom, ktoré si nemôžu dovoliť platiť daň z luxusu.

Zmeny v zmluvách

Zníženie maximálnej dĺžky
Nie je to tak dávno, čo NHL nemala žiadne limity. Aktuálne je to 8 rokov pre hráča, ktorý predlžuje zmluvu, a 7 rokov pre voľných hráčov. Zníženie maximálnej dĺžky kontraktov na 5 rokov by stimulovalo k väčšiemu počtu zmien v celej lige, hlavne počas najlepších rokov kariér hráčov. Videli by sme aj viac prestupov hviezd.

Výstupné klauzuly
Mnoho profesionálnych líg dáva hráčom do zmlúv výstupné klauzuly. Hráč by ich mohol využiť rok alebo dva pred koncom zmluvy a stať sa voľným hráčom alebo sa pokúsiť s tímom vyjednať novú zmluvu s inými podmienkami, čím by mohol pomôcť sebe alebo tímu. Rozdávať by sa hráčom mohli podobne, ako klauzuly o nevymeniteľnosti.

Nižší vek neobmedzených voľných hráčov
Mladé hviezdy sú v úvodných rokoch svojich kariéry viazané k svojím tímom tým, že zostávajú obmedzenými voľnými hráčmi. Aby sa stali neobmedzenými, musia byť v NHL sedem sezón alebo byť starší ako 27 rokov. Zníženie tej hranice na 25 rokov by otvorilo dvere hráčom preskúmavať nové príležitosti skoršie a letu by to dodalo viac vzrušenia.


Autor: Jozef Struhár | Vydané: 23. 11. 2020 | Rubrika: Správy z NHL


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL