Už je to 40 rokov, čo Peter Šťastný dokázal toto ako prvý v histórii

Peter Šťastný patrí medzi najlepších hráčov, akí kedy naskočili na ľady v kanadsko-americkej NHL. Slovenský člen Siene slávy zažil vo svojej zámorské kariére veľa míľnikov a jeden významný moment zažil presne pred 40 rokmi.

V noci z 30. novembra na 1. decembra 1980 nášho času sa v Quebec Coliseum odohral zápas, v ktorom miestni Nordiques privítali New York Islanders. Hostia síce vyhrali 7:3, no domáci útočník s číslom 26 sa stihol zapísať do dejín.

Dlho to tak nevyzeralo. V 59. minúte však putoval na trestnú lavicu za držanie hosťujúci Bob Lorimer a Quebec hral presilovku. Využil ju už po 13 sekundách Jacques Richard, ktorému na gól prihrával práve Šťastný.

V tom momente sa bratislavský rodák stal prvým nováčikom v histórii NHL, ktorý bodoval aspoň raz v 16 zápasov po sebe. Sériu ťahal od 25. októbra a nazbieral počas nej 27 bodov (9+18). Prekonal dovtedajší rekord Judea Drouina z roku 1971.

Šťastný sa rozhodol utiecť pred komunizmom v auguste 1980 a už na začiatku svojej kariéry uchvátil hokejový svet v Severnej Amerike. Nešlo pritom len o sériu, ktorá skončila v nasledujúcom zápase proti St. Louis, ale aj o celú sezónu 1980/81.

V nej nakoniec odohral 77 zápasov, v ktorých strelil 39 gólov a pridal 70 asistencií. Ako prvý nováčik pokoril métu 100 bodov v jednej sezóne, vyrovnal nováčikovský rekord v počte asistencií a nakoniec získal aj Calderovu trofej.

Jeho 16-zápasová séria vydržala ako rekord do roku 1993, v ktorom ju dokázal o jeden zápas prekonať Teemu Selanne. V roku 2007 došlo k peknému rodinnému momentu, keď ju prekonal aj jeho syn Paul. Ten neskôr vrátil exkluzivitu rekordu rodine a nakoniec bodoval až v 20 dueloch po sebe.


Autor: Jozef Struhár | Vydané: 01. 12. 2020 | Rubrika: Slováci v NHL


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL