Černák i Tatar zažívajú déja vu. Kto z nich zmení históriu Slovákov v NHL?

Už pred štartom tohtoročného finále Stanleyho pohára vieme, že opäť po roku pribudne na prestížnej trofeji meno slovenského hokejistu. Či sa však Erik Černák a Tomáš Tatar stretnú aj na ľade, to je otázne.

Obaja zažívajú dája vu z minulosti a práve to v prípade útočníka Montrealu spôsobuje, že k slovenskému súboju v úvode série nedôjde. Podobne ako v roku 2018, keď pôsobil vo Vegas, sa dostal do finále ako zdravý náhradník.

Ak by sa mala situácia opakovať, tak by v priebehu finále mohol Tatar dostať šancu. Pred troma rokmi sa jej dočkal v štvrtom zápase série proti Washingtonu, do ktorého Capitals vstupovali s vedením 2:1 na zápasy. Nakoniec vyhrali aj celú sériu.

Ak by sa tento rok podarilo Tatarovmu tímu finálovú sériu vyhrať, stal by sa 11. Slovákom v histórii so Stanleyho pohárom na konte (vrátane Stana Mikitu). Na rozdiel od roku 2018, teraz by na to nepotreboval ani absolvovať zápas vo finále. Splnil už totiž podmienku odohrania polovice základnej časti v drese Canadiens.

Černák je zase vo finále druhýkrát po sebe v drese favorizovaného tímu a rovnako ako vlani, aj teraz čelí nečakanému finalistovi so Slovákom vo svojich radoch. V minulom roku sa však s Andrejom Sekerom z Dallasu stretol aj priamo na ľade. Tento rok je to rozdiel, no ak by nebolo rozdielom to, že sériu vyhrá Tampa, tiež by prepísal históriu Slovákov v NHL.

Košický rodák sa v 24 rokoch môže stať len tretím hráčom spod Tatier, ktorý by získal Stanleyho pohár viac ako raz. Napodobnil by dvojnásobného šampióna Tomáša Kopeckého a Mariána Hossu, ktorý ako jediný jeho krajan získal majstrovský titul v NHL trikrát. Hossa tiež doteraz ako jediný Slovák získal viac Pohárov v drese jedného tímu. rn


Autor: Jozef Struhár | Vydané: 28. 06. 2021 | Rubrika: Slováci v NHL


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL