Veľká výmena: Coyotes vymenili svojho kapitána za troch hráčov

Arizona v piatok vymenila hviezdneho obrancu Olivera Ekman-Larssona spolu s útočníkom Conorom Garlandom do Vancouveru, ktorý sa vzdal troch draftových volieb a útočníkov Louia Erikssona, Jaya Beagleyho a Antoinea Rouissela.

Coyotes získali voľby na najbližších troch draftoch – celkovú 9. voľbu na tohtoročnom drafte, voľbu v 2. kole budúcoročného draftu a voľbu v 7. kole draftu 2023. Arizona tak mohla vyberať v prvom kole tohtoročného drafu, keďže o svoju voľbu prišla pre porušenie pravidiel. Vybrala si kanadského krídelníka Dylana Guenthera.

Ekman-Larsson bol posledné tri roky kapitánom Arizony, ktorá ho draftovala v roku 2009 zo šiesteho miesta a teraz si ponechá aj 12 percent jeho platu. V jeho osemročnej zmluve v hodnote 66 miliónov amerických dolárov mu zostáva platných ešte šesť rokov.

Tridsaťročný Švéd zaznamenal v poslednej sezóne 24 bodov (3+21) v 46 zápasoch a celkovo nazbieral 388 bodov (128+260) v 769 dueloch kariéry. V play-off strelil dva góly a pridal šesť asistencií v 25 stretnutiach.

O päť rokov mladší Garland strelil 12 gólov a pridal 27 asistencií v 49 zápasoch poslednej sezóny. Budúci týždeň z neho bude môcť byť obmedzený voľný hráč. Aj on strávil doteraz celú kariéru u Coyotes, ktorý si ho vybrali na drafte 2015 zo 123. miesta. Doteraz odohral 164 zápasov so ziskom 96 bodov (47+49).

Tridsaťpäťročný Beagle, ktorý zaznamenal gól a štyri asistencie v 30 zápasoch poslednej sezóny, má zmluvu platnú ešte na jeden rok, pričom platový rozpočet zaťaží troma miliónmi dolárov.

Rovnaký „cap-hit“ má aj o štyri roky mladší Roussel, ktorý zaznamenal jeden gól a tri asistencie v 35 dueloch ročníka 2020/21. Aj on bude môcť byť o rok voľným hráčom.

Samostatnou kapitolou je Eriksson, ktorý vo veku 36 rokov zaťažuje platový strop sumou 6 miliónov dolárov a v siedmich dueloch uplynulého ročníka zaznamenal jednu asistenciu. Aj jeho zmluva končí o rok.


Autor: Jozef Struhár | Vydané: 24. 07. 2021 | Rubrika: Správy z NHL


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL