Tatar patrí medzi 4 top podhodnotených voľných hráčov tohto roka

Trh s voľnými hráčmi nepredstavuje len riziko preplatenia hráčov, ale aj príležitosť získať kvalitných hráčov za výhodnú cenu. A tento rok by sa medzi také príklady mohol zaradiť aj jeden Slovák.

Slovenský útočník Tomáš Tatar bol spolu s útočníkom Michaelom Buntingom, obrancom Mikeom Reillym a brankárom Jonathanom Bernierom vybraní za top neobmedzených voľných hráčov, ktorí budú na trhu podhodnotení.

Analytici zo Sportslogiq tvrdia, že Tatar by si na otvorenom trhu zaslúžil pri štvor- alebo päťročnej zmluve zhruba 4 až 5 miliónov amerických dolárov ročne, no vzhľadom na jeho trápenie/neaktivitu v poslednom play-off je dosť možné, že ako podhodnotené aktívum podpíše skromnejší kontrakt.

Ten bude pre jeho nového zamestnávateľa výhodou, pretože Tatar je „obdareným ofenzívnym hráčom“. Bude však pre neho bude kľúčové, či zapasuje do nového tímu. V 30 rokoch je v zaujímavom bode kariéry a v NHL sa etabloval ako hráč, ktorý pravidelne strieľa 20 až 25 gólov za sezónu.

To by bola dobrá správa, no zlou je, že dvakrát za ostatné štyri roky, s dvoma odlišnými tímami (Vegas a Montrealom), sedel na tribúne, keď jeho mužstvo bojovalo o Stanleyho pohár.

„Takže, otázkou, ktorú by sa záujemcovia mali pýtať sami seba, je, či Tatar stojí za riziko pri vnímanej hodnote, ktorá bude pravdepodobne nižšia, ako je jeho skutočná hodnota. Tatar spolu s Danaultom a Gallagherom vytvorili jeden z top útokov v hre piatich proti piatich v NHL, ktorý si konzistentne vytváral viac šancí a strieľal viac gólov ako súperi,“ konštatujú analytici.

Tí poukázali aj na to, že Tatar na 60 minút hry piatich proti piatim dokončil v poslednej sezóne prihrávky do streleckého priestoru v 51,7 % prípadoch, čo ho radí na 19. miesto medzi 320 útočníkmi NHL s minimálne piatimi pokusmi.

Taktiež je schopný vytvoriť si čas a priestor, keď poráža obrancov v súbojoch jeden na jedného ako 47. najlepší útočník, do útočného pásma vstupuje s pukom pod kontrolou ako 98. najlepší útočník a Montreal si vytvoril streleckú šancu pri 31,5 % jeho vstupoch, s čím sa Tatar radí na 38. miesto medzi všetkými útočníkmi. rn


Autor: Jozef Struhár | Vydané: 27. 07. 2021 | Rubrika: Slováci v NHL


SlovakNHL.sk - aktuálne spravodajstvo zo sveta NHL