Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
20:30info
COL
WPG
NHL live
23:00info
NSH
VAN
NHL live
02:00info
WSH
NYR
NHL live
04:30info
LAK
EDM
28. 04.
kurzy
20:30info
COL
WPG
NHL live
23:00info
NSH
VAN
NHL live
02:00info
WSH
NYR
NHL live
04:30info
LAK
EDM
29. 04.
kurzy
01:00info
FLA
TBL
03:30info
VGK
DAL
«

Slováci v NHL

Pavol Demitra zomrel pri tragédii v Rusku

Slovenský hokejový útočník Pavol Demitra spolu so spoluhráčmi z Lokomotivu Jaroslavľ a ďalšou posádkou lietadla JAK-42 zahynuli pri leteckom nešťastí. Dubnický rodák sa dožil 36 rokov.

Tragédia sa stala v stredu blízko mesta Jaroslavľ, krátko po vzlietnutí lietadla prevážajúceho hráčov hokejového klubu. Príčinou tragickej nehody bol kontakt stroja s majákovou anténou, ktorá sa nachádzala na odletovej dráhe. Úrady neskôr potvrdili, že na palube boli aj občania iných krajín, medzi nimi aj Pavol Demitra, jeden z najlepších slovenských hokejistov všetkých čias, i českí hráči Karel Rachunek, Josef Vašíček a čerstvý otec Jan Marek. Demitra sa dožil 36 rokov. Mal ženu a dve deti.

Viac podrobností o nehode:
Demitra a jeho spoluhráči zahynuli pri nehode

Pavol Demitra sa narodil 29. novembra 1974 v Dubnici nad Váhom. S hokejom začínal vo svojom rodnom meste, no do vrcholového hokeja sa dostal v drese Dukly Trenčín. V roku 1993 si ho na drafte po upoznení jeho agenta všimla Ottawa Senators, ktorá ho draftovala až z 227. miesta. To vtedy ešte nikto netušil, aký hráč sa z tejto neskorej voľby vykluje.

Článok pokračuje pod reklamou

Po drafte strávil Demitra tri roky prevažne v tíme AHL Prince Edward Island Senators, no sem-tam dostal priestor aj v prvom tíme, v ktorom debutoval ako osemnásťročný. Zlom v kariére však prišiel až po výmene do St. Louis, kde sa etabloval medzi najlepších hráčov súťaže. V rokoch 1999, 2000 a 2002 si zahral v zápase hviezd a v roku 2000 dokonca získal ocenenie Lady Byng Memorial Trophy. V NHL obliekal aj dresy Los Angeles Kings, Minnesoty Wild a Vancouveru Canucks pred tým, ako sa rozhodol pripojiť k Lokomotivu Jaroslavľ z KHL. Dubnický rodák odohral v NHL celkovo 847 zápasov, v ktorých zaznamenal 768 bodov za 304 gólov a 464 asistencií.

Demitra reprezentoval aj svoju vlasť. V juniorskom veku stihol obliecť aj dres Československa, s ktorým v roku 1993 získal bronz na majstrovstvách sveta. V drese s dvojkrížom na hrudi získal tiež bronzovú medailu. Bolo tak tomu na seniorských majstrovstvách sveta v roku 2003. Slovensko reprezentoval celkovo na šiestich majstrovstvách sveta, dvoch Svetových pohároch a troch Olympiádach.

Na domácom šampionáte v roku 2011 sa Demitra rozlúčil s reprezentačným dresom, no ešte si chcel užiť niekoľko zápasov na klubovej úrovni. So športom, ktorý miloval sa rozlúčiť úplne neplánoval. Po konci aktívnej kariéry sa chcel venovať mládeži v trenčianskej Dukle a starať sa o rozvoj hokeja na Slovensku. Jeho ušľachtilých cieľov sa teraz bude musieť ujať niekto iný. Demitra mal manželku Majku, syna Lucasa a dcéru Zaru.

Redakcia SlovakNHL.sk vyjadruje úprimnú sústrasť a hlbokú spoluúčasť rodine a pozostalým Pavla Demitru, ako aj rodinám a pozostalým ostatných obetí leteckej tragédie.



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Mešár je pozadu: Nehovorím, že sa do NHL nedostane, ale má problém, tvrdí expert Expert považuje Slafkovského sa nedotknuteľného. S Montrealom spája útočné hviezdyČernák nepoľavil v dôraze: Viedol zápas, vedie ligu a je už pred Hossom + videoPotenciálne posily Slovenska si sezónu v AHL predlžujú. O osude jednej z nich sa rozhodne dnes Repčík skóroval a jeho tím je opäť bližšie k finále! + video Špičkový turnaj v Česku: Súper Slovenska v skupine sa teší na veľkú posilu z NHLNylander sa vrátil do akcie, ale zápas nedohral Matthews Každý raz skončí: O konci kariéry sa už rozhodol aj Jaromír Jágr!Tampa prekvapila návratom obrancu, fanúšikovia mu pripravili veľké ovácie + video Černák vyhral zápas o prežitie, drámy na Long Islande a v Las Vegas, ďalší tím má mečbalCapitals vypadol pre zápas o prežitie obranca. Zažije debut Švéd?Obranca Predators bude absentovať, útočník dostal trest od NHL + videoŠťastie v nešťastí: Vyzeralo to hrôzostrašne, ale rezná rana obrancu Jets nie je až taká vážna Pospíšil ohúril rýchlosťou. Štatistiky hovoria jasne: V tíme je kráľom! Dvorský nechcel klamať, hovoril o sklamaní. Obráti sa reprezentácii v budúcnosti chrbtom? NHL naživo: Koniec sezóny pre NY Islanders a Tampu Bay?Veľká dráma v súboji slovenských brankárov rozhodla sériu. Slovensko má istého šampióna Slovenskí juniorskí reprezentanti zažili úspešný vstup do finále konferencie + videoPosledný súper Slovenska v skupine zverejnil zostavu na MS. Nechýba v nej ani hviezda Sabres Ďalšie zámorské posily pre Slovensko sú k dispozícii!Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies