Účet používateľaVyhľadávanie
Menu  .
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
01:00info
CAR
NYR
NHL live
04:00info
VAN
EDM
NHL live
16. 05.
kurzy
01:00info
CAR
NYR
NHL live
04:00info
VAN
EDM
NHL live
17. 05.
kurzy
01:00info
BOS
FLA
04:00info
COL
DAL
«

Slováci v NHL

Andrej Meszároš, veľký prínos pre Ottawu


Pred touto sezónou bolo všeobecne známe, že Andrej Meszároš, mladý zadák Ottawy Senators, je skvelým hráčom vzhľadom na jeho vek. Súdiac podľa jeho výkonov v tomto ročníku môžeme povedať, že bude platným hráčom ešte dlhé roky. Je nadmieru pozoruhodné čo dokázal už vo svojom prvom ročníku v NHL tento 20-ročný Slovák. Skoro počas celej sezóny bol v čele tabuľky +/- tzv. tabuľke pravdy. Po zápase s Montrealom mal na konte +35 a bol na štvrtom mieste. V automobilovej súťaži Indy 500 nedostane peniaze len víťaz pretekov, ale aj pretekári ktorí sú na čele počas priebehu súťaže. Ak by NHL bola zaviedla podobnú politiku, Meszároš by denne zarábal veľké peniaze. „Jeho doterajšia práca je nedocenená, skoro nepovšimnutá, z dôvodu, že pozornosť sa sústreďuje na iných nováčikov, ako Sidney Crosby, Alexander Ovechkin alebo Dion Phaneuf,“ hovorí jeden z oficiálnych predstaviteľov klubu Senators.

„Vlani v lete v tréningovom kempe sme mali predstavu, že by mohol byť siedmym obrancom, ak sa mu zadarí v príprave,“ hovorí tréner Ottawy, Bryan Murray, „Ale on sem prišiel s cieľom dostať sa do elitnej šestice obrancov a makal na sebe tak tvrdo, až sa mu to podarilo. Už od začiatku strávil veľa času na ľade a skvele si počínal v každej situácii. Nebojíme sa ho nasadzovať ani do najvypätejších a najdôležitejších situácií.

Kartičky talentovaných a začínajúcich mladých športovcov sú zvyčajne veľmi vyhľadávané, kvôli ich neskoršej hodnote. Teda ak hľadáte veľkú investíciu do budúcnosti, kartičky Andreja Meszároša sú skvelou voľbou.

Meszároš je mladý hráč, ktorý ešte nespravil vážnejšiu chybu, od chvíle ako si ho všimli americkí vyhľadávači talentov. Jeho zoznam úspechov je veľmi pôsobivý. Bol kapitánom slovenského tímu v roku 2003 na MSJ do 18 rokov. Ešte v tom istom roku debutoval ako 17-ročný v extralige na Slovensku medzi mužmi. Za Duklu Trenčín odohral celú nasledujúcu sezónu a 14 playoff zápasov. Odohral dve majstrovstvá sveta – medzi junioromi a mužmi zároveň. V minulom roku bol kapitánom juniorského tímu, keď prerušil svoju úspešnú sezónu, ktorú odohral za Vancouver Giants vo WHL. „Bola to tá najlepšia vec, ktorú som mohol spraviť,“ hovorí Meszároš o svojom pôsobení vo Vancouveri. „I keď som vedel po anglicky, tam som sa veľa naučil a teraz sa cítim oveľa istejší vo vyjadrovaní sa. Taktiež som si zvykol na americký spôsob života. Vo Vancouveri som si užíval, mohol som si ísť zaplávať či korčuľovať sa v jeden deň. Najdôležitejšia vec, ktorej som sa priučil bol severoamerický štýl hokeja, takže neskôr ma už nečakali žiadne prekvapenia. Bol som pripravený na všetko.“

Jeho dvaja popredný spoluhráči mali úplne odlišný názor, keď sme sa ich pýtali prečo je Meszároš taký úspešný. „Jeho STRELA!“ hovorí Redden. „Videli ste ako strieľa? Má kanón v ruke. Je to vážne tvrdá strela. A jeho korčuliarske schopnosti. Výborne korčuľuje a má skvelý cit pre pozičnú hru. Hrá jednoducho, sleduje hru. Proste má vynikajúcu sezónu. Veľa pomáha tímu.“ „Dôvod jeho úspechu?“ pýtal sa polohlasne Chára, zatiaľ čo sa Meszároš obďaleč obliekal. „Aký úspech? Aký talent? Je to len decko, ktoré môže byť šťastné, že je tu.“ Vtedy sa Meszároš vybral do sprchy krížom cez šatňu. Preukázal patričnú úctu svojmu staršiemu, 203 cm vysokému spoluhráčovi a snažil sa popri ňom prekĺznuť, bez toho aby obdržal pár úderov uterákom. Neúspešne.... Zdá sa, že Chára prevzal na seba úlohu ochrancu, ktorý drží Meszároša pri zemi. Celú sezónu sa len doberajú. „Je to skvelý korčuliar a veľa vie o tejto hre na svoj vek,“ hovorí Chára. „Bola to dobrá voľba pre neho, že prišiel sem a tu rozvíjal svoje schopnosti. Je veľkou nádejou do budúcnosti. Mal by ostať neoblomný a skromný...“ v tejto chvíli Meszároš znova vstúpil do šatne a bol na dosluch, „...Mal by mať na pamäti, že najväčším dôvodom jeho úspechu je, že hrá s nami. Sme úspešní tím a on z toho prosperuje. Hovorím to zo srandy ale aj s dávkou vážnosti. Určite pomáha tímu, ale takisto aj on ťaží z tímu. Stále sa má čo učiť.“

Meszároš je dobre stavaný mladík s vynikajúcou rovnováhou, s dlhými kučeravými vlasmi a šibalským úsmevom. Prečo by nemal byť šťastným? Je mu 20, kraľuje v jednej z najdôležitejších kategórii v NHL. Ale má aj solídnu dávku skromnosti. Otázke, ako sa stal takým dobrým korčuliarom, sa len počudoval. „Ja a dobrý korčuliar? OK, ak si to myslíte... Môj tatko bol hokejistom za moje rodné mesto, Považská Bystrica. A on ma nabádal ku korčuľovaniu už od malička.“

Na otázku, či si myslí, že vedenie v tabuľke pravdy mu zaistí miesto v nováčikovskej zostave NHL tejto sezóny, odvetil: „Podľa mňa si jedno z týchto miest už zaistil Dion Phaneuf. Takže ostáva len jedno. A na to je veľa adeptov. Videl som ako hrajú Brent Seabrook a Duncan Keith v Chicagu, Zbynek Michálek a Keith Ballard vo Phoenixe. Je veľa skvelých nováčikov – obrancov.“ Má pravdu. Je to neskutočný rok plný dobrých nováčikov. Nesmieme zabudnúť na obrancov ako Chris Campoli z Islanders, Francois Beauchemin z Anaheimu, Dennis Wideman zo St. Louis, Kurtis Foster z Minnesoty a Ryan Whitney z Pittsburghu. Ale ak si Meszároš udrží svoj vysoký štandard a bude sa úspešne vyhýbať týmto uterákovým útokom cestou do sprchy, má veľké šance na zisk niektorej z posezónnych oceneniach. Samozrejme najviac túži, aby jeho meno bolo vyryté na Stanley Cupe.

Po zranení Zdena Cháru dostáva čoraz viac príležitostí aby dopomohol svojmu tímu k tomuto spoločnému snu. Meszároš sa stal kvalitným bekom v kvalitnom mužstve.

Zdroj: John McGourty (nhl.com)




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies