Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
22. 05.
kurzy
02:00info
NYR
FLA
NHL live
23. 05.
kurzy
02:30info
DAL
EDM
«

Magazín

Najlepší hokejisti od A po Z – Sergej Zubov

Tak a je tu koniec. V poslednej časti si predstavíme to najlepšie na písmeno Z. Veľa priezvísk slávnych hráčov nezačínalo týmto posledným písmenom v abecede, no pár z nich stojí za spomenutie.

Z – Sergej Zubov

Dainius Zubrus ako jediný hokejista narodený v Litve odohral v NHL doposiaľ viac ako 1000 zápasov. Alexei Zhitnik, alebo ak chcete Alexej Žitnik, odohral v NHL 1085 zápasov, čím sa stal v roku 2007 len siedmym obrancom z Európy, ktorému sa podarilo v zámorí prekonať túto magickú hranicu. Alexei Zhamnov, resp. Alexej Žamnov v 807 zápasoch nazbieral skvelých 719 bodov a z Olympijských hier má s ruskou reprezentáciou kompletnú medailovú zbierku (zlatú má z tímu spojeného z hráčov rozpadnutého Sovietskeho zväzu z roku 1992). Peter Zezel odohral v NHL 873 zápasov so ziskom 608 bodov a dvakrát tesne prehral boj o Stanley Cup. Okrem toho bol aj futbalistom a jeho charakter sa prejavil v situácii, keď zomieral na ochorenie krvi a na základe jeho rozhodnutia ho rodina nechala odpojiť od prístrojov a darovať orgány. Smutnejšie na tomto príbehu je to, že nemal manželku ani žiadnych potomkov.

Na druhé miesto umiestňujem súčasného hráča Detroitu Henrika Zetterberga s víziou toho, že tak ako Toews môže o pár rokov obsadiť prvé miesto tohto pomyselného rebríčka pri písmene „T", tak aj Zetterberg bude s veľkou pravdepodobnosťou kraľovať všetkým hokejistom začínajúcim na písmeno „Z". Vo veku 34 rokov má za sebou 836 zápasov, získaných 786 bodov, vyhral Stanley Cup so štatútom najužitočnejšieho hráča a ziskom Conn Smythe Trophy. Okrem toho má King Clancy Memorial Trophy, NHL Foundation Player Award a so Švédskom triumf na Olympijských hrách a Majstrovstvách sveta, čo z neho robí člena Zlatej trojkoruny.

Sergej Zubov je všeobecne považovaný za jedného z najlepších ofenzívnych obrancov, ktorí kedy vykorčuľovali na ľady NHL. V 1068 zápasoch kariéry pozbieral 771 bodov a v „tabuľke pravdy" mu svieti krásna hodnota +148 bodov. Počas 16 sezón v NHL len 5-krát dosiahol zápornú hodnotu v hodnotení +/-, a to jeho kariérne minimum sú len štyri „mínusky". Dvakrát vyhral Stanley Cup a zahral si v štyroch Zápasoch hviezd NHL, z toho v troch v rade.

Moskovský rodák bol na drafte v roku 1990 dlho prehliadaný a až v 5. kole si ho vybral New York Rangers. Ďalšie dve sezóny ešte strávil v Rusku, no v tej tretej už okúsil zámorský hokej, keď v 30 zápasoch nastúpil za farmu Binghamton Rangers a do hry zasiahol aj v 49 zápasoch za New York. V tých si pripísal na obrancu veľmi dobrých 31 bodov, no aj napriek tomu začal sezónu 1993/1994 na farme. V dvoch zápasoch si pripísal tri body a bol povolaný do prvého tímu, kde sezónu aj dohral. V 78 zápasoch si pripísal neskutočných 89 bodov s hodnotením +20, čo z neho, aj keď bol obrancom, robilo najproduktívnejšieho hráča v tíme. V play-off pridal v 22 zápasoch ďalších 19 bodov a spolu s krajanmi a spoluhráčmi Alexandrom Karpovtsevom, Sergejom Nemchinovom a Alexejom Kovalevom bol prvým Rusom s menom na Stanley Cupe.

Napriek ďalším skvelým výkonom bol aj pre dlhšie zranenie po sezóne 1994/1995 vymenený do Pittsburghu. Tam avšak strávil len jednu sezónu, keď bol po jej skončení vymenený do Dallasu za Kevina Hatchera. Vravieva sa, že pre nezhody s kapitánom tučniakov, Mariom Lemieuxom, na presilových hrách. Obaja chceli byť tvorcami akcií a keďže žiaden z nich nechcel ustúpiť, jeden musel z kola von. V drese „hviezd" zažil 11 sezón v rade so ziskom aspoň 30 asistencií a 40 bodov. Aj keď nevynikal v ofenzívnych štatistikách ako v drese Rangers, svoju veľkú postavu využil na bránenie. Bol skvelý pri krytí puku a popri mantineli hádam okolo neho ani nebolo možné prejsť. Taktiež sa stal expertom na hru v oslabení. Aj napriek týmto defenzívnym činnostiam je v histórii Dallasu Stars stále najproduktívnejším obrancom. Už v tretej sezóne v tíme z Texasu siahol na svoj druhý Stanley Cup, ku ktorému prispel opäť ako v drese Rangers výraznou mierou.

Aj napriek tomu, že bol jedným z najspoľahlivejších obrancov v lige, prvej nominácie na Norrisovu trofej sa dočkal až po výluke v sezóne 2005/2006, keď nazbieral 71 bodov s 20 plusovými bodmi. Bolo to jeho bodové i gólové maximum v drese Stars. Takisto nazbieral najviac asistencií počas pôsobenia v klube. Napokon však hlasovanie prehral na úkor Nicklasa Lidströma. V tom istom roku bol zvolený prvýkrát v kariére aj do druhého All-Star tímu sezóny. Pre roztrhnuté väzy vynechal takmer polovicu sezóny 2007/2008 a pre problémy s bedrovým kĺbom v tej ďalšej nastúpil len na desať zápasov. Po nej Sergej ukončil pôsobenie v zámorí a vrátil sa do rodného Ruska.

Za SKA Petrohrad odohral v sezóne 2009/2010 53 zápasov so ziskom 42 bodov, no v tej ďalšej pre pretrvávajúce zdravotné problémy nezasiahol do akcie vôbec. Aj preto sa 18. apríla 2011 rozhodol definitívne ukončiť hráčsku kariéru.

Spolu s manželkou Irinou má syna Paula a dcéru Anastasiu. Zatiaľ čo jeho syn študoval v USA v Bostone, dcéra ostala verná domovine a študovala v Moskve. Napriek tomu, že hokejisti dodržiavajú striktný a prísny režim stravovania a životosprávy, Zubov ako jeden z mála pravidelne fajčil cigarety. Keď ukončil kariéru, bol najproduktívnejším ruským obrancom v dejinách, neskôr ho prekonal Sergej Gončar. Nedávno, 20. júla 2015, rozšíril trénersky zbor ruskej hokejovej reprezentácie, keď mu bola ponúknutá pozícia asistenta trénera obrancov. S ešte Sovietskym zväzom vyhral Juniorské majstrovstvá sveta a tak ako Alexej Žamnov spomínaný na začiatku, bol v olympijskom zlatom výbere hokejistov rozpadnutého ZSSR.




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies