Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
13. 05.
kurzy
01:00info
NYR
CAR
NHL live
03:30info
COL
DAL
NHL live
14. 05.
kurzy
01:00info
FLA
BOS
NHL live
03:30info
EDM
VAN
NHL live
«

Magazín

Ako prišli tímy NHL k svojim menám? (1. časť)

Zaujímalo vás niekedy, ako bol nazvaný váš obľúbený tím NHL? Podľa čoho boli pomenované tímy a aký význam ich mená majú? Teraz vám prinášame odpoveď v dvojdielnej sérii článkov. V prvej časti sa zameriame na tímy Západnej konferencie.

Západná konferencia

Anaheim Ducks – spoločnosť Disney sa spolu s NHL snažila ťažiť z popularity úspešného filmu Mighty Ducks, a tak v roku 1993 vznikol tím s týmto názvom, ktorý si z filmu adoptoval aj logo. Keď spoločnosť predala klub novým majiteľom, zmenili logo a upravili aj názov – vypustili slovo Mighty. Už sme teda nepoznali mocných káčerov, ale len káčerov.

Arizona Coyotes – po presťahovaní Winnipegu do Phoenixu sa uskutočnila súťaž o pomenovanie tímu, ktorú vyhral názov Phoenix Coyotes. Druhým v poradí bol názov Phoenix Scorpions. Tím však od roku 2003 vo Phoenixe nehrával a od roku 2014 ho poznáme pod menom Arizona Coyotes, ktorý reprezentuje celý štát.

Calgary Flames – Flames hrali už v Atlante, kde dostali meno na počesť generála Williama T. Shermana bojujúceho v Občianskej vojne. Organizácia sa v roku 1980 presťahovala do Calgary a meno si ponechala. Nový majiteľ zhodnotil, že sa názov hodí k naftárskemu prostrediu mesta.

Článok pokračuje pod reklamou

Edmonton Oilers – pôvodný majiteľ tímu Bill Hunter vlastnil predtým juniorský tím Oil Kings, ktorí veľa ľudí prezývalo Oilers. Keď v roku 1972 založil organizáciu pre WHA, nazval ju podľa toho a názov nezmenil ani po pripojení k NHL.

Los Angeles Kings – majiteľ Jack Kent Cooke vybral názov Kings z návrhov fanúšikov, pretože sa mu páčila predstava, že bude mať tím „kráľovský“ nádych podobne ako tím NBA, ktorý vlastnil – Los Angeles Lakers. Oba tímy mali aj rovnaké farby.

San Jose Sharks – viac ako 2300 návrhov poslali fanúšikovia, keď sa oznámilo, že nový tím NHL hľadá svoj názov. Favoritom bol názov Blades, no pre spojenie s gangom bol zamietnutý a voľba padla na Sharks preto, že ide o rešpekt budiace zviera, ktoré sa, navyše, v hojnom počte vyskytuje v blízkosti Kalifornie.

Vancouver Canucks – názov Canucks je kanadským ekvivalentom názvu Yankees. Slovom Canuck sa totiž slangovo nazýva Kanaďan. Cveng tomuto menu dodáva aj populárna postavička Johnnyho Canucka, ktorý bol v komiksoch hrdinom bojujúcim proti Adolfovi Hitlerovi v 2. svetovej vojne.

Chicago Blackhawks – v roku 1926 vznikol tím s menom, ktoré bolo venované pamiatke 86. pechotnej divízie. Tá pod názvom „Black Hawks“ bojovala v 1. svetovej vojne.

Colorado Avalanche – Colorado sa chcelo vrátiť k názvu pôvodného tímu Rockies, ktorý sa v roku 1982 presťahoval do New Jersey, no to si už osvojil miestny baseballový klub. O novom mene sa tak hlasovalo. Avalanche vyhrali nad Black Bears, Outlaws, Storm, Wranglers, Renegades, Rapids a Cougars.

Dallas Stars – do Dallasu sa presťahoval tím Minnesota North Stars a keďže Texas je štátom jednej hviezdy, tak sa jednoducho z názvu predchodcu odstránilo len slovo „North“.

Minnesota Wild – nový tím v Minnesote si vybral meno Wild zo šiestich finalistov verejnej súťaže, medzi ktorých sa dostali aj Blue Ox, Northern Lights, Voyageurs, White Bears a Freeze. Reprezentuje divočinu, ktorá je štátu blízka.

Nashville Predators – fanúšikovia rozhodli, že vhodným menom pre nový tím bude Predators. Viaže sa k tomu objav šabľozubého tigra na území mesta v roku 1971. Zaujímavosťou je, že meno do hlasovania pridal majiteľ Craig Leopold. Konkurentmi mu boli Ice Tigers, Fury a Attack.

St. Louis Blues – vtedajší majiteľ Sid Saloman mladší si vybral názov Blues podľa pesničky W.C. Handyho, ktorá mala názov „St. Louis Blues“. Zvažovali sa aj mená Mercury a Apollo podľa vesmírnych modulov, ktoré boli vyrobené v St. Louis.

Winnipeg Jets – súčasný tím, ktorý vznikol po presťahovaní z Atlanty, sa pomenoval podľa pôvodnej organizácie Jets, ktorá vznikla v roku 1971. Tá sa zase nazvala podľa tímu, ktorý pôsobil v juniorskej WHL. Ten si neskôr musel meno zmeniť, aby sa odlíšil od tímu NHL.



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies