Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
00:30info
BOS
FLA
NHL live
03:30info
EDM
VAN
NHL live
12. 05.
kurzy
00:30info
BOS
FLA
NHL live
03:30info
EDM
VAN
NHL live
13. 05.
kurzy
01:00info
NYR
CAR
03:30info
COL
DAL
«

Magazín

Slovenskí súrodenci, ktorí si zahrali v NHL

V NHL sa predstavilo veľa súrodencov, medzi najslávnejších patria bratia Richardovci, Espositovci, Sutterovci, Niedermayerovci či Šťastní. Spomedzi Slovákov však neboli jedinými súrodencami, ktorí sa zahrali v kanadsko-americkej súťaži.

Bratia Šťastní urobili Slovensku v zámorí veľmi dobré meno a dokonca ako jediní spod Tatier mali trojnásobné zastúpenie. Počas histórie sme však na ľadoch NHL videli aj ďalšie tri súrodenecké dvojice odchované u nás.

Bratia Šťastní

Peter a Anton sa stali v 80. rokoch súčasťou tímu Quebec Nordiques a neskôr sa k nim pripojil aj ich starší brat Marián. Toto trio vytvorilo v štyroch sezónach obávaný útok, ktorý strašil každého súpera. Ich čísla tiež stoja za pozornosť.

Marián Šťastný odohral 322 zápasov v dresoch Quebecu a Toronta, pričom strelil 121 gólov a pridal 173 asistencií. Anton, ktorý si zahral len za Nordiques, odohral 650 zápasov, v ktorých zaznamenal 636 bodov za 252 gólov a 384 asistencií.

Článok pokračuje pod reklamou

Najväčšie meno si v NHL urobil Peter, ktorý je od roku 1998 členom Siene slávy. V 977 zápasoch nazbieral skvelých 1239 bodov, keď strelil 450 gólov a pridal 789 asistencií. V priemere tak získal 1,27 bodu na zápas. V 80. rokoch bol od neho produktívnejší len Wayne Gretzky. Rodinnú tradíciu Šťastných v NHL rozšírili aj jeho synovia Yan a Paul.

Bratia Ihnačákovci

V jednom tíme sa stretli aj bratia Ihnačákovci. Peter strávil osem sezón v drese Toronta a v 417 zápasoch si pripísal slušných 267 bodov za 102 gólov a 165 asistencií. Jeho mladší brat Miroslav ho u Maple Leafs doplnil v dvoch sezónach a jeden zápas v lige odohral neskôr aj za Detroit. Presadiť sa však veľmi nedokázal a v NHL odohral len 56 zápasov, v ktorých zaznamenal osem gólov a deväť asistencií.

Bratia Petrovickí

Ďalšou bratskou dvojicou boli bratia Petrovickí. Ako veľký talent prišiel do zámoria Róbert, ktorého Hartford draftoval v roku 1992 z deviateho miesta. Mnohí však veria, že Whalers nedokázali k jeho rozvoju pristúpiť zodpovednejšie, a tak nakoniec v lige získal len 65 bodov (27 gólov a 38 asistencií) v 208 dueloch. Zahral si aj za Dallas, St. Louis, Tampu Bay a Islanders.

Viac bodov získal aj jeho mladší brat Ronald, ktorý za taký veľký talent nikdy považovaný nebol. V 342 dueloch v dresoch Flames, Rangers, Thrashers a Penguins strelil 41 gólov a pridal 51 asistencií.

Bratia Hossovci

Nakoniec si nechávame bratov Hossovcov. Marián je jediným zo spomínaných hráčov, ktorý v NHL stále hráva a je na dobrej ceste stať sa členom Siene slávy. V lige získal tri Stanleyho poháre a momentálne (v sezóne 2016/17) má na konte 1114 bodov po 1274 zápasoch. Dosiahol aj na hranicu 500 gólov.

Jeho mladší brat Marcel až taký úspešný nebol. V dresoch Canadiens, Rangers a Coyotes odohral 237 zápasov, v ktorých strelil 31 gólov a 30 asistencií. Následne putoval do Kontinentálnej hokejovej ligy.

Bratské body (stav k 12.1.2017):

Bratia Z G A B
Šťastní 1949 823 1346 2169
Hossovci 1511 546 629 1175
Ihnáčakovci 473 110 174 284
Petrovickí 550 68 89 157



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Ramsay: So Slafkovským sa pozhovárame. Chceme, aby sa sústredil len na hokej Nemal ho urobiť? Slafkovský hodnotil zápas a vyjadril sa aj ku gestu MS 2024: Slovensko potvrdilo úlohu favorita. Pripísalo si prvé tri body! Slafkovský bavil a aj spustil kritiku: Detinský v oboch zápasoch? + video Ak Slovensko pôjde po medailu, bude to vďaka týmto dvom hráčom, znie zo zámoria Slovensko robí zmeny v zostave. Pomôže dohovor za zatvorenými dverami? Slafkovský je na MS v rovnakej skupine ako Bedard. Urobí ďalší krok k špičke? Hedman vstupuje do leta s otáznikom. Naplní sa jeho plán? V ktorých tímoch by mohol skončiť hviezdny Marner? Sú toto štyri najhoršie mená, aké môže mať Utah? Pekarčík skóroval vo finále. Na dosah titulu je však jeho krajan! + video Je sezóna Marchanda v ohrození? Tréner Bruins tvrdí, že zákrok bol úmyselný + videoZahral si v Sérii storočia, získal Stanleyho pohár: Zomrel bývalý hráč Toronta Sýkora spoznal súpera. Zahrajú si v divíznom finále proti sebe aj Slováci?Colorado zažilo najvýraznejšiu prehru, život Hurricanes visel na vláskuNHL naživo: Koniec pre Hurricanes? Pôjdu do vedenia hviezdy z Dallasu?Slafkovský i Pospíšil medzi najlepšími hráčmi prvého dňa MS v hokejiRangers môžu dnes dokončiť Hurricanes. Ak sa im to podarí, napodobnia Gretzkého OilersPospíšil si to predstavoval inak, Regenda má recept na úspech. Slafkovský: S*re toNeúspešný debut Honzeka, traja Slováci oslavujú postup! Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies