Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
13. 05.
kurzy
01:00info
NYR
CAR
NHL live
03:30info
COL
DAL
NHL live
14. 05.
kurzy
01:00info
FLA
BOS
NHL live
03:30info
EDM
VAN
NHL live
«

Magazín

Slovenská radosť v NHL IV. – Nováčikovský ročník Svatoša

Niektorí hráči sú ako kométy – zažiaria a odídu do úzadia. Takýto príbeh postihol aj slovenského útočníka, už zosnulého Mareka Svatoša. V tejto časti seriálu sa však nebudeme koncentrovať na záver jeho kariéry, ako na jeho najsvetlejšie obdobie, ktoré Slovensku prinášalo radosť.

Košický rodák padol do oka skautom Colorada, ktoré ho draftovalo v roku 2001 z celkového 227. miesta. Táto pozícia možno korešpondovala s jeho neskoršími rokmi kariéry, ktoré ovplyvnili aj zranenia, no v nováčikovskej sezóne vyzeral pre „lavínu“ ako veľká výhra.

Svatoš mal za sebou solídnu sezónu v juniorskej WHL predtým, ako sa pripojil v ročníku 2002/03 k záložnému tímu Colorada, ktorým v tých časoch bol Hershey Bears. Už vtedy ho ovplyvňovali zranenia a ročník ukončil po 30 zápasoch.

Zranenia mu prekazili aj nasledujúci ročník 2003/04, v ktorom dostal šancu v prvom tíme. V prvých dvoch zápasoch základnej časti nebodoval, ale v druhom sa zranil. Návrat ohlásil v apríli a bol skvelý.

Článok pokračuje pod reklamou

Hneď v prvom zápase skóroval dvakrát a dokonca rozhodol o výhre nad Columbusom. Šancu následne dostal aj v play-off, v ktorom strelil gól a pridal päť asistencií v 11 dueloch.

Jeho životná sezóna prišla po výluke. Počas nej sa mu darilo v drese Bears a opäť dostal v Colorade šancu od začiatku ročníka. Prvý zápas sezóny vynechal pre problémy so slabinami, ale v tom druhom už hral a dal o sebe vedieť gólom.

Úvod sezóny mu vyšiel znamenito, keď v nasledujúcom zápase zaknihoval svoj prvý hetrik a pridal aj asistenciu. V treťom dueli strelil piaty gól a jeho meno sa začalo dostávať do čoraz väčšej pozornosti.

„Má výbornú palicovú techniku, šikovné ruky a rýchle nohy,“ opísal ho vtedy jeho tréner Joel Quenneville. Niektorí odborníci dokonca hovorili, že Colorado našlo hráča, ktorý by dokázal nahradiť Petra Forsberga.

Svatoš následne zažil strelecké trápenie, keď súperových brankárov neprekonal v deviatich zápasoch po sebe. Medzitým však nazbieral ďalších päť bodov za asistencie. V novembri sa opäť rozstrieľal a do konca kalendárneho roka 2005 pridal desať gólov a štyri asistencie.

V Colorade s ním vládla spokojnosť, súperi si na neho dávali veľký pozor. V strede sezóny sa však jeho meno začalo spájať s bojom o Calderovu trofej. S bojom, v ktorom mu boli konkurentmi také mená ako Sidney Crosby a Alex Ovečkin, ktorí boli favoritmi.

Veľmi mu k tomu pomohol január, v ktorom strelil desať gólov a pridal dve asistencie, 9. januára zaregistroval svoj druhý hetrik. To už bol tri dni klubovým rekordérom, keď prekonal zápis Chrisa Druryho v počte gólov strelených nováčikom.

Koncom marca dokázal Svatoš streliť svoj tridsiaty gól v sezóne a začiatkom februára opäť prepísal históriu, keď prekonal dlhoročný rekord Stevea Larmera v počte víťazných gólov strelených nováčikom. S deviatimi víťaznými gólmi bol najlepším hráčom celej ligy.

„Marek Svatoš je neuveriteľne šikovný v hre s pukom. Myslím si, že má o čosi menší potenciál ako Sidney Crosby a Alexander Ovečkin, pretože okrem strieľania gólov nič iné nerobí. Nepovedal by som, že jeho úspech je iba výsledkom spolupráce so skúsenými hokejistami ako Pierre Turgeon. Ale pravdou je, že potrebuje mať pri sebe centra, ktorý je klasickým tvorcom hry,“ povedal o Svatošovi odborník Scott Cullen.

Svatoš však okrem kreatívneho centra potreboval aj pevnejšie zdravie. Počas sezóny ho sužovali problémami so slabinami, ale predčasne mu sezónu ukončilo v úvode marca zranenie ramena po zákroku Jasona Arnotta z Dallasu.

Vtedy dvadsaťtriročný krídelník končil sezónu ako najlepší strelec svojho tímu, keď v 61 zápasoch strelil 32 gólov. Pridal k nim 18 asistencií a ročník skončil ako piaty najproduktívnejší nováčik ligy.

Viac gólov strelili len Ovečkin a Crosby. Keď končil ročník, nikto v lige nemal viac víťazných gólov. Jeho deväť však nakoniec prekonali Brian Gionta a Jonathan Cheechoo.

Svatoš bol hráčom, ktorý nás po výluke nesmierne tešil. Kým v minulej sezóne by s 50 bodmi ovládol bodovanie Slovákov, v ročníku 2005/06 mu v ňom patrilo ôsme miesto. Viac gólov však strelili len Marián Hossa, Marián Gáborík a Miroslav Šatan.

Mesiac Z G A B B/Z
Október 10 5 6 11 1,10
November 15 7 6 13 0,87
December 14 8 2 10 0,71
Január 13 10 2 12 0,92
Február 7 2 2 4 0,57
Marec 2 0 0 0 0,00
Spolu 61 32 18 50 0,82



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies