Účet používateľaVyhľadávanie
Menu  .
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
01:00info
CAR
NYR
NHL live
04:00info
VAN
EDM
NHL live
16. 05.
kurzy
01:00info
CAR
NYR
NHL live
04:00info
VAN
EDM
NHL live
17. 05.
kurzy
01:00info
BOS
FLA
04:00info
COL
DAL
«

Magazín

Pred 5 rokmi zomrel Stan Mikita. Hašek zažil 7. augusta kariérny zlom

So 7. augustom sa v histórii NHL spájajú aj významné udalosti, ktoré sa dotkli aj slovenského a českého hokeja, ako aj organizácie Chicago Blackhawks.

Stan Mikita

Kým v Cole Harbour z Nového Škótska prišiel pred 36 rokmi na svet Sidney Crosby, pred piatimi rokmi hokejový svet opustila jedna z najväčších legiend NHL, slovenský rodák Stan Mikita.

Mikita, ktorý sa dožil 83 rokov, sa stal ikonou Blackhawks, v drese ktorých odohral celú kariéru. Aj napriek útlejšej postave sa nebál využívať svoje telo a bol mimoriadne produktívny – v 1394 zápasoch strelil 541 gólov a nazbieral 1467 bodov.

Štyrikrát získal Trofej Arta Rossa, dvakrát Hartovu trofej. Ako jediný hráč histórie získal tieto dve trofeje a aj Trofej Lady Byngovej v jednej sezóne. V roku 1961 sa stal držiteľom Stanleyho pohára, ako prvý hráč nosil prilbu permanentne a preslávil sa aj zahnutím čepele svojej hokejky.

Článok pokračuje pod reklamou

Do Hokejovej siene slávy bol Mikita uvedený v roku 1983, tri roky po konci hráčskej kariéry. To už mal v Chicagu vyradené svoje číslo 21. Hoci bol hokejovo odchovaný v Kanade, neraz v zámorí povedal, že je hrdým Slovákom. V posledných rokoch života sa vyrovnával s demenciou.

Výmena Hašeka

Siedmy augustový deň pred 31 rokmi bol významný pre Dominika Hašeka a jeho zámorskú kariéru. Chicago so vyriešilo brankársku situáciu jeho výmenou do Buffala, od ktorého získalo brankára Stephena Beauregarda a voľbu v štvrtom kole draftu 1993.

Kým v Chicago odchytal len 25 zápasov s 89,7% úspešnosťou zákrokov, v Buffale sa Hašek stal jednotkou i veľkou hviezdou NHL. V drese Sabres odchytal 491 zápasov s bilanciou 234-170-70 a 92,6% úspešnosťou zákrokov. Päťkrát získal Vezinovu trofej, dvakrát Hartovu trofej a v roku 1999 pomohol tímu k finálovej účasti. Jeho pôsobenie v Buffale ukončila výmena do Detroitu v roku 2001, v ktorom získal cenu pre najlepšieho brankára po šiestykrát.

„Dominátor“ bol v roku 2014 uvedený do Hokejovej siene slávy a v januári 2015 mu jeho číslo 39 vyradili Sabres, ktorých opúšťal ako držiteľ 25 klubových rekordov.

Chicagu po výmene Hašeka zostal iný špičkový brankár, ktorý sa dostal tiež do Siene slávy – Ed Belfour. Ten nakoniec klub opustil v roku 1997. Beauregarda klub vymenil za Christiana Ruuttuho a z draftovej voľby získal Erica Dazeho.



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies