Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
15. 05.
kurzy
02:00info
DAL
COL
NHL live
16. 05.
kurzy
01:00info
CAR
NYR
NHL live
04:00info
VAN
EDM
NHL live
«

Magazín

Hrdinovia mimo ľadu - John Cullen

John Cullen je kanadský hokejista, ktorý brázdil ľady NHL v 90. rokoch minulého storočia. Narodil sa v maličkom mestečku Puslinch v provincii Ontário v roku 1964. Vo vysokoškolskom veku hviezdil v tíme Bostonskej univerzity, kde si jeho kvality všimli zástupcovia Buffala Sabres.

Buffalo ho draftovalo v roku 1986 z tretieho miesta, ale nepodpísalo s ním nakoniec kontrakt. Nahnevaný Cullen tak strávil ročník 1987/88 v tíme Flint Spirits v nižšej IHL, kde nazbieral úctyhodných 157 bodov. Po tomto skvelom ročníku sa mu ozvali aj zástupcovia NHL, konkrétne kluby z Pittsburghu a Buffala, ktoré ho pred rokom nechcelo.

Cullen debutoval v NHL v sezóne 1988/89, v ktorej ako hráč Penguins nazbieral 49 bodov. V drese „tučniakov“ strávil ešte nasledujúce dva ročníky a v niektorých momentoch skvele zaskakoval za Maria Lemieuxa. Na začiatku roka 1991 bol práve Cullen s niekoľkými spoluhráčmi vymenený do Hartfordu Whalers a ušiel mu tak v ďalšej sezóne Stanley Cup.

V Hartforde strávil dva roky, darilo sa mu najmä v druhej sezóne vo farbách tohto klubu, kedy nazbieral 77 bodov a reprezentoval tím v Zápase hviezd NHL či v drese Kanady na Kanadskom pohári.

Uprostred sezóny 1992/93 bol vymenený do Toronta za torontský druhý výber v drafte. John bol spokojný, že môže hrávať za Toronto, no strávil tu len jeden a pol sezóny, pretože bol opätovne vymenený do Pittsburghu. V drese „tučniakov“ sa dlho neohrial a po jednom roku bol znova vymenený, teraz do Tampy Bay.

Pre tím, ktorý v NHL pôsobil iba pár rokov, bol Cullen hviezdou. V prvých dvoch sezónach za „blesky“ prekročil vždy 50-bodovú hranicu a bol pre mužstvo oporou, no v druhej sezóne trpel symptómami chrípky, ktorej sa nemohol striasť.

Po dvoch mesiacoch od tejto udalosti Cullen navštívil doktora, ktorý mu zistil nádorovú chorobu, konkrétne nezhubné nádorové ochorenie uzlín. Cullen pre túto chorobu vynechal celý ročník 1997/98. Nádor zmizol v novembri 1997, no testami bolo zistené, že má rakovinové bunky stále v tele. Zatiaľ čo jemu sa cnelo za NHL, jeho spoluhráči nosili Cullenovo číslo na drese. Jedného dňa dokonca prežil v nemocničnej izbe zástavu srdca, lekári použili defibrilátor, ktorým ho oživili a po tejto situácii Cullen podstúpil výmenu kostnej drene.

V apríli 1998 Cullenovi zistili, že rakovina je preč. Pred sezónou Cullen dokonca podpísal zmluvu s Tampou Bay, no odkorčuľoval len štyri súťažné zápasy, pretože nemal dostatočnú silu. Tampa ho poslala do nižšej IHL, kde v drese Clevelandu nastúpil na šesť zápasov, v ktorých získal deväť bodov.

Cullen sa rozhodol 28. novembra 1998, že nastal čas, aby odišiel do dôchodku a prijal úlohu asistenta trénera Lightning. Za svoje odhodlanie získal na konci sezóny 1998/99 Cenu Billa Mastertona za oddanie hokeju, zatiaľ čo vedenie IHL pomenovalo rovnakú cenu jeho menom.

Celkovo nastúpil v NHL do 621 zápasov, v ktorých spolu nazbieral 550 bodov za 187 gólov a 363 asistencií. V súčasnosti podporuje program na boj proti rakovine.




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies