Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
15. 05.
kurzy
02:00info
DAL
COL
NHL live
16. 05.
kurzy
01:00info
CAR
NYR
NHL live
04:00info
VAN
EDM
NHL live
«

Magazín

Najlepší hokejisti od A po Z – Ron Francis

Po pomerne jednoduchom rozhodnutí prichádza veľmi, veľmi ťažká voľba. Veľa skvelých hokejistov s priezviskom na F brázdilo ľady NHL. Z nich nakoniec padla voľba na Rona Francisa.

F – Ron Francis

Veľmi, veľmi ťažká voľba. Veľa skvelých hokejistov s priezviskom na F brázdilo ľady NHL. Theoren Fleury – 1088 bodov v NHL a výhra Stanley Cupu. Bernie Federko – 1130 bodov v presne 1000 zápasoch, od roku 2002 v Sieni slávy, držiteľ mnohých rekordov St. Louis.

Sergej Fiodorov – 1179 bodov v NHL, čerstvý člen Hokejovej siene slávy. Držiteľ Hart Memorial Trophy (ako prvý Európan), Lester B. Pearson Award, dvojnásobný držiteľ Frank J. Selke Trophy, víťaz troch Stanley Cupov. Grant Fuhr – odchytal v NHL 868 zápasov, vyhral ich 403.

V roku 2003 bol uvedený do Siene slávy a Wayne Gretzky o ňom povedal, že je najlepším brankárom všetkých dôb. Vyhral William M. Jennings Trophy, Vezina Trophy a 5-krát Stanley Cup. Peter Forsberg – 885 bodov len v 708 zápasoch, držiteľ Calder Memorial Trophy, Hart Memorial Trophy a Art Ross Trophy. K tomu dve víťazstvá v Stanley Cupe a dve olympijské zlatá.

Druhý najlepší nahrávač NHL

Suma summarum, zo všetkých hokejistov na F má za sebou s prehľadom najlepšiu zámorskú kariéru kanadský center Ron Francis. Člen Hokejovej siene slávy od roku 2007, držiteľ troch Lady Byng Trophy, jednej Frank J. Selke Trophy. Dva roky po sebe vyhral Stanley Cup. Len Gretzky nazbieral v NHL viac asistencií, iba dvaja hráči v histórii NHL odohrali viac zápasov a štyria hráči v NHL získali viac bodov.

Francis je druhým najlepším nahráváčaom v histórii NHL.

V roku 1981 ho z celkovo štvrtého miesta draftoval Hartford, v drese ktorého odohral 10 sezón a drží takmer všetky rekordy už zaniknutého klubu. V roku 1991 bol vymenený do Pittsburghu spolu s Ulfom Samuelssonom a Grantom Jenningsom, kde ako center druhej formácie pomohol tímu k víťazstvu Stanley Cupu. Rok na to sa tešil z druhého po tom, čo skvele nahradil absentujúcu hviezdu tímu, Maria Lemieuxa.

Po týchto dvoch rokoch bola jeho výmena z Hartfordu považovaná za jednoznačné víťazstvo Penguins, aj keď prestížny časopis The Hockey News tvrdí, že so ziskom hráčov Jeff Parker, Zarley Zalapski a John Cullen sa Whalers stali lepším tímom, ako za pôsobenia Francisa v tíme. Žiaden z nich však nedosiahol ani zďaleka takú úspešnú kariéru.

Po kariére sa stal generálnym manažérom

Zo siedmich sezón, ktoré pôsobil v drese Pittsbughu, bol kapitánom v dvoch a bol vôbec prvým hráčom Penguins, ktorý získal Frank J. Selke Trophy. Po pôsobení v Pensylvánii sa vrátil do svojho materského klubu, ktorý sa ale v tom čase už premiestnil na iné miesto, do Caroliny. V roku 2002 viedol svoj staronový tím až do finále, no žiaľ neúspešného, keď Hurricanes podľahli Detroitu. Je jediným hokejistom v histórii NHL, ktorý robil kapitána dvom rôznym organizáciám.

Koniec svojej kariéry uskutočnil v Toronte, kam ho vedenie vymenilo, aby mal hráč ešte poslednú šancu na triumf v NHL. Skončilo to, žiaľ, neúspešne a hráč po krátkom play-off napokon ukončil kariéru. Jeho dres s číslom 10 organizácia slávnostne vyradila v roku 2006.

Francis je od minulého roku generálny manažérom Caroliny.

V súčasnosti je Francis generálnym manažérom Caroliny Hurricanes a s manželkou Mary Lou Robie má tri deti. Je známym svojou charitatívnou činnosťou a je prvým hokejistom, ktorý bol uvedený do Športovej siene slávy Severnej Karolíny.




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies