Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
po 2. tr.
EDM
2
VAN
0
15. 05.
kurzy
02:00info
DAL
COL
NHL live
16. 05.
kurzy
01:00info
CAR
NYR
NHL live
04:00info
VAN
EDM
NHL live
«

Magazín

Najlepší hokejisti od A po Z – Jari Kurri

Aj pri písmene K zostaneme verní Europánom. Tentokrát to však bola veľmi ťažká voľba. Legendárni Dave Keon či Red Kelly boli vážnymi kandidátmi, no nakoniec vyhral Jari Kurri.

K – Jari Kurri

Opäť raz extrémne ťažká voľba. Okrem skvelej kariéry člena Hokejovej siene slávy Davea Keona so ziskom Calder Memorial Trophy, Conn Smythe Trophy, dvoch Lady Byng Memorial Trophy a štyroch Stanley Cupov sú tu kariéry dvoch ďalších velikánov. Nezvoliť legendárneho obrancu Reda Kellyho na prvé miesto je veľmi ťažké. Hráč dokázal ako obranca získať štyri Stanley Cupy s dynastiou Detroitu Red Wings a následne štyri Stanley Cupy s dynastiou Toronta Maple Leafs na pozícii centra. Jeho osem Stanley Cupov je najviac spomedzi hráčov, ktorí neobliekali dres Montrealu Canadiens a je jediným hráčom NHL, ktorý bol členom slávnych hokejových dynastií.

No na prvé miesto musíme zvoliť Jariho Kurriho, jedného z najlepších Európanov hrajúcich v NHL. V čase, keď končil kariéru, bol najlepším hráčom s európskym pôvodom v kategóriách body, asistencie a góly. Aj keď ho už vo všetkých kategóriách prekonali buď Jágr, Lidström alebo Selänne, Kurriho kvality nejde spochybniť. Získal Lady Byng Memorial Trophy, v jednej sezóne bol kráľom strelcov a 5-krát sa tešil zo Stanley Cupu. V 1251 zápasoch nazbieral 1398 bodov.

Profesionálnu kariéru začínal Kurri v domácom Jokerite a v roku 1980 po ňom až zo 69. miesta vo štvrtom kole draftu siahol Edmonton Oilers. Už veľmi skoro po príchode do tímu ukázal hráč svoje kvality, a preto ho dali do útoku s Wayneom Gretzkym, s ktorým vytvoril ničiaci tandem. Gretzky asistoval na 364 zo 601 gólov Kurriho kariéry a Kurri na 196 gólov Gretzkyho (žiaden iný hráč mu nenahral na viac gólov), pričom nehrali spolu počas celej kariéry. Ako prvý dostal prezývku „Fínsky blesk", ktorá neskôr prischla jeho krajanovi Teemu Selännemu. Pre tím bol cenný takmer ako Gretzky a aj po výmene legendárneho Kanaďana dokázal doviesť tím k Stanley Cupu.

V 154 zápasoch od odchodu Waynea nazbieral úctyhodných 195 bodov. V sezóne 1984/1985 v 50 zápasoch dokázal nastrieľať 50 gólov, rok nato bol najlepším strelcom ligy. Počas play-off 1985 dokázal vyrovnať aj rekord z roku 1976 v počte gólov. V 18 zápasoch ich nastrieľal 19. Toto číslo robí výnimočným aj fakt, že zahŕňa štyri hetriky, samozrejme, rekord NHL. Tromi z nich rozosmutnil hráčov v jednej sérii proti Blackhawks, čo sa tiež nikomu inému nikdy nepodarilo. V roku 1983 zaznamenal v jednom zápase päť gólov, v roku 1990 nazbieral v jednom zápase play-off päť bodov za tri góly a dve asistencie, čo je rekord v modernej ére NHL.

Aj napriek tomu, že Kurrimu ponúklo vedenie novú zmluvu, keď tím mal stále práva na hráča, rozhodol sa stráviť sezónu v Taliansku, aby mohol byť k dispozícii Fínsku na hokejových Majstrovstvách sveta, ktoré sa konali práve v jeho rodnej krajine. V drese HC Devils Milano nazbieral v 30 zápasoch 75 bodov. Po sezóne sa rozhodol vrátiť do NHL, no práva naňho vymenil Edmonton najprv do Philadelphie, ktorá ho následne poslala do Los Angeles, kde sa zas postavil po boku Waynea Gretzkyho.

V roku 1993 spolu tiahli Los Angeles až do neúspešného finále proti Montrealu. Jeho produktivita začala klesať po tom, čo mu tréner určil viac defenzívnych povinností a napokon ho oddelil aj od Gretzkyho v útočnej formácii. Napriek tomu nazbieral v 176 zápasoch 146 bodov. Počas dočasnej výluky hral za svoj materský klub Jokerit, v ktorom sa stretol s mladou začínajúcou fínskou superhviezdou Teemu Selännem, ktorý zažil vstup do NHL ako hrom. Následne po dosiahnutí novej dohody sa vrátil do tímu LA, v drese ktorých začal aj nasledujúcu sezónu a dohral ju v New York Rangers, kde tímu pomohol v play-off ôsmimi bodmi v 11 zápasoch. Na väčší tímový úspech to však nestačilo.

Sezónu na to sa upísal Anaheimu, v drese ktorých pôsobil fínsky mladík Selänne a Paul Karyia. Jeho úlohy v tíme sa však s pribúdajúcim vekom zmenili, a preto nastupoval v nižších útočných formáciách a s vyššie spomínanými hokejistami si zahral v útoku len sporadicky, výsledkom čoho bolo slabých 35 bodov v 82 zápasoch. Neustále túžiac po ďalšom Stanley Cupe sa upísal na rok obhajcovi trofeje Coloradu, v drese ktorých skóroval síce len 5-krát, ale jeden z gólov niesol prívlastok 600. v NHL. Aj napriek silnej zostave Avalanche sa z bojov o pohár porúčal hneď v prvom kole proti jeho prvému klubu v NHL, Edmontonu.

Po ukončení kariéry jeho dres s číslom 17 vyradil Edmonton, fínsky národný tím i Jokerit. Pomenovali po ňom trofej Jari Kurri Trophy, ktorá sa každoročne udeľuje najlepšiemu hráčovi vyraďovacej časti najvyššej fínskej hokejovej súťaže Liigy. V roku 2000 bol uvedený ho Hokejovej siene slávy IIHF a rok na to do Hokejovej siene slávy NHL.

Roky po skončení aktívnej kariéry pôsobil na pozícii generálneho manažéra fínskeho národného hokejového tímu, skauta či asistenta trénera, v súčasnosti zastáva pozíciu GM v Jokerite. Jeho manželkou je bývala fínska Miss Vanessa, rodená Forsman a majú spolu tri dcéry a jedného syna. Z predošlého manželstva má Jari dvoch chlapcov, dvojičky, ktorých krstným otcom je Wayne Gretzky.




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Tvrdý a pozoruhodný: Má v sebe Pospíšil ďalšiu úroveň? V zámorí ho ako centra vychvaľujú NHL oznámila prvého víťaza trofeje: Je ním kapitán Rangers! Edmonton urobil veľké zmeny, dotkli sa aj superhviezd! Wild končia zmluvu s ruským útočníkomTampa Bay podpísala zmluvu s mladým produktívnym Fínom Bolo to tesné: Boston bojoval o prežitie a opäť bez kapitánaSlafkovský už nevyzeral ako Bambi na korčuliach: Toto sú jeho tri sezónne highlighty Hrozí Slovákovi v NHL výmena? Černák sa môže stať obeťou čísel Slovenský juniorský reprezentant siaha v zámorí po veľkom úspechu + videoExpert: Excelentný Pospíšil, Nemec lepší ako Hughes. Tohto Slováka zbožňujem! Maple Leafs zaujali aj veľké mená. S týmito dvoma trénermi sa streliMohli by Canadiens vymeniť celkovú piatu voľbu na drafte? Za čo? Potrebujeme viac zákrokov, povedal tréner Oilers. Koho dnes pošle do brány?NHL začne zverejňovať víťazov trofejí. Tie najprestížnejšie sa odhalia naraz v Las VegasNeprešla testom na drogy: Colorado prichádza o hviezdu, ktorá v play-off žiarila! Obrancov Canucks vyšiel atak na McDavida draho: Jeden dostal pokutu, jeden je suspendovaný! Výrazné výhry: Colorado má nôž na krku, Hurricanes opäť prežili!MS 2024: Slovensko prišlo o trojgólové vedenie. Kelemen rozhodol v predĺžení!Zadorov poslal Kanea na striedačku. McDavid dostal krosček do chrbta i do tváre + video V hre o Calderov pohár zostávajú tímy štyroch Slovákov. Vedú ich Studenič so Sýkorom Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies