Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
02:00info
DAL
COL
NHL live
15. 05.
kurzy
02:00info
DAL
COL
NHL live
16. 05.
kurzy
01:00info
CAR
NYR
NHL live
04:00info
VAN
EDM
NHL live
«

Magazín

Najlepší hokejisti od A po Z – Norm Ullman

Už len päť písmen nás čaká do konca seriálu najlepších hráčov NHL od A do Z. Priezvisko začínajúce sa písmenom „U" nosilo len 13 hráčov a voľba toho najlepšieho preto bola tentoraz veľmi jednoduchá.

U – Norm Ullman

Zo súčasných hráčov stoja za zmienku len dvaja. Jeden víťaz a jeden porazený. R. J. Umberger a Scottie Upshall, ktorí teraz brázdia ľady NHL, musia „popapať" ešte veľa halušiek. Gary Unger, zvaný „Iron Man", odohral v NHL 16 sezón a dlho držal rekord v počte odohraných zápasov v rade. Od 24. februára 1968 do 21. decembra 1979 postupne v dresoch tímov Toronto Maple Leafs, Detroit Red Wings, St. Louis Blues a Atlanta Flames absolvoval 914 zápasov. Jeho rekord neskôr prekonal Doug Jarvis, ktorý odohral 964 zápasov bez prerušenia. Unger nazbieral v 1105 dueloch 804 bodov. Jeho najväčším úspechom je štatút MVP zo Zápasu hviezd z roku 1974.

Norman Victor Alexander Ullman je jediným členom tejto malej skupiny hráčov, ktorý je uvedený do Hokejovej siene slávy. Narodil sa v mestečku Provost v provincii Alberta, no už ako malý chlapec sa s rodinou presťahoval do Edmontonu. Svoju juniorskú kariéru rozbiehal v tíme Edmonton Oil Kings vo WCHJL, kde dosahoval veľké bodové zápisy, no potom presedlal na iný edmontonský klub, Edmonton Flyers, pôsobiaci vo WHL. Svoju prvú sezónu v kolotoči NHL si odkrútil v sezóne 1955/1956. Aj keď v detstve nemal žiaden obľúbený klub NHL, kariéru začal v Detroite, ktorý podľa jeho slov poznal z rádií najviac a podvedome túžil obliekať si jeho dres. Podarilo sa a už veľmi skoro hral v jednej formácii s Gordiem Howeom a Tedom Lindsayom.

Počas šiestich rokov pred Ullmanovým príchodom do tímu získali Red Wings pohár štyrikrát, naposledy rok dozadu. Ullman strávil v drese Red Wings 13 sezón, no na Stanley Cup nesiahol ani raz. V 70-zápasových sezónach, okrem nováčikovskej, vždy nazbieral aspoň 50 bodov a v sezóne 1964/1965 bol dokonca najlepším strelcom ligy so 42 gólmi. Bola to aj jeho bodovo najlepšia sezóna v drese Detroitu, keď získal 83 bodov. V bodovaní celej NHL však skončil druhý, so stratou štyroch bodov na Stana Mikitu. Napriek tomu bol zvolený do prvého All-Star tímu sezóny na pozícii centra, keď bol uprednostnený práve pred Mikitom.

3. marca 1968 bol vo veľkej výmene, v rámci ktorej ho spolu s Paulom Hendersonom a Floydom Smithom vymenili za hráčov Franka Mahovlicha, Petea Stemkowskiho, Garryho Ungera a práva na hráča Carla Brewera do Toronta. V drese Leafs odohral v NHL ešte sedem ďalších sezón predtým, ako sa vrátil domov do Edmontonu so slovami: „Je pekné byť späť a ukončiť kariéru tam, kde som ju začal.“ Za Oilers odohral ešte dve sezóny vo WHA so ziskom 130 bodov v 144 zápasoch, po ktorých definitívne ukonči hokejovú kariéru. V NHL počas 20 sezón získal 1229 bodov v 1410 zápasoch a bol minimálne 20-gólovým strelcom v 16 sezónach. Bodové kariérne maximum z Detroitu sa mu podarilo v Toronte v sezóne 1970/1971 vylepšiť o ďalšie dva body. Počas pôsobenia v Toronte mal vzhľadom na zlú kvalitu vzduchu v meste problémy s dýchaním a bol nútený bývať mimo mesta v okolitých horách.

Počas kariéry si 11-krát zahral v zápase All-Star a bol jedným z najlepších všestranných hráčov v lige, aj keď bol stále v tieni väčších hviezd. S výškou len 178 cm bol známy ako malý šikovný hráč a na ľade vynikal hlavne tým, že na puk vôbec nepozeral a stále mal hlavu hore, čo bolo nielen vtedy, ale je aj dnes veľmi nevídaným úkazom. Preto ho bolo takmer nemožné zložiť bodyčekom, čo malo za následok mnohé sekania a hákovania od protihráčov. Výsledkom toho boli viaceré zranenia v oblasti rúk. Aj keď nikdy na Stanley Cup nesiahol tak ako v Detroite, tak ani v Toronte, dvakrát viedol bodovanie play-off.

Po ukončení kariéry pracoval v rádiu na ostrove Princa Edwarda, ktorého bol aj spolumajiteľom a takisto investoval do firmy Wellinger and Dunn, ktorá sa zaoberala predajom športových potrieb. V ontárijskej firme Inter-Business Ribbon Company pracoval ako obchodník. Keď bol uvedený do Siene slávy, povedal: „Myslím si, že toto je najväčšie ocenenie, aké som mohol získať. Keď sa pozriem na svoje štatistiky a úspechy, verím, že si tu zaslúžim byť.“




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies