Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
02:00info
TOR
BOS
NHL live
02. 05.
kurzy
02:00info
TOR
BOS
NHL live
03. 05.
kurzy
01:00info
NSH
VAN
04:00info
VGK
DAL
«

Reprezentácia

Návrat späť - 1996: Megavýkon neznámeho Megu

Slováci rozhodne nešli na Svetový pohár 1996 miešať karty. Treba si povedať na rovinu, že sme išli v pozícii vysokého outsidera ako tím, ktorý je len jeden rok v A kategórií majstrovstiev. Napriek tomu Slovensko neraz prekvapilo. Hlavne v zápase s Kanadou.

Kanaďania museli vďaka rozlosovaniu odohrať už tretí duel v priebehu štyroch dní. Síce oba celky odohrali deň pred zápasom iné stretnutie, ale to bol pre Slovákov len ich prvý duel. Slováci podľahli Rusku 4:7, pričom boli Rusom vyrovnaným súperom a dlho sa držali na dostrel. Kanaďania vo Philadelphii prehrali s Američanmi 3:5, ktorý na potomkovi Kanadského pohára postavili naozaj skvelé mužstvo. Práve Slováci mali byť pre Kanadu dobrým pokrmom po prehre s Američanmi. Slováci však nepredali svoju kožu lacno a boli dlho blízko senzácie.

Tréner Jozef Golonka sa pred zápasom uchýlil k zmene na brankárskom. Rozhodol o tom zlý výkon jednotky Slovenska Jaromíra Dragana, ktorý inkasoval z 27 streleckých pokusov Rusov až 7 gólov. Do brány dal dvojku Romana Megu.

Eric Lindros (v červenom) atakuje Romana Megu pri jeho zárkoku vyrážačkou

Eric Lindros (v červenom) atakuje Romana Megu pri jeho zárkoku vyrážačkou

V prvej tretine sa zápas vyvíjal podľa očakávaní. Kanada mala streleckú i hernú prevahu. Keď však Kanaďania ohrozili bránku, Slovákov vždy podržal brankár Roman Mega. Mega nebol známy ani na Slovensku, nebol tu dokonca ani považovaný za špičku. Odchytal však životný zápas. Z veľkej časti to bolo práve jeho pričinenie, že prvýkrát do šatní sa išlo za bezgólového stavu.

Na druhom konci ľadu stál Curtis Joseph. Ten síce nemal veľa práce, ale keď už Slováci vystrelili, musel sa mať na pozore. Nebezpečné boli hlavne strely Stümpela, Pálffyho a Ota Haščáka.

V druhej tretine sa obraz hry nezmenil. Ba dokonca Kanaďania viac pritlačili. Nakoniec sa im v čase 25:47 podarilo Romana Megu prekonať. Ten najprv skvelým zákrokom betónom vyrazili projektil Paula Coffeyho, ale Slováci nepokryli voľného Vincenta Damphoussea, ktorý otvoril skóre.

Kanaďania sa však o pár minút nechali vylúčiť a to využil to strelou medzi betóny Josepha kanonier Slovenska Peter Bondra, ktorý v predchádzajúcej sezóne NHL nastrieľal 52 gólov.

Kanada začala hrať lajdácky. Jasne sa to prejavilo pri ich presilovke kedy zahodili šance Messier a Lindros. Síce Kanada stále mala prevahu, Slováci z ničoho nič otočili. Po Bondrovi sa presadil v 39. minúte i útočník Espaa Ľubomír Kolník. Diváci v ottawskom Corel Centri stíchli. Ak by Kanaďania prehrali, ich postupový osud do štvrťfinále by nezáležal na nich. A to by bol doslova šok. Kanada vyradená Slovenskom!

Do tretej tretiny sa tak išlo za stavu 2:1 pre Slovensko. Kanada bola na kolenách. Ničil ich najmä skvelý výkon Megu. Spasiteľom dlhej noci však bola ich najlepšia formácia v zápase Fleury - Sakic - Yzerman. Už na začiatku tretiny, v 43. minúte, Sakic vysunul Yzermana a ten posunul na pravú stranu Fluerymu. Theo Fluery tvrdo vypálil, skvelý Mega bol proti, ale na jeho dorážku bol bezmocnný.

Kanada však stále nebola vo svojej koži. Naopak Slovensko pritlačilo a v tretej tretine bolo dokonca lepším tímom. Joseph musel hasiť po nebezpečných strelách mladíka Richarda Zedníka a dorážke jeho rovesníka Mira Šatana. Remíza by Kanaďanom stačila, ale bola by to pre nich isto hanba. Veď remíza s malou krajinou, ktorá má v NHL iba zopár hráčov.

Kanaďanom padá obrovský kameň zo srdca: 4 minúty pred koncom rozhoduje zápas Steve Yzerman (v čevenom). Zabrániť mu v tom sa snažia Peter Bondra a brankár Roman Mega.

Kanaďanom padá obrovský kameň zo srdca: 4 minúty pred koncom rozhoduje zápas Steve Yzerman (v čevenom). Zabrániť mu v tom sa snažia Peter Bondra a brankár Roman Mega.

Všetko už nasvedčovalo, že zápas dospeje do päťminútového predĺženia, ale vtom zrazu Joe Sakic vystrelil z pravého krídla, Megovi puk vypadol a dorazil ho za neho Steve Yzerman, ktorý bol pri puku skôr ako Mega a Bondra. Na tabuli svietil čas 56:10.

Stačilo vydržať 4 minúty a senzácia by bola na svete. Slováci a hlavne brankár Roman Mega však nevydražali. Napriek tomu sa na výkon Romana Megu doteraz nezabudlo. Aj samotní Kanaďania sa neveriacky pozerali na tohto hráča Slovanu Bratislava. O jeho naozaj „megavýkone“ svedčí fakt, že po zápase od Kanaďanov dostal honor tretej hviezdy zápasu hneď za spasiteľmi Kanady Theom Fluerym a Steveom Yzermanom.

KANADA - SLOVENSKO 3:2 (0:0, 1:2, 2:0)
Góly: 25:49 Damphousse (Coffey), 42:02 Fleury (Yzerman, Coffey), 56:10 Yzerman (Sakic) - 29:12 Bondra (Švehla), 38:12 Kolník (Varholík, Haščák). Vylúčení: 4:8 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Mark Faucette (USA) - Kevin Collins (USA), Scott Driscoll (Kan.), návšteva: 18 500. 1. septembra 1996 v Corel Centre v Ottawe (Kanada)




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Je rozhodnuté: Bude Toronto opäť bojovať o prežitie bez najväčšej hviezdy?Na Mastertonovu trofej sú nominovaní brankári a spoluhráč SlovákaNemec má v tomto roku šancu vytvoriť nový rekord MS. Skončí Slafkovský hneď za ním? Dvorskému sa môže otvoriť šanca v NHL: Tlak necítim, vzormi sú mi Slafkovský a Nemec Stamkos chce ďalší Stanley Cup s Tampou. Majú o spoluprácu záujem obe strany? Ikonický analytik má pre Ovečkina radu: Schudni! Adam Sýkora sa tešil z úspešného vstupu do série Jeden Slovák v CHL čelí vyradeniu. Tím druhého postupový mečbal nevyužil + videoBrind’Amour si nie je istý svojou budúcnosťou s HurricanesRuský mladík si pri príchode do Toronta mení meno. Mení sa status Matthewsa? Skvelé novinky: Šatan potvrdil ďalšiu posilu Slovenska na majstrovstvách sveta Odchod z NHL a príchod do Ruska? Ružička urobil významnú zmenuTréner Tampy obliekal brankárov do sukní. Teraz sa ospravedlnil Švédi sa tešia na veľkú hviezdu. A čo Slováci? Rozhodlo sa o Erikovi Černákovi! Hurricanes nemali vlastnú „farmu“. Teraz sa blížia k viacročnej spolupráci s niekdajším partnerom Blues si upísali ďalších dvoch švédskych mladíkov. Do jedného vkladajú veľké nádeje! Anaheim a Carolina si upísali brankárov z Ruska McDavid a spol. oslavujú! Obhajca má zrazu nôž na krku Zlé správy pre obranu Slovenska? Černák dohrával play-off zranený!Finalistami Norrisovej trofeje sú dvaja jej víťazi i mladík, ktorý môže prepísať dejinyZobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies